Hlavní obsah

Piráti stáhli návrh, který mířil na Babiše. ANO hrozilo obstrukcemi, tvrdí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Poslanci nakonec nehlasovali o změně zákona, která mířila proti šéfovi ANO Andreji Babišovi.

Reklama

aktualizováno •

Pirátský poslanec Jakub Michálek navrhl, aby firmy, v nichž by měl člen vlády podíl alespoň ve výši 25 procent, nemohly získat veřejné zakázky. Na poslední chvíli ale svůj pozměňovací návrh stáhl.

Článek

Změna zákona, která mohla mít dopad na podnikání šéfa hnutí ANO a poslance Andreje Babiše v případě, že by znovu usedl do vlády, se nekoná.

Pirátský poslanec Jakub Michálek těsně před dnešním hlasováním stáhl svůj návrh, který počítal s tím, že by se nemohly soutěží o veřejné zakázky účastnit firmy, v nichž by premiér nebo ministr měl alespoň pětadvacetiprocentní podíl.

„Byla tu hrozba, že bude ANO obstruovat,“ zdůvodnil Michálek pro Seznam Zprávy, proč ke stažení došlo. Podobně mluví i šéfové dalších vládních poslaneckých klubů. „Stažení zabránilo další rozsáhlé obstrukci, která by znemožnila včasné přijetí zákona samotného jako celku,“ uvedl šéf poslanců hnutí STAN Josef Cogan.

Poslankyně ANO Klára Dostálová však odmítla, že by byly obstrukce na pořadu dne. „Byla na tom politická dohoda, že se to stáhne,“ řekla Seznam Zprávám Dostálová. „Opravdu nevím, co bychom tam obstruovali. Spíše se myslím, že nikdo nechtěl porušit tu dohodu, tak to pan Michálek stáhnul,“ doplnila.

Poté, co Michálek svůj pozměňovací návrh stáhl, zákon hladce prošel. Hlasovalo pro něj 157 poslanců, nikdo nebyl proti.

Předloha má například ulevit od administrativy zadavatelům i uchazečům o veřejné zakázky. Zároveň počítá s tím, že firmy odsouzené za pojistný podvod nebudou mít k zakázkám přístup. Zpřísní se navíc přístup k zakázkám pro firmy odsouzené za korupci.

Přitom pokud by se o návrhu Michálka hlasovalo a prošel by, znamenalo by to, že to bude mít vliv na Agrofert v případě, že by se Babiš stal znovu členem vlády. Tento holding mohl v budoucnu přijít o veřejné zakázky v objemu miliard korun.

Pro představu: mezi roky 2017 až 2020 získaly firmy z tohoto holdingu jen od společností Čepro a Lesy ČR dohromady přes 14 miliard korun.

Doplnili jsme vyjádření poslankyně ANO Kláry Dostálové.

Reklama

Doporučované