Staronový fenomén vinyl: více prodaných kusů než CD

Lidé milují vinyly a vracejí se k jejich nákupu. V USA se dokonce v minulém roce prodávaly více než CD. Prodej vinylů tam totiž poprvé od roku 1987 předstihl prodej CD. Stejný trend je i jinde ve světě.

Takzvané „desky“ byly velkým fenoménem dvacátého století, kdy představovaly stěžejní hudební nosiče. Na trhu se však objevily kazety a kompaktní disky. Ty vinyly dočasně podstatně vytlačily. Nyní jsou však vinylové desky již několik let znovu na vzestupu a jejich prodeje jsou každým rokem vyšší. Zájem o tento formát stále roste, kdy růst trvá nepřetržitě již sedm let. Podle údajů Asociace amerického nahrávacího průmyslu (Recording Industry Association of America) dosáhl prodej vinylů v USA v roce 2022 41,3 milionu kusů. Ve stejném roce se pak prodalo „jen“ 33,4 milionu kusů CD. “Vždycky jsem byl fanouškem fyzických nosičů, zejména vinylů. Je opravdu příjemné vidět, že se k nim spousta lidí vrací,” říká Ian Fraser, majitel Obsolete Records v kanadském Halifaxu. “Rozhodně si myslím, že lidé se chtěli dostat k něčemu novému nebo si pořídit novou sbírku něčeho, za co mohou utratit své peníze a co si opravdu užijí.”

Zájem o vinyly zaznamenal boom především po začátku Covidové pandemie. Oproti době například kolem roku 2010 se změnily i výrobní postupy nahrávacích společností. Zatímco na přelomu tisíciletí byl podíl alb vydávaných na vinylech minimální až nulový, v dnešní době  nahrávací společnost běžně a automaticky vydá umělcům nové album v určitém procentu i na vinylovém nosiči. V roce 2020 totiž vzrostl prodej vinylů o 28 % oproti předchozímu roku a v roce 2021 se prodej zvýšil o dalších 68,8 %. „Mám opravdu širokou klientelu supermladých dětí, které se k tomu vracejí, a starších lidí, kteří se k tomu vracejí… Všichni jsou ze sbírání skutečně nadšení,” tvrdí prodejce vinylů Fraser. 84 % prodejů v hudebním průmyslu v roce 2022 sice tvořilo streamování, nadšenci však tvrdí, že se nic nevyrovná jedinečné kvalitě zvuku, vzhledu a pocitu z vlastnictví vinylové desky. “Myslím, že je to pro lidi tak trochu způsob, jak navázat vztah se svým oblíbeným umělcem. Také je to součást něčí identity,” uvádí Tom Spence, majitel vydavatelství Renegade Records v Dartmouthu. Podle odborníků bude prodej desek jen stoupat. Některé písně jsou dokonce exkluzivně k dispozici pouze na vinylových deskách. Otázkou ovšem zůstává, zda lidé jen sbírají, nebo si hudbu i pouštějí na gramofonu. Velké procento sběratelů desek totiž doma gramofon vůbec nevlastní.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.