Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Strážní andělé Ukrajiny: „Piloti“ dronů si z válečné fronty udělali vlastní videohru

Autor: Darina Jíchová, swp - 
27. března 2023
05:00

Drony v ruské krvavé válce na Ukrajině hrajou zásadní roli, a to na obou stranách. Byť se jedná o bezpilotní letouny, každý svého „pilota“ má, na zemi u ovladače. Mezi ukrajinskými jednotkami se těmto dronovým pilotům říká „strážní andělé“, i proto, že svým spolubojovníkům hlídají záda a ze vzduchu někdy jen „identifikují“ pozici nepřítele, jinde je přímo ničí a navádějí útok. Z fronty si doslova udělali vlastní „brutální“ videohru naživo, uvádí list Daily Mail.

Válce na Ukrajině, více než jinému konfliktu, dominuje dronová technologie. Tažným koněm války je pak konkrétně dron Mavic 3, tj. dron, který se dá pořídit například i v Česku, jeho cena se pohybuje mezi 40 až 70 tisíci korun.

Cesta novinářů na frontu

Přímo na Ukrajině efektivitu dronů a jejich pilotů viděl reportér Daily Mailu Richard Pendlebury. „Několik kilometrů jsme jeli rovně, nikde nikdo, žádná doprava, bylo to až strašidelně prapodivné i pro cesty přímo za frontou,“ popsal. Tohle zlověstné ticho podle Pendleburyho přerušoval jen zvuk ostřelování a kouř stoupající z rozbombardovaného města Marjinka. „Jen tohle nám připomínalo, že ve skutečnosti v oblasti rozhodně nejsme sami,“ dodal.

Ještě větší důkaz o tom, že projíždějí válečnou zónou, se jim naskytl u vesnice Velyka Novosilka. „Zorné pole nám zastínil bílý a nikotinově žlutý kouř, jasný důkaz, že je těsně po ruském ostřelování. Vjížděli jsme do zlého snu, tráva a vegetace kolem nás hořela, cesta byla roztřílená plná šrapnelů, z kráterů v silnici trčely torza střel jak černí červi zavrtávající se do masa,“ vylíčil novinář.

Po těžké a bahnité zimě na Ukrajině pomalu začíná jaro a na jaro je plánovaná další fáze ukrajinské protiofenzivy, jak se šeptá ve vojenských kuloárech. A svědčí o tom i cesty vedoucí do Doněcké oblasti, jsou plné vojenské techniky a na konci března posílí Ukrajince moderní tanky Leopard, Challenger a Abrams.

Rusové nesbírají své mrtvé

Pendlebury se svým kolegou se dostali i do Bachmutu, místa v současnosti nejtvrdších bojů, či kousek od Mariupolu, který minulý týden navštívil ruský prezident Vladimir Putin. Jejich průvodce je vzal do vesnice Zolota Nyva. „Zůstali zde jen chudáci, co nemají kam jít. Vesnice je mrtvá,“ řekl jim a ukázal, že je zaminovaný i místní hřbitov. „Rusové nesbírají své mrtvé a my je necháváme být, bojíme se nastražených bomb a granatů,“ vyjevil novinářů jeden ukrajinský voják.

„Válka je válka, ale je prostě podivné, že tu nechávají své mrtvé, aby je sežrala zveř,“dodal. Novináři se pak přesunuli do osady Šachtarske. „Žiju tady celý život,“ řekla pro Daily Mail Ljudmila, která na rozdíl od mnoha sousedů z domova neodešla. „Narodila jsem se tady, pokřtili mě tady, žila jsem a pracovala tady a teď tu dostávám důchod. Nemám žádné jiné příbuzné, jen sestru s jejím manželem, on je nemohoucí, takže nemůžeme odejít. Teď je tu ticho, ale ostřelují nás,“ popsala život za války.

Králové bojišť 21. století

„Všichni se snaží zachovat klid, předstírat, že to jen trénink, že to není skutečná válka. Tak ať trénují,“ doplnila pro tisk. Zvuk bombardování a probíhajících bojů je skutečně všudypřítomný, co ale vidět a slyšet není, je přítomnost dronů. Hlavně těch trasovacích, které létají v mracích a hledají terče pro ukrajinské dělostřelectvo. „Piloti takovýchto dronů jsou vlastně králové bojišť 21. století,“ prohlásil Pendlebury.

S vojáky i zmiňovanými „králi“ se novináři Daily Mailu setkali u města Marjinka, na stole měli vojáci sušenky, dózu s kávou a balík čaje, pak už jen ruční granáty, výbušniny, samopal a dron. „Koukejte, to jsou naši nepřátelé a jejich pozice,“ ukázal reportérům desátník Denys Šamardak rudý křížek na iPadu. „Chytili jsme je před odpalem, jestě to neví, máme připravenou střelu v jeho dosahu, brzy se to tak dozvědí. Vlastně to bude poslední věc, co se dozvědí,“ komentovali Ukrajinci.

Červený křížek představuje ruské operátory dronů, který nebo kteří jsou jen několik kilometrů od svých ukrajinských protějšků. Navrch tentokrát mají Ukrajinci, kteří své drony umí perfektně ovládat a používají je jak k útokům a lokalizaci nepřítele, tak ke sběru důkazů proti Rusům. „Co je asi nejznepokojivější, tedy podle toho, jak se na to dívate, jsou malé i civilistům volně prodejné drony. Ukrajinci na ně dávají improvizované bomby a pak napadají jednotlivé nepřátelské vojáky z malé výšky. A poslední, co operátor dronu vidí, je nepřátelský obličej zkroucený strachem,“ popsal Pendlebury.

12:57
Dnes
!

Europoslanci dnes schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, zároveň ale i ochranu zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. Nově bude například platit, že pokud dovoz některých produktů z Ukrajiny překročí určité objemy, EU na ně znovu zavede cla.

Návrh podpořilo 428 europoslanců, 131 jich bylo proti a 44 se zdrželo hlasování.

12:11
Dnes

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v zahraničí. Výjimkou budou ti, kteří se budou chtít vrátit do země, sdělilo dnes agentuře Reuters ministerstvo zahraničí v Kyjevě. Šéf ukrajinské diplomacie v této souvislosti uvedl, že pobyt v zahraničí nezbavuje muže jejich povinností vůči vlasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden podepsal nový zákon, který mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi v plném rozsahu. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

11:37
Dnes

Británie poskytne Ukrajině na obranu před ruskou agresí dosud největší balík vojenské pomoci, který bude obsahovat 1600 střel, 400 vozů a téměř čtyři miliony kusů munice. Podle britských médií to oznámil úřad premiéra Rishiho Sunaka před jeho dnešní cestou do Varšavy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Sunakovi telefonicky poděkoval za novou pomoc, která počítá i s dalšími 500 miliony liber (11,8 miliardy korun), čímž Londýn zvýší letošní finanční podporu pro Kyjev na tři miliardy liber.

„Pokud bude (ruskému prezidentu Vladimiru) Putinovi dovoleno uspět v této útočné válce, nezastaví se na polské hranici,“ upozornil Sunak před cestou do Polska, které s Ukrajinou sdílí téměř 500 kilometrů dlouhou hranici. Podle britského premiéra je pro evropské země účinná obrana Ukrajiny otázkou vlastní bezpečnosti.

Zobrazit celý online

Úplné sci-fi

„A je to samotný operátor, který rozhodne, kdy bombu upustit a aktivovat. Je to až takové sci-fi, kdy drony nesou smrt z nebe. Někdy dokonce kamery dronu zachytí, jak se nepřítel tváří v tvář bombě pokusí vzdát,“ dodal reportér v návaznosti na hovory s vojáky. Operátoři, ať už na ukrajinské či ruské straně, však nesedí nikde v bezpečí, právě naopak. Navzájem spolu hrajou hru na kočku myš, na lovce a lovnou zvěř. To je i důvod, proč místo, kde se Pendlebury setkal s ukrajinskými vojáky, bylo tak dobře maskované. Polorozpadlá bouda rozhodně nenapovídala tomu, že uvnitř sídlí výzvědná ukrajinská skupina sbírající informace pro útok.

Jednotku tvoří kolem 6 mužů, už rok v uniformě, ale před ruskou invazí to všechno byli civilisti – stavbaři, metalurgové, administrátoři. Skupinu vede Šamardak, před válkou byl manažerem komerční farmy na okraji města Zolota Nyva. Z jeho bývalého zaměstnání zbyly jen ruiny. „Většinu dronů máme díky darům od dobrovolníků, ne přímo od naší armády,“ svěřil se tisku. Jsou to všechno zpravidla veřejnosti dostupné drony, které si ale vojáci upravili – jak hardware, tak software, aby lépe vyhovolaly vojenskému použití.

Vojáci se svěřili, že někdy denně přijdou až o 10 dronů. „Lepší ztratit dron než život, pěchota nám říká strážní andělé. Mavic 3 je čínské výroby. Čína na válce musí dost vydělávat. Dron má ale i možnost, jak doručit zásilku či dárek. My takhle posíláme granáty,“ Šamardak novinářům ukázal, jak na dron výbušninu připevnit. „Díky nim tak můžeme útok na naše kluky zastavit i sami, bez pomoci artilerie,“ dodal. „Někdy se stane i to, že dron bojuje s dronem ve vzduchu, to je pak úplná videohra,“ zakončil.

Video se připravuje ...
Další videa