Náhled do katastru nemovitostí – 7 tipů kde a jak začít

Náhled do katastru nemovitostí vám může v budoucnu ušetřit spoustu nepříjemných potíží. Například při nákupu bytu nebo domu, protože snadno zjistíte, jestli nemovitost není v exekuci. Také si ale můžete ověřit hranice svého pozemku a podobně. Pokud hodláte vyhledání stavby nebo vyhledání jednotky zkoušet poprvé, v tomto článku vám povíme vše, co byste měli o této aktivitě vědět.

Asi se všichni shodneme na tom, že co se týče papírování a obíhání úřadů, je nejlepší mu věnovat co nejméně času. Ovšem, vědět, jak funguje katastrální mapa a v jakých případech se ji hodí prozkoumat, vám může v budoucnu hodně věcí ulehčit.

Náhled do katastru vám pomůže ověřit si skutečného majitele pozemku nebo stavby. Také může sloužit k vyhledání řízení, jehož součástí může být vyhlédnutá nemovitost. V neposlední řadě také můžete snadno zjistit, jestli někde nevznikla nějaká chyba a vaše zahrada je skutečně vaše.

Kde všude můžete do katastru nahlédnout? V jakých případech se tak hodí učinit? A co vše můžete zjistit?

K čemu je katastr nemovitostí dobrý?

Katastr nemovitostí vám může pomoci vyhledat údaje o nemovitostech na území České republiky.

Zjistit z něj můžete:

  • Vlastníka pozemku
  • Vlastníka nemovitosti
  • Údaje o parcelách
  • Údaje o stavbách
  • Údaje o jednotkách (například těch bytových)
  • Práva stavby, která jsou evidována v katastru nemovitostí
  • Informace o stavu řízení

Údaje z katastru dále slouží pro daňové, statistické a technické účely a stará se o něj Katastrální úřad.

Jakým způsobem nahlédnout do katastru?

ČÚZK

V první řadě můžete zavítat na webové stránky ČÚZK. O tento portál se stará Státní správa zeměměřictví a katastru. Na tomto portále se dozvíte všechny důležité informace o zápisu do katastru nemovitostí, o poplatcích a podobně. V neposlední řadě můžete vstoupit do seznamu aplikací. Jednou z jeho možností je nahlížení do katastru nemovitostí. Nahlížení do katastru je bezplatné a je možné ho prohlížet i bez nutnosti předchozí registrace. Pro zobrazení úplné sady informací se ale přihlásit musíte, a to buď identitou občana nebo po vytvoření zákaznického účtu Dálkového přístupu do katastru nemovitostí.

iKatastr

Dalším možným způsobem, jak můžete do katastru nemovitostí nahlížet, je vstup na webovou stránku iKatastr. Její fungování je jednoduché, stačí si přiblížit mapu na úroveň měst a obcí a vybrat si buď nemovitost nebo pozemek, jehož informace vás zajímají nejvíce. Opět jde o bezplatnou aplikaci, ve které můžete vykonávat některé úkony bez nutnosti předchozího přihlášení.

Czech POINT

V případě, že si s technikou moc nerozumíte, nebo potřebujete nějakou součinnost, můžete se zastavit na pobočkách Czech POINT. Často mu bývá vyhrazena jedna přepážka na poště, může se ale nacházet i na radnici nebo na Obecním úřadě ve vaší obci. (Vždy najdete cedulku u vstupu a označení na přepážce, takže se nemůžete ztratit.)

Na kontaktním místě Czech POINT je možné získat výpis z katastru nemovitostí. Výpis můžete požadovat na základě vlastnictví nemovitosti nebo podle seznamu nemovitostí. Je ale důležité vědět, že při zvolení této možnosti budete muset uhradit poplatek. Vydání první listiny je zpoplatněno maximální částkou 100,-, každý další list je zpoplatněn maximální částkou 50,-.

O výpis můžete touto formou zažádat i podle seznamu jednotek. V takovém případě ale musíte znát kromě čísla popisného i konkrétní číslo bytu. Kromě úplného výpisu můžete na kontaktním místě Czech POINT zažádat i o částečný výpis z katastru a o výpis snímku z katastrální mapy.

Portál občana

Kdo používá identitu občana, ten se může přihlásit na Portál občana, kde najde všechny důležité informace, které se týkají jeho osoby a majetku. (Můžete třeba zjistit počet nasbíraných bodů při řízení, jestli máte aktuální fotografii u občanského průkazu a podobně.)

Portál občana vám také umožní nahlédnout do přehledu vašich nemovitostí. Dozvíte se například o tom, na jakých listech vlastnictví figurujete, do jaké obce a katastrálního území patří a podobně. Na základě těchto informací pak můžete vést následné vyhledávání nemovitostí v katastru.

Ve své podstatě tedy může jít o určitou formu kontroly, jestli jste skutečným vlastníkem nemovitostí, o kterých se domníváte, že vám patří. (Někdy je totiž nemilým překvapením zjištění, že něco, co jste zaplatili, vaše být kvůli nějaké chybě vlastně nemusí.)

Jen vás ještě dodatečně upozorníme na to, že pokud budete chtít nejrůznější výpisy, které se nemusí týkat jen katastru a nemovitostí, zaslat v elektronické podobě, neměli byste si zapomenout svůj účet provázat s datovou schránkou, do které vám tyto informace přijdou. Pokud to neuděláte, možnost zaslání nebude fungovat.

Změna podmínek od roku 2021

Katastr nemovitostí bojoval s přetížením, z toho důvodu se od roku 2021 lehce změnila pravidla do jeho nahlížení. Pokud jste v anonymním módu a neopíšete kód CAPTCHA, nezobrazí se vám některé informace.

Patří mezi ně například:

  • Vlastník nemovitosti
  • Účastníci řízení

Abyste měli k těmto informacím přístup, uděláte nejlépe, když tento kód opíšete a tím dáte systému najevo, že nejste roboti, kteří z dlouhé chvíle bloumají po internetu.

Kromě toho, že to mělo vést ke zlepšení funkčnosti katastru nemovitostí, který byl přetížen vstupy elektronických softwarů, svým způsobem by mělo jít i o lehkou formu ochrany osobních údajů.

Plný přístup do katastru

Plný přístup vám umožní získat mnohem lepší přístup k informacím než anonymní mód. Jedním ze způsobů, jak ho získáte, je přihlášení prostřednictvím identity občana, o které jsme už hovořili výše. Nevýhodou plného přístupu je však to, že jde o placenou službu. Na druhou stranu, uvidíte nabývací tituly, listiny uvedené v omezení vlastnického práva a podobně. Pokud ale nejste právník, developer nebo realitní kancelář, s velkou pravděpodobností si vystačíte i s anonymním (bezplatným) přístupem.

Snažili jste se někdy něco najít v katastru nemovitostí? Pokud ano, jakou formou jste se rozhodli tyto informace získat?

Napsat komentář