Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Znásilňování, zabíjení i sebevraždy: 15 nejděsivějších věznic světa!

  • Autor: rc - 
    9. 7. 2023
    15:01

    V roce 1958 zpíval za zdmi věznice San Quentin zpěvák Johny Cash. Ve své písni vězení přirovnal ke skutečnému peklu na zemi. V notoricky známém vězení si odpykával trest sériový vrah Richard Ramirez i sektář Charles Manson. Jaké další věznice jsou pokládány za ty nejbrutálnější na světě? Kolumbijská věznice v Bogotě je pod správou násilných gangů a v syrské věznici Tadmor jsou trestanci drženi v naprosté tmě! Věznie La Santé v Paříži je zase místem četných sebevražd.

  • 1.Salvador

    Celý svět na konci února oběhly snímky ze Salvadoru, kde nově otevřela jedna z největších věznic světa. Nápravné zařízení Izalco pojme až 40 000 trestanců, kteří budou žít v otřesných podmínkách. Ve věznici podle informací britského deníku Daily Mail není dostatek postelí a k dispozici nejsou ani matrace. „Tohle bude jejich nový domov, kde budou žít desítky let,“ uvedl prezident Nayib Bukele s tím, že nová věznice se otevřela v rámci „války“ s gangy.

    Video  V Salvadoru přivezli první trestance do zřejmě největší věznice na světě.  - Twitter: Nayib Bukele
    Video se připravuje ...

    Věznice se skládá z osmi budov a každá z nich má 32 cel, jejichž rozloha činí 100 metrů čtverečních. Pojmout mají přes 100 vězňů.

    První snímky z věznice ukázaly trestance s oholenými hlavami, oblečené pouze v bílých šortkách. Se spoutanýma rukama za zády je do cel hnali po zuby ozbrojení dozorci.

    Lidsko-právní organizace věznici kritizují.

  • 2.Rusko - K-6

    Místem, kde by rozhodně nikdo nechtěl skončit, je věznice K-6 Černý delfín v Rusku. Káznice leží v pohraničí s Kazachstánem a je domovem 700 trestanců, kteří dostali doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. Jedná se o vězně odsouzené převážně za vraždu, znásilnění či kanibalismus.

    Vězni jsou drženi na samotkách. Mimo svou celu se dostanou pouze na devadesát minut denně. Jediné, co každý den jedí, jsou čtyři porce polévky. Věznice dostala jméno podle černého delfína, jehož vyrobili muklové a který stojí před vchodem do věznice. Pokud dozorce vydá příkaz, vězni mu musí odpovědět „ano, pane“. Trestanci jsou pod neustálým dohledem. Každých patnáct minut obchází cely dozorci, aby se ujistili, že je všechno tak, jak má být.

    (ilustrační foto)

  • 3.Sýrie

    Věznice Tadmor je synonymem pro peklo. Organizace Amnesty International uvedla, že „každý její aspekt byl navržen tak, aby dehumanizoval její obyvatele“. Trestanci žijí v nelidských podmínkách. Jsou držení v tmavých celách, kde nemají ani postel. Záchod nahrazuje malá díra v zemi. 

    Věznice je známá brutalitou. Nejhorší událost, k níž tam došlo, se odehrála v roce 1980. Muslimské bratrstvo se tehdy pokusilo spáchat atentát na tehdejšího prezidenta Háfize al-Asada. Den po pokusu o atentát bratr prezidenta Rifaat al-Asad měl nařídit obranným silám, aby vtrhly do věznice a povraždily trestance. Za jejími zdmi zemřely tisíce lidí. V roce 2001 byla věznice uzavřena, ovšem znovu ji otevřeli v roce 2011 po vypuknutí Arabského jara.

    Věznice Tadmor v Sýrii

    Věznice Tadmor v Sýrii

  • 4.Brazílie

    Věznice Alcaçuz leží ve městě Natal, které je známé vysokou mírou zločinnosti. Za zdmi nápravného zařízení jsou drženi převážně členové gangů a drogových kartelů. Dochází tam k častým výtržnostem, při nichž si vyřizují účty znepřátelené frakce.

    Jeden z nejkrvavějších incidentů vypukl v roce 2017, kdy se věznice zmocnily gangy. Dovnitř nakonec vtrhli policejní ozbrojenci, kteří vzpouru brutálně potlačili. Později svět obletěly fotografie, na nichž jsou vidět zkrvavené kusy těl ležící na podlaze.

    Věznice Alcaçuz v Brazílii

    Věznice Alcaçuz v Brazílii

  • 5.Kolumbie

    Věznice v Bogotě je rozdělena do šesti strohých bloků. Obývá ji kolem 11 tisíc trestanců. Vězni jsou celý den drženi na centrálních nádvořích. Jsou ponecháni takřka napospas vlastnímu osudu, jelikož dozorci je uvnitř zařízení nehlídají.

    V roce 2020 vězni protestovali proti opatřením kvůli pandemii koronaviru, kdy trestanci zapálili své matrace a zemřelo 23 vězňů. V roce 2016 úřady zahájily vyšetřování poté, co ve věznici byly nalezeny ostatky asi 100 lidí, které se rozkládaly v odpadních potrubích.

    Věznice v kolumbijské Bogotě

    Věznice v kolumbijské Bogotě

  • 6.USA

    Věznice ADX Supermax Florence dostala přezdívku „Alcatraz Skalistých hor“. Jedná se o nejstřeženější věznici ve Spojených státech, kde končí zejména teroristé, šéfové gangů či neonacisté. V současné chvíli je ve věznici zavřeno víc než 300 trestanců, kteří jsou drženi převážně na samotkách. Objekt nacházející se v americkém Coloradu je obehnán ploty vysokými 3,6 metru.

    Vězni se málokdy dostanou mimo svou celu. Ven jim dovolují vyjít pouze na hodinu denně. Postel, stolek a sedátko se nedají přemístit, jsou pevně upevněny k zemi. Cely mají malé okénko, které směřuje na nádvoří, a trestanci mohou zahlédnout jen malý kousek nebe. Za slušné chování jsou odměňováni tím, že mohou jíst mimo své cely a mohou zatelefonovat své rodině. Jedná se ale pouze o pět hodin telefonátů měsíčně.

    Věznice ADX Supermax Florence ve Spojených státech
    Věznice ADX Supermax Florence ve Spojených státech

  • 7.Rusko - Melechovo

    Dalším velice obávaným místem v Rusku je věznice Melochovo. Trestanecká kolonie je známá bitím a znásilňováním vězňů. Bývalý trestanec Ivan Fomin otevřeně promluvil o tom, co za zdmi věznice prožil. Ředitel věznice Roman Sahakjan ho prý pod výhrůžkami donutil, aby se vzdal svého obhájce. Vyhrožoval mu, že pokud neučiní přiznání, zbijí ho a znásilní tyčí. Fomin prý na vlastní oči viděl, jak jednoho z vězňů mlátí trubkou do břicha a do chodidel. Následně ho prý trubkou znásilnili.

    Trestanecká kolonie Melechovo patří mezi nejděsivější věznice v Rusku, kam Putin posílá politické disidenty. Vězni jsou údajně mučeni a znásilňováni.

    Trestanecká kolonie Melechovo patří mezi nejděsivější věznice v Rusku, kam Putin posílá politické disidenty. Vězni jsou údajně mučeni a znásilňováni.

  • 8.Rwanda

    Věznice Gitarama byla postavena, aby pojala až 500 vězňů. Nicméně v současné době ji prý obývají tisíce trestanců. Věznice v jednu dobu byla tak přelidněná, že se údajně vězni pojídali navzájem. Nejhorší situace nastala po rwandské genocidě. Právě tehdy věznici v roce 1994 navštívila australská reportérka Daily Mail Candace Owenová, která uvedla, že mezi vězni dochází často k potyčkám.

    „Vítězové často jedli těla mrtvých ve snaze přežít,“ uvedla s tím, že ve věznici panují nehygienické podmínky. „Vězni trpěli gangrénou dolních končetin, což si vynutilo amatérské amputace a často smrt,“ popsala reportérka. Není jasné, jestli se podmínky v uplynulých letech zlepšily. Rwanda popírá, že by vězni žili v takových podmínkách.

    Věznice Gitarama ve Rwandě

  • 9.Thajsko

    Věznice Bang Kwang v Bangkou je notorický známá. Přezdívá se jí bangkokský Hilton, jelikož leží na břehu stejné řeky jako skutečný luxusní hotel. Ve věznici končí i odsouzenci na smrt. V cele se mačká až 50 lidí. Vězni dostávají denně pouze misku rýže a první tři měsíce mají nohy spoutány želízky. Vězni, kteří si to mohou dovolit, si mohou koupit víc jídla. Ti, kteří na to nemají, mohou například pracovat pro dozorce nebo bohatší trestance, aby si vydělali.  

    Věznice Bang Kwang v Thajsku

     

  • 10.Mexiko

    Věznice v Ciudad Juárez je údajně zcela pod správou drogových kartelů. Zařízení je obehnáno zdí s dráty a střeží jej ozbrojenci s kulomety, kteří mají povolení střílet. Uvnitř ale vládnou gangy. Celosvětovou pozornost upoutala věznice v roce 2011 poté, co se na veřejnosti objevily záběry dvou dozorců, kteří otevřeli dveře Aztéků, již chladnokrevně v cele popravil třináct členů znepřáteleného gangu. Není to poprvé, kdy věznici zachvátily nepokoje. V roce 2009 gang Aztéků zapaloval cely a rozpoutal krvavé potyčky, které vstoupily ve známost jako „masakr v Ciudad Juárez“. Trvalo několik hodin, než se dozorcům, policistům i armádě podařilo nepokoje potlačit.

    Věznice Ciudad Juárez v Mexiku

  • 11.Írán

    Dalším brutálním vězením, kde by nechtěl nikdo skončit, je věznice Evín, která leží v Teheránu. Sedm měsíců strávila ve vězení Marzíja Amírízádeová, která se o svých zkušenostech rozhodla promluvit pro britský deník The Sun. Byla zavřená v roce 2009 kvůli křesťanskému vyznání. Ve vězení dochází k neustálým násilnostem.

    „Jednoho dne přišli mužští dozorci prohledat ženské cely a začali je bít. Slyšeli jsme, jak vězenkyně začaly plakat. Byly tak zbité, když jsme je později viděly na nádvoří. Poslali mužské dozorce, aby napadli vězenkyně, což je ve skutečnosti proti právu šaría – všichni byli tak vyděšení,“ uvedla Marzíja.

    Navíc uvedla, že dozorkyně je nutily, aby se dívaly na popravu spoluvězeňkyň. Trestankyně jsou prý nuceny i k prostituci. Jedna z vězenkyň se prý vrátila z ošetřovny a plakala. „Zjistily jsme, že revoluční gardy a další vysoce postavení úředníci přišli a použili ji jako sexuální otrokyni,“ uvedla Marzíja.

    Jednu z jejích spoluvězeňkyň prý dozorci vzali do pokoje pod výslechovou místností. Když ji tam vedli, měla prý zavázané oči. „Vrátila se a bylo vidět, že má strach. Třásla se," uvedla s tím, že následně popsala, co se stalo. „Když vstoupila do místnosti pod sekcí 209, do něčeho narážela. Zjistila, že jsou to těla jiných mrtvých vězňů visící ze stropu."  

    Marzíja Amírízáde strávila několik měsíců ve věznici Evín.

    Vězení Evín u Teheránu

  • 12.Francouzská Guyana

    Ďáblův ostrov leží zhruba 11 kilometrů od pobřeží Francouzské Guyany. V letech 1852 - 1946 fungoval jako trestanecká kolonie, kam posílali politické vězně. Odhaduje se, že věznicí prošlo až 80 tisíc vězňů. Na ostrově vykonávali nucenou práci. Například stavěli silnice, které nikam nevedly. Na sobě neměli žádné oblečení, ani pokrývky hlavy. Nejznámějším vězněm byl Alfred Dreyfus, francouzský důstojník, který byl křivě obviněný a odsouzený za velezradu.

    Bývalý trestanecká kolonie na Ďáblově ostrově. Bývalý trestanecká kolonie na Ďáblově ostrově. | profimedia.cz

  • 13.Gruzie

    Obrovský skandál vypukl v Gruzii v roce 2012. Na veřejnosti se dostalo video, které zachycuje brutální mučení vězňů ve věznici Gldani. Na videu bylo vidět, jak dozorci mučili, vysmívali se a sexuálně napadali vězně.

    Věznice Gldani v gruzínském Tbilisi. Věznice Gldani v gruzínském Tbilisi. | profimedia.cz

  • 14.Francie

    Veronique Vasseurová ve věznici, která se nachází v Paříži, pracovala jako lékařka. O své práci následně napsala knihu, v níž popsala otřesné podmínky, které ve věznici panují. Vězni prý trpí depresemi a navíc se mnoho z nich rozhodlo vzít si život. Jak uvádí server criminaljusticedegreehub.com jen v roce 1999 až 124 z nich spáchalo sebevraždo. Vězňům je prý dovoleno strávit pouhé čtyři hodiny denně mimo celu.

    Věznice La Santé v Paříži. Věznice La Santé v Paříži. | profimedia.cz

  • 15.USA

    Jedna z nejslavnějších a nejbrutálnějších věznic světa nefunguje už víc než 60 let. Své brány navždy uzavřela 21. března 1963 a v současné chvíli je velkou turistickou atrakcí. Za jejími zdmi si odpykávali tresty ti nejnebezpečnější zločinci jako mafián Al Capone, který tam strávil čtyři a půl roku. V Alcatrazu bylo 336 cel a v každé z nich měl vězeň k dispozici postel, umyvadlo a záchod. Ve věznici údajně panovalo šílené ticho, jelikož vězni mezi sebou prý neměli mluvit. Promluvit mohli pouze při procházkách na dvoře či při práci. Ve věznici rovněž byla „svlékací cela“. Jednalo se o malou díru bez světla a záchodu. Vězně tam zavírali bez oblečení.

      

    Alcatraz Alcatraz | Profimedia

    Alcatraz Alcatraz | Profimedia

gabreta ( 9. července 2023 22:13 )

Jo, to nejsou rekreace s lázněma, jako mají naši muklové!!

yokky ( 9. července 2023 16:49 )

👍👍👍👍­👍👍👍👍🆒🆒­🆒🆒🆒🆒😂😂­😂😂😂😂😂😂­😂😂😂😂😂

new era ( 27. března 2023 19:07 )

Kalamita jako vzdycky, kdyz prekladaji clanky z anglictiny. U jedne vety jsem dokonce nepochopila vyznam. Nechapu, proc nemaji aspon jednoho cloveka na edit 🤦🤦

Amy Růžová ( 27. března 2023 15:57 )

To je zase čeština

new era ( 27. března 2023 14:53 )

To me taky fascinuje na modernim systemu. Lidska prava a vsechny mozne zakony, na ktere se vezni mohou odvolavat, maji se v lochu lip nez spousta lidi u sebe doma, vsechno zadarmo, ale obeti se nikdo na nic neptal, kdyz byl na ni vykonavan trestny cin. Obet (paklize prezivsi), a casto i rodinni prislusnici, si musi sami hradit peci, pokud potrebuji lekare kvuli PTSD nasledkem toho trestneho cinu (anebo po fyzicke ujme), museji zpatky do prace, protoze jim nikdo nepomuze s placenim najmu a jinych potreb, a hajzl sedi v teple, v suchu, ma pravidelnou stravu a lekarskou peci z penez danovych poplatniku. To je ale spravedlnost. Zlate casy "oko za oko". Je mi z toho zle. Jeste je budeme ted litovat, protoze je ve svete par veznic, ktere nemaji zapadni standard, ne? 🤦😡😡

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání