Pánové si z feminismu udělali obrannou zeď. Když najdou něco, co se jim nelíbí, je to feministické, myslí si spisovatelka Slávka Poberová

26. březen 2023

Prozaička, překladatelka a redaktorka nakladatelství Slávka Poberová přiznává, že je feministkou. „Myslím, že dnešní feministky by asi na mne dost nevražily, protože jsem přesvědčená, že ženy jsou na stejné úrovni jako muži a není mezi nimi rozdílu. Samozřejmě, muži mají větší mozky i sílu, ženy mají zas jiné přednosti a dohromady to dává produktivní celek,“ říká v pořadu Hovory.

„Pánové ale z feminismu udělali jakousi obrannou zeď. A když najdou něco, co se jim nelíbí, je to feministické. A stejné je to u literatury, protože všeobecně se ta ženská považuje za pokleslou. I můj tatínek četl jen válečné knihy, protože ty, jak říkal, feministické prostě nebyly pro něj,“ vzpomíná s tím, že nic jako mužská literatura ale neexistuje.

Čtěte také

Poberová je sama autorskou řady knih, nedávno jí vyšly Osudy českých šlechtičen.

„Dámy, ty šlechtičny byly velice různé. Je tam dobrodružka Eva z Rožmberka, pak například Eliška Smiřická, která si vzala o své vůli kováře a dopustila se, myslím, krvesmilstva. Píšeme o Marii Trčkové, které se říkalo Zlá Manda a která, přestože byla nekatolička, si měla své náboženství ponechat, ale pak krutě vysávala své poddané. Popisujeme život Zuzany Černínové, která si psala se synem a chtěla, aby si vzal Češku. To bylo její jediné utkvělé přání – a syn si vzal Italku,“ popisuje.

Víc se dozvíte v audiozáznamu pořadu Hovory Jany Klusákové, poslechněte si.

autoři: Jana Klusáková , lup
Spustit audio

Související