kliknutím aktivujete zoom
načítám...
Nenašli jsme žádné výsledky
otevřená mapa
Pohled Cestovní mapa Družice Hybridní Terén Moje lokace Celá obrazovka Předch další

0 Kč - 50 000 000 Kč

Další možnosti vyhledávání

0 Kč - 100 000 Kč

Další možnosti vyhledávání
Našli jsme 0 Výsledek. Zobrazit výsledky

Estate.cz » Lifestyle » Estate Lifestyle » Gourmet News: Grand Cru je nejen pro milovníky špičkových vín

Gourmet News: Grand Cru je nejen pro milovníky špičkových vín

Grand Cru
Foto: Grand Cru
Jaké novinky se udály v oblasti gastronomie?

Šodó

Očekáváná novinka letošního roku v posledním lednovém týdnu konečně otevřela v Dejvicích. Za projektem Šodó, opravdu malého bistra, možná spíš kavárny s výjimečně dobrým jídlem, stojí Gábina a Petr Ogurčákovi, kteří úspěšně provozují kavárnu Etapa v Karlíně a Zuzka a Jan Valentovi, známí jako Taste of Prague, kteří roky seznamovali zahraniční turisty s tím nejlepším z české gastronomie. S chytrým využitím prostoru jim pomohla designérka Adéla Lipár Kudrnová. Vznikl tak krásný útulný podnik, který od otevření praská ve švech, a přesto stojí za to počkat, než se uvolní místo. Odměnou za čekání budou nápadité snídaně z lokálních produktů a menší zeleninová jídla, která spolu s domácím koláčkem spolehlivě nahradí oběd. A samozřejmě buchtičky se šodó. K tomu výběrová káva, promyšlený výběr vín a tři sofistikované alkoholické drinky. A pokud nebudete chtít čekat na místo uvnitř, můžete posedět na k tomu uzpůsobeném širokém venkovním parapetu.

Wuchterlova 1, Praha 6

Šodó
Foto: Šodó

Na břehu Rhôny – Brno

Rhôna začátkem února dotekla až do Brna. Známá pražská síť vinoték má nově zastoupení v moravské metropoli, a ne ledasjaké. Brněnská provozovna je největší z dosavadních wine barů provozovaných pod názvem Na břehu Rhôny. Vede ji úspěšný gastropodnikatel Janko Martinkovič, bývalý majitel slavné restaurace Koishi zaměřené na japonskou kuchyni. V kuchyni mu sekunduje šéfkuchař Jakub Zatloukal Škaroupka, známý mimo jiné z Atelier Bar & Bistro, kde si získal sympatie milovníků zdánlivě jednoduchého, ale promyšleného a skvěle ochuceného jídla. V novém působišti už začal připravovat šnečí ragú, brambory se sýrovou pěnou nebo morkovou kost, takže si bez obav můžete dát více než jednu skleničku. Brněnská Rhôna se rozlévá i mimo své geografické vymezení, nabízí vína z celé Francie, zejména z menších rodinných vinařství, z nich některá jinde v Česku neochutnáte.

Jakubské náměstí 2, Brno

Na břehu Rhôny
Foto: Na břehu Rhôny

Grand Cru je nejen pro milovníky špičkových vín

Grand Cru je stálicí pražské gastro scény. V covidové době měla ovšem namále. Původní provozovatel se rozhodl provoz ukončit, nebo předat dál. Této výzvy se ujali Libor Pavlíček, který působil v restauraci V Zátiší pětadvacet let, a Milan Pavlík. Zásadní roli v Grand Cru hraje šéfkuchař Svatopluk Hemmer a jeho výjimečný chuťový talent, cit pro detail a odvaha zkoušet neobvyklé kombinace. Díky němu je restaurace několik let doporučena v prestižním průvodci Michelin. Po celý den lze vybírat z plného à la carte menu včetně dvou degustačních menu. Prvnímu z nich poskládaného z pěti chodů vévodí asi nejžádanější hlavní jídlo v Grand Cru, šťavnatý jelení hřbet v kombinaci s foie gras. Sladkou tečkou prvního degustačního Grand Cru menu je nadýchaná pěna z belgické čokolády Callebaut, která je považována za nejjemnější na světě. Cukrář Jan Jeřábek ji ještě skvěle doplňuje o lehce kyselé malinové coulis a vanilkový krém. Pokud vám přijde pět chodů moc, můžete se přiklonit k druhé, čtyřchodové sezonní degustaci. Například od ledna do února tu narazíte na speciální menu z humrů. Na podzim, obvykle od října do půlky prosince, je menu plné lanýžů. K výjimečným jídlům se servírují výjimečná vína z významných vinařských regionů včetně těch velmi vzácných. Historicky má restaurace nejširší nabídku vín z oblastí Burgundska a Bordeaux, a to i ve starších ročnících. Vinný lístek dnes obsahuje až tisíc položek. Uspořádat zde lze i větší akci. Do restaurace se vejde až 60 hostů a do uzavřeného vinného baru až 33 osob.

Autor: Klára Donathová

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Čtěte také

BYZNYS & REALITY
LIFESTYLE
ROZHOVORY
ARCHITEKTURA & DESIGN
Estate Awards
O portálu
O magazínu Estate
Reference
Premium Media Group
Kontakt
Všeobecné obchodní podmínky
Zásady ochrany osobních údajů
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Sociální média

© 2021 All rights reserved​

Made by RomanJelinek.cz | full servisová marktingová agentura

Porovnejte nabídky