Nenechte si ujít v týdnu od 27. března do 2. dubna 2023

nenechte_si_ujit
Je tu opět neděle a s ní i další tipy na zajímavé literární akce. Nadšení budou především děti, které se mohou těšit hned na několik čtení pro nejmenší. Ale nebojte, ani dospělí nepřijdou zkrátka. Koná se například křest nového románu Petry Hůlové.

V pondělí 27. března přijeďte do Prahy na křest knihy Václava Moravce, Ladislava Duška a kolektivu autorů COVID-19 infodemie. Dorazí i mnoho hostů, mimo jiné Petr Dvořák (generální ředitel České televize) či Rastislav Maďar (epidemiolog a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity). Začátek křtu je v 17.00 v Literární kavárně Academia na Václavském náměstí.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně připravila na úterý 28. března čtení pro děti od 4 do 6 let z knihy Pod hladinu, jejímž autorem je italský entomolog a spisovatel Gianumberto Accinelli. Prozkoumejte mořské hlubiny a zjistěte, co se v nich ukrývá. Buďte na pobočce Lesná v 16.00.

A pokud máte blíže brněnskou pobočku Jehnice, můžete s dětmi do 6 let ve stejný den, tedy v úterý 28. března, zajít na čtení z knih o malé holčičce Míše, která rozumí řeči zvířat. Jde o sérii Míša a její malí pacienti, jejíž autorkou je Aniela Cholewińska-Szkolik. Čtení začíná v 16.30.

A nyní akce pro dospělé: v úterý 28. března dorazte do Prahy na křest nového románu Nejvyšší karta české autorky Petry Hůlové. Její tvorba sahá od psychologických sond do mezilidských vztahů (např. Zlodějka mýho táty či Macocha), přes dobrodružné příběhy (Stanice Tajga či Paměť mojí babičce), alternativní českou historii (např. Strážci občanského dobra) až po dystopii (Stručné dějiny Hnutí) a knihy pro mládež (např. Liščí oči). Je držitelkou řady literárních cen. Věnuje se také psaní divadelních her a filmových scénářů. Autorčina nejnovější kniha bude pokřtěna v Kavárně Na Boršově v 19.00.

I další akce opět potěší především děti. Na středu 29. března naplánovala Knihovna Jiřího Mahena v Brně čtení pro nejmenší z knihy O vlkovi, který moc rád mlsal sladkosti. Chce vědět, co se stane nenasytnému vlkovi, který pro dobrotu udělá v podstatě cokoli? Tak přijďte v 10.00 na pobočku Bystrc.

Ve stejný den, tedy ve středu 29. března, se můžete zúčastnit dalšího setkání S knihovníkem o knihách, které organizuje Městská knihovna v Praze. Mluvit se bude o knize Prokletí Lídy Baarové z pera spisovatele a publicisty Stanislava Motla. V knize shrnul zatím nepublikovaná fakta o významné české herečce a milence Josefa Goebbelse, které objevil v tuzemských i zahraničních archivech, a také její autentické vzpomínky. Setkání se koná na pobočce Smíchov od 17.00.

A v Praze ještě zůstaneme. Ve středu 29. března si nenechte ujít autorské čtení vybraných autorů nominovaných v beletristických kategoriích cen Magnesia Litera (Litera za prózu, Litera za poezii, Litera za publicistiku a DILIA Litera za debut roku). Začátek je v Knihovně Václava Havla v 19.00.

A vrátíme se do Brna. Knihovna Jiřího Mahena naplánovala na čtvrtek 30. března odpolední akci pro děti věnovanou 100. výročí narození malířky, spisovatelky a ilustrátorky Daisy Mrázkové. Mimo jiné se můžete těšit na čtení z její knihy Byla jedna moucha. Zjistíte, co všechno ví o světě jedna malá moucha. Navštivte pobočku Lesná v 16.00.

Na závěr potěšíme všechny milovníky kouzleníka s jizvou na čele – Harryho Pottera. Pokud k jeho obdivovatelům patříte i vy, nenechte si ujít zábavné odpoledne plné úkolů, které si pro vás připravila Knihovna Jiřího Mahena v Brně. Dobrodružství v kouzelnickém světě si můžete užít v pátek 31. března na pobočce Bohunice od 13.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář