IT SECURITY NETWORK NEWS je B2B komunitní web zaměřený na IT bezpečnost a související témata. #security #bezpečnost #ITSECNN

Rozhovor: Novinky ve společnosti AXENTA

AXENTA SIEM

Na to, jak se daří společnosti AXENTA po loňské akvizici společností UNIS COMPUTERS se zeptal šéfredaktor vydavatelství AVERIA LTD. Petr Smolník ředitele společnosti Ing. Lukáše Přibyla.

V loňském roce koupila společnost UNIS COMPUTERS společnost AXENTA. Jak se vede pod novým vedením společnosti AXENTA a jakými kroky se bude ubírat směrování AXENTY jako takové? ( kyberbezpečnost, SOC, cloud security, datová centra apod.)

Pod novým vedením se společnosti AXENTA a.s. daří výborně. Ono to totiž není až tak nové vedení, protože s managementem společnosti UNIS COMPUTERS, a.s. se známe léta a léta spolupracujeme na projektech. Takže to byla správná fúze se správnými lidmi.

Co se týče našeho dalšího směřování, tak zůstávají naše dva základní pilíře služeb, a to implementace a následný servis monitorovacích řešení pro kybernetickou bezpečnost a dále služba Security Operation Centra. Ve spolupráci se společností UNIS COMPUTERS připravujeme nabídku dalších řešení a služeb pro naše společné zákazníky na cloudovou kybernetickou bezpečnost a bezpečnost datových center. A pár projektů z těchto oblastí jsme již začali realizovat.

Ale neobohacujeme se nejenom my, ale i kolegové v UNIS COMPUTERS začali nabízet a pracovat na projektech, které již obsahují správné nastavení kybernetické bezpečnosti.

Zkrátka, spolupracujeme tak, jak jsme si to přáli, představovali a vytyčili.

Bude AXENTA z dlouhodobého záměru obchodních aktivit pouze na CZ a SK trzích, nebo je její záměr širší a budete se v budoucnu zaměřovat také směrem mimo výše uvedené státy? Pokud ano, které země budou pravděpodobné pro rozvoj vašich aktivit?

Zatím se zaměřujeme na CZ a SK trh, kde máme již zavedené jméno. A přiznám se, že práce je tolik, že ani nevíme, kam dřív skočit.

Specifika trhů kolem ČR a SR jsou daná místními zákonnými úpravami a také trhem. Neznáme ani jedno a tudíž v dohledné době 3 let neplánujeme rozvoj aktivit mimo hranice ČR a SR.

S jakými značkami a technologiemi aktuálně rozvíjíte spolupráci ? A máte v plánu přidávat nové vendory a technologie? Pokud ano jaké?

AxentaVezmu to popořadě. Od každé technologie (Log Management, Flow monitoring, SIEM, VA/VM, PIM/PAM, EDR, atd.) zastupujeme vždy několik výrobců. Přináší to našim zákazníkům přidanou hodnotu v tom, že vždy pro každého z nich volíme řešení tzv. na míru. Na míru, co do flexibility a dalšího rozvoje, a na míru, co se týká ceny.

Z tohoto „poolu“ technologií a výrobců vybíráme pro každé řešení a občas se stane, že potřebujeme doplnit nějakou novinku nebo chybějící technologii, a pak se do toho vrhneme a přidáme novinku. Naposledy to bylo řešení EDR od výrobce ESET, kde jsme se během dvou let stali partnerem ESETu s přidanou hodnotou. Dnes pomáháme jiným partnerům EDR od ESETu správně nasadit tak, aby byl zákazník spokojen.

Plánujete také nábor nebo výchovu nových cyber security manažerů, nebo jiných pozic? Je to v dnešní době, kdy lidé se zaměřením na kybernetickou bezpečnost chybí, vůbec možné?

Pracujeme intenzivně ve spolupráci s Network Monitoring Clusterem, Masarykovou univerzitou a Střední školou Čichnova na edukaci žáků středních a vysokých škol. Tuto spolupráci si můžete představit jako participaci na výuce, stáže a v neposlední řadě máme v našich řadách mnoho studentů ze zmíněných škol již zaměstnaných. A musím říct, že jejich schopnosti a disciplína jsou v mnohých případech až příkladné.

Co se týče výchovy a vzdělávání spíše manažerských pozic v oblasti kybernetické bezpečnosti, tak tady nemáme moc prostor někoho vzdělávat. Jednak je to záležitost spíše institucí, než firem a jednak je to běh na dlouhou trať a velmi odborná věc. Přece jen se musíme věnovat i businessu, nejenom filantropii.