Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Betonové bloky i výstavy v ulicích. V malbě využívám intuitivní nostalgii, říká malíř Pavel Dušek

Malíř Pavel Dušek | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Premium Rozhovor
Pootevřené dveře, průhled do chodby, kus tapety na stěně – a nikde nikdo. Atmosféra děl Pavla Duška je metafyzická a obrací diváka k jeho nitru: ke vzpomínkám, asociacím, snům i obavám.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Třicetiletý výtvarník, absolvent malby na AVU, ale není typ zasněného intelektuála, naopak. Je to energický, optimisticky působící muž stojící nohama na zemi, který víc než v čekání na inspiraci věří v každodenní práci v ateliéru. Je obdařený racionalitou, geometrickou představivostí, vytrvalostí – i nečekanou skromností.

Schopnost překonat krize rozvíjel nejen v umění, ale také v mimořádně náročné sportovní disciplíně: běžeckých ultramaratonech. S nadsázkou lze říct, že tuto dovednost občas využije i v tvůrčí práci, dodnes je věrný svým streetartovým kořenům a instaluje svá díla v ulicích evropských metropolí – a to je činnost vyžadující schopnost rychle vyklidit prostor.

Lidovky.cz: Témata vašich děl se podobají: liduprázdné interiéry, průhledy, jen lehké náznaky situací. Necháváte diváky, ať si domýšlejí vlastní příběhy?
Ano, mám rád, když jsou věci nedořečené a mnohovrstevnaté – i koncepčně. V mém případě většinou vycházejí z jakýchsi intuitivních rekonstrukcí buď mně známých míst, míst, na kterých jsem fyzicky nebyl, protože nevím, jak se na ně dostat, anebo míst, která už neexistují. A protože vycházím ze svých představ, dochází tam k různým deformacím a novým skutečnostem. Jestli to pak bude divák vnímat jako imaginární prostor, uvidí v tom nějaký konkrétní odkaz, nebo jen zajímavou barevnou skladbu, nechávám na něm.

Lidovky.cz: Vracíte se ke konkrétním zážitkům?
Používám v téhle souvislosti terminus technicus, který vymyslela kamarádka, a to „intuitivní nostalgie“. Ve vzpomínkách nacházím různé prostory a pak se je snažím rekonstruovat formou volných asociací – jako když hudebník jamuje.

Lidovky.cz: Malujete na trojrozměrné bloky. V čem je pro vás 3D lepší než 2D?
Nejde mi vysloveně o tu trojrozměrnost, spíš o materiál jako takový. Beton a další materiály jako keramika nebo bronz mi umožňují jít dál, než dovoluje plátno. Pořád se ale považuju za malíře, a ne za sochaře.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: