Trefa a minela týdne: Haniaková první ženou v Síni slávy. Liga mistrů šestnáctiletých se neobnoví, nejsou peníze

Trefa a minela týdne: Haniaková první ženou v Síni slávy. Liga mistrů šestnáctiletých se neobnoví, nejsou peníze
PŘÍMÉ KOPY STANISLAVA HRABĚTE

Trefa týdne nás tentokráte zavede do prostředí ženského fotbalu, který pomáhala formovat Eva Haniaková. V minele týdne se probere konec prestižního mezinárodního dorosteneckého turnaje All Stars Cupu, na nějž FAČR nesehnala finanční podporu.

Trefa: Do Síně slávy FAČR vstoupila první žena - Haniaková. Fotbal žen je na vzestupu, má vedoucího a mnoho hrdinek minulosti 

Před deseti lety se stala první ženou, která obdržela prestižní Cenu dr. Václava Jíry, teď má svou hvězdu i v Síni slávy. Stala se legendou, neboť stmeluje všechny významné složky. Reprezentovala, v roce 1988 se zúčastnila prvního neoficiálního mistrovství světa, fotbalovou kariéru – hráčskou a trenérskou – spojila s nepopulárnějšími kluby a věčnými rivaly Slavií a Spartou. 

Ve Slavii hrála od roku 1969 přes dvacet let, než odešla do rakouského angažmá, jako opora a kapitánka se podílela na jedenácti domácích titulech. Po návratu ze zahraničí přešla na post trenérky a vychovala ve Spartě desítky svých nástupkyň. 

Český fotbal tak přirozeně objevil legendu ve fotbale žen, který nyní získává po celém světě silnou podporu a stává se jeho významnou součástí. O tom svědčí i to, že fotbalová asociace nově utvořila Úsek ženského fotbalu a jmenovala do funkce vedoucího bývalého reprezentanta Ericha Brabce, jenž má rovněž hráčskou historii v obou rivalských klubech. 

„Ženský fotbal má obecně obrovský potenciál a chceme udělat maximum, aby se mu ještě více dařilo také v českých podmínkách,“ uvedl Brabec při jmenování. „Fotbalová asociace má zakotven jako jeden ze základních strategických cílů ve sportovní oblasti také maximální podporu a celkový rozvoj českého ženského fotbalu,“ připojil generální sekretář Michal Valtr.

Pro tyto cíle je příjemné mít idol, který je hodno následovat. A tím je bezesporu Eva Haniaková, první držitelka Ceny dr. Václava Jíry a první žena v Síni Slávy. 

A připomínání její kariéry, která je spojena s jedním z nejlepších klubových celků v 70. let minulého století Slavií Praha Exico (podnik zahraničního obchodu zaměřený především na obuv, který by za socialismu tzv. garantem týmu) je vůbec tou nejúčinnější propagací ženského fotbalu. 

Do povědomí se tak vrátí velké osobnosti jako už zesnulý trenér Wilibald Marzin, ale rovněž její kolegyně Zdislava ´Slávka´ Vošická, Viki Trnková, Věra Dlouhá, Oldřiška Sovová, Marie Tlachová a další hrdinky velkých zápasů. 

Zapomínat by se na ně nemělo, i ony šířily dobré jméno českého fotbalu. Byť ženského.   

Minela: Prestižní mezinárodní dorostenecký turnaj All Stars Cup nebude. Asociace na něj nesehnala nutnou finanční podporu

Mluvilo se o něm jako o Lize mistrů šestnáctiletých, za jedenáct ročníků (2009-2019) se na něm představily Barcelona, Paris Saint-Germain, Arsenal FC, FC Porto, Atlético Madrid, Juventus Turín, Ajax Amsterdam, Hamburger SV, přijížděli zástupci Brazílie, Mexika, Japonska, Číny. Další ročník ovšem už proběhne. Fotbalová asociace se nebude podílet na jeho nákladech. 

Systém, kdy šestnácti účastníkům – polovinu tvořily české týmy, které se tak mohly střetnout s věhlasnými soupeři ve své věkové kategorii – je garantováno devět střetnutí, okopírovaly už některé turnaje po celém světě.

Významná byla i společenské složka, turnaje se zúčastňovali velvyslanci, konzulové a další diplomaté ze zemí, jejichž mládežnické výběry přicestovaly. 

A přitom se hodně muziky pořídilo za docela málo peněz. „Deset milionů korun,“ prohlásil se znalostí věcí bývalý předseda FAČR Miroslav Pelta, když se seznámil s organizací a zajištěním. A ten se ve financích vyznal! „Ne zvládneme to za polovinu, neboť některé zahraniční týmy si cestovné náklady hradí samy, jen aby se mohly účastnit, vstříc nám cenově vycházejí i domácí poskytovatelé služeb,“ odtajňoval ředitel turnaj Jaroslav Novák. 

A pro uskutečnění velkolepého podniku žádal od asociace podporu v poloviční výši tedy přibližně tři miliony korun. Zbytek si obstarali organizátoři sami.

Bývalý technický ředitel FAČR Michal Prokeš, jenž byl za vlády náčelníka Romana Berbra pro rozdílené názory a jiné morální hodnoty z funkce odvolán a nyní se stará o mládež nejslavnějšího egyptského klubu Al Ahlí, si vyhodnotil, jaký přináší All Stars Cup prospěch a peníze v rozpočtu našel. 

Na tři roky covid podnik přerušil (2020-2022), při snaze obnovit ho se opět zájemci hrnuli: Olympique Marseille, FC Porto, brazilský tým, možnosti sondoval Manchester United, hlásila se akademie z Pobřeží slonoviny. Všechno bylo odvoláno. 

„Nikde na světě jsem mládežnický turnaj zorganizovaný na tak profesionální úrovni nezažil. Díky, že jsem mohl být jeho součástí,“ poslal slova chvály, ale i velkého smutku jeden z jeho patronů Karol Kisel, bývalý ligový fotbalista a nyní hráčský agent. Druhým byl vicemistr Evropy 1996 Vladimír Šmicer. 

Budoucí hvězdy světového, ale i českého fotbalu, se už na této věkové úrovni nestřetnou. 

All Stars Cup skončil. Nové vedení FAČR na něj nenašlo peníze. 

Jedenáct zajímavých talentů současné české scény, jejichž jména by se měla skloňovat čím dál tím častěji

Pět nejproduktivnějších cizinců současné domácí prvoligové branže? Ve všech případech bodují zkušenosti