Sněžku opět zasáhl vítr o síle orkánu, horní úsek lanovky mimo provoz

foto Horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku (na snímku z 20. července 2019).

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - Sněžku dnes opět zasáhl vítr o síle orkánu. Podle dat z měřicí stanice Poštovny Anežka na vrcholu Sněžky rychlost větru nad ránem v nárazu dosáhla 130 kilometrů v hodině. Hranice orkánu činí 117,7 kilometru v hodině. Vítr o síle orkánu Sněžku zasáhl i v sobotu ráno. Kvůli silnému větru se ani dnes nerozjel horní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli lanovkáři na webu. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil.

V nejvyšších partiích hor v noci na dnešek sněžilo. Na hřebenové Luční boudě ve výšce 1415 metrů nad mořem napadly asi tři centimetry sněhu a celková pokrývka je kolem 70 centimetrů. Meteorologové předpovídají na horách sněžení i na dnešek a také na další dny.

Teplota na 1603 metrů vysoké Sněžce, jejíž podnebí je v Krkonoších výjimečné, se dnes dopoledne pohybovala kolem minus tří stupňů Celsia. Pocitová teplota byla kvůli silnému větru kolem minus 12 stupňů. V nižších polohách hor bylo výrazně tepleji, například v Peci pod Sněžkou byly dnes dopoledne plus čtyři stupně Celsia.

Když horní úsek lanovky nejezdí, mohou se lidé z mezistanice na Růžové hoře vydat na Sněžku pěšky. Trasa měří 2,5 kilometru. Lanovka je v provozu od 08:00 do 18:00.

Lavinové nebezpečí v Krkonoších je stále na druhém nejnižším stupni z pětidílné stupnice. "Na povrchu sněhové pokrývky se vytvořila slabá krusta, avšak pod krustou je sněhová pokrývka mokrá až podmáčená. Mohou se vyskytnout laviny z mokrého sněhu a laviny klouzavé," uvedl Robert Dlouhý z horské služby.

Hlavní lyžařská střediska ve středních a východních Krkonoších Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou a Černá hora jsou nadále v provozu. Lyžařům v součtu nabízejí asi 30 kilometrů otevřených sjezdovek s 30 až 70 centimetry sněhu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 15°C

Celá předpověď