InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oslavy 700 let od povýšení Bechyně na město pokračují. V muzeu byla v sobotu hlava na hlavě

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

BECHYNĚ – V Městském muzeu Bechyně se v sobotu 25. března setkali staří známí. Účastnili se zahájení výstavy z tvorby významných absolventů keramické školy. Současná umělecko-průmyslová škola má bohatou historii, byla založena již v roce 1884. Ovšem Bechyně jako město existuje 700 let. Sídlo, se známkami osídlení už v pravěku, povýšil na město roku 1323 král Jan Lucemburský. „Výstava v městském muzeu nazvaná Potkali se v Bechyni je jednou z prvních velkých akcí k oslavě 700 letého výročí. Nakonec se nám sešly práce od 50 absolventů keramické školy, kteří tvoří škálu od již nežijících autorů až po nejmladší generaci.

 

Nejstarší absolventy představujeme často jejich díly ze sbírek městského muzea, kde se nacházejí v souvislosti s bechyňskou manufakturou Keras nebo s Jihotvarem. Jeden z nejstarších absolventů, tedy z konce 19. století, je František Hošek. K nejmladším patří třeba designéři ročníku 1980. Výstavu jsme zorganizovali my muzejníci. Velký podíl na její přípravě má moje kolegyně Petra Dvořáková. Pan Jiří Novotný jako chodící encyklopedie ohledně keramiky v Bechyni nám byl k dispozici s radou a pomocí při instalaci. Pan Novotný ladil umístění výstavních exponátů tak, aby pospolu byli autoři stejné generace nebo dokonce spolužáci," popsala vedoucí Městského muzea Bechyně Jana Janáčková.

Výstavu v sobotu zahajoval starosta Bechyně Štěpán Ondřich, náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro školství, sport a veřejné zakázky Pavel Klíma a senátor za táborský obvod a ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý. Na kytaru zahrál Karel Dvořák, jak jinak také absolvent bechyňské keramické školy. Už v předstihu před vernisáží výstavy v muzeu obdrželi autoři děl na radnici pamětní list.

Návštěvník má v muzeu možnost zhlédnout práce z keramiky, porcelánu a obrazy. Díla jsou rozmístěna ve všech výstavních prostorách a také ve venkovním prostoru na dvoře muzea. Tady se nachází třeba keramická kašna nebo létající ryby. V první výstavní místnosti jsou náhrdelníky a keramika s drobnou kresbou vytvořené Helenou Schmaus-Shoonerovou. Ve druhé výstavní místnosti se například představuje svými obrazy současný ředitel keramické školy Otakar Novák.

Zajímavá výstava zobrazuje tvůrčí pestrost a svým způsobem v dílech absolventů zrcadlí historii bechyňské keramické školy. Potrvá v muzeu do 4. června.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace