Britští exministři chtějí za poradenství astronomické sumy, ukázali recesisté

foto Britský ministr financí Kwasi Kwarteng přijíždí do sídla premiérky Liz Trussové v Downing Street, 14. října 2022. 

Londýn - Bývalí vysoce postavení členové britské vlády jsou ochotní poskytovat poradenské služby pouze za velmi vysoké sumy a žádají odměny kolem 10.000 liber (270.000 korun) za den. Ukázal to recesistický experiment skupiny Led by Donkeys, která oslovila britské zákonodárce s nabídkou práce pro falešnou jihokorejskou firmu. Své angažmá a ceny s ní domlouvali například bývalý konzervativní ministr zdravotnictví Matt Hancock nebo konzervativní exministr financí Kwasi Kwarteng, napsal server BBC.

Reklama

Britští poslanci smějí mít vedlejší výdělky, a politici tak vyjednáváním s falešnou firmou žádná pravidla neporušili. Ukázalo se však, jak si cení své práce. Skupina Led by Donkeys natočila s přispěním novináře Antonyho Barnetta sedmiminutové video, kde zaznívají finanční požadavky.

Z dvacítky oslovených poslanců začalo nabídku práce u konzultantské firmy řešit pět, mimo jiné i bývalý ministr školství Gavin Williamson nebo předseda výboru konzervativních zákonodárců Graham Brady. Kwarteng na videu tvrdí, že nepotřebuje vydělávat "ranec" a že si představuje odměnu ve výši osm až deset tisíc liber za den (215.000 až 270.000 Kč). Hancock navrhuje denní taxu 10.000 liber nebo hodinovou odměnu 1500 liber (40.000 Kč). Finančně přístupnější nabídku učinil Brady, který navrhl odměnu 60.000 liber (1,6 milionu Kč) ročně.

Server BBC upozornil, že akce skupiny Led By Donkeys přišla v době, kdy se už několik let vedou debaty o tom, jak si poslanci vydělávají mimo svou práci pro parlament, a zda tím nenarušují plnění svých povinností vyplývajících z volené funkce.

Sdružení Led by Donkeys vzbudilo v posledních letech pozornost svými protestními akcemi, které mimo jiné konfrontují politiky s jejich někdejšími postoji. Před čtyřmi lety například vylepilo billboardy s výroky o brexitu, ke kterým se jejich autoři nechtěli hlásit, nebo připomnělo kritická slova Borise Johnsona na adresu Donalda Trumpa. Letos aktivisté na ulici před ruskou ambasádou v Londýně namalovali obrovskou ukrajinskou vlajku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 16.04.2024 ČTK

Reklama

12°C

Dnes je úterý 16. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 8°C

Celá předpověď