Delong Instruments vyrábí nejmenší elektronové mikroskopy, předvedla je školákům

foto Při festivalu Dny elektronové mikroskopie uspořádala ve svém sídle prezentaci pro školáky firma Delong Instrumensts, která vyrábí elektronové mikroskopy, 24. března 2023, Brno.

Brno - Jak vypadá a jak se používá nejmenší transmisní elektronový mikroskop na světě od brněnské firmy Delong Instruments, si mohli v tomto týdnu vyzkoušet školáci přímo v sídle společnosti. Firma, která je jednou ze tří nástupnických společností firmy Tesla a která nese jméno zakladatele elektronové mikroskopie Armina Delonga, umožnila školám exkurze jako součást programu festivalu Dny elektronové mikroskopie, který pokračuje do neděle. Kvůli velkému množství zakázek letos společnost nemohla zpřístupnit žádnou z částí výroby, řekla ČTK za Delong Instruments Radka Martínková.

Fotogalerie

"Umožnit veřejnosti nebo škole přístup do kterékoliv části výrobních prostor bohužel znamená nutnost zastavit práci, to si aktuálně vzhledem k množství zakázek bohužel nemůžeme dovolit. Vzhledem k tomu, že letos zájem o exkurze projevily hlavně základní školy, připravili jsme pro ně program, který nejen srozumitelně představí náš obor, ale umožní jim transmisní elektronový mikroskop osobně vyzkoušet," uvedla Martínková.

Delong Instruments naplňují motto zakladatele elektronové mikroskopie Armina Delonga, že transmisní elektronový mikroskop by měl být jako osobní počítač - tedy mělo by být možné jej postavit na stůl a zkoumat vzorky. "Proto vyrábíme nejmenší transmisní elektronové mikroskopy na světě, které jsou zároveň velmi uživatelsky vstřícné a velmi robustní - není proto snadné je poškodit. Díky tomu se nemusíme obávat umožnit dětem takovéto vyzkoušení," doplnila Martínková.

Obor elektronové mikroskopie má podle ní v Brně unikátní podmínky. Ve městě a celém kraji se odehrává celý obchodní řetězec od základního po aplikovaný výzkum, výrobci mikroskopů zde mají zákazníky, kteří jim okamžitě poskytnou zpětnou vazbu, i střední a vysoké školy, z nichž vycházejí budoucí zaměstnanci.

Delong Instruments se v hospodaření opírá o výrobu vlastních přístrojů, o výrobu komplexních dílů či sestav a o kompletní výrobu v režimu OEM - tedy výrobu přístrojů pro jiné značky, tato výroba podléhá obchodnímu tajemství.

Firma je jednou ze tří nástupnických společností někdejší Tesly, která elektronové mikroskopy vyráběla. Další dvě jsou Tescan a Thermo Fisher Scientific. Delong Instruments založili studenti a spolupracovníci Armina Delonga a on sám ve firmě pracoval na svém celoživotním projektu malého transmisního elektronového mikroskopu. Je z trojice s přibližně osmdesáti zaměstnanci nejmenší a jako jediná zůstává v českých rukách. Od svého vzniku v roce 1992 stabilně roste. Za rok 2021 vykázala společnost celkový obrat ve výši 261 milionů korun a čistý zisk ve výši 52,7 milionu korun.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

9°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 9°C

Celá předpověď