Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Poklad z druhohor. Vymřelá planeta ožila dřív, než si vědci mysleli

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Pexels

Odborníci zjistili, že v minulosti učinili nesprávné závěry. Před 250 miliony let, na přelomu prvohor a druhohor, vyhynulo na naší planetě přes 80 procent všech druhů organismů. Předpokládalo se, že dalších pět až deset milionů let se tu rozvíjely jen jednodušší formy života. Nyní se však podařilo v Číně najít fosilie s otisky rostlin, ryb, krabů, krevet, humrů a měkkýšů, které tuto hypotézu vyvracejí, informoval server iRozhlas a časopis Science.

„Přijde mi to jako nález úžasného pokladu, bohatství, dalšího průhledu do minulosti,“ reagovala bioložka Jana Pilátová. Důvodem je geologické zařazení nalezených zkamenělin, našly se totiž ve vrstvách časově zatím nejblíž zmíněné celosvětové ekologické katastrofě. Díky tomu to vypadá, že život nepotřebuje mnoho milionů let, aby se vzpamatoval po velké havárii – cestu si najde. Tehdy se jednalo o jiné vymírání druhů, než při kterém svět přišel o velké dinosaury. Mezi hypotézy, co bylo jeho příčinou, vědci uvádějí například snížení kyslíku v mořích nebo zvýšení jejich slanosti, vulkanickou činnost a velké požáry. Nešlo o jednorázový jev, ale spíš postupný proces.

Oblast dnešní Číny, odkud nález pochází, v druhohorách pokrývalo moře. Organismy, které tam vědci objevili a určili, lze proto zcela právem označit za poklad z mořského dna. „Vidět, že život na Zemi bují po drastické redukci života takto úžasným způsobem relativně rychle, je úžasné,“ potvrdila Pilátová. Nové zjištění je nadějí i pro oblast České Švýcarska, kterou minulý rok zasáhl rozsáhlý požár. Vědci doufají, že do tamní krajiny přibudou některé vzácnější druhy rostlin nebo živočichů, třeba brouků.

Související články

Zaručeně zlepší den

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak se z obyčejného člověka stane vlivná osobnost? Steve Jobs motivuje ostatní

Inspirace z knihovny: Jak se z obyčejného člověka stane vlivná osobnost? Steve Jobs motivuje ostatní

Steve Jobs byl jako každý z nás. Člověk z masa a kostí. Co konkrétně jej odlišilo? Díky čemu uspěl?…