The Capitals: Státy EU už nechtějí další vakcíny proti covidu-19, Komise jedná s výrobci o změně kontraktů

© Shutterstock

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


EVROPA

Státy EU už nechtějí další vakcíny proti covidu-19, Komise jedná s výrobci o změně kontraktů. Stále větší počet členských zemí již nechce platit za dodávky vakcín proti covidu-19. Evropská komise proto začala jednat s výrobci vakcín o změnách dříve dohodnutých smluv, ve kterých se státy EU zavázaly ke společným nákupům.

Komise pro tento účel utvořila speciální „společný vyjednávací tým“, složený ze zástupců Komise a několika členských států. „Epidemiologická situace se změnila a my nyní hledáme řešení, jak lépe sladit dodávky vakcín s potřebami členských států,“ uvedla k věci Stella Kyriakidesová, eurokomisařka pro zdraví a bezpečnost potravin.

Evropská komise již jedné z členských zemí povolila individuální projednání smlouvy o dodávkách vakcín. Polsko v současné době jedná o změně kontraktu se společností Pfizer, země si podle tamější vlády totiž nemůže dovolit platit dodávky vakcín kvůli obrovským nákladům spojeným s přijímáním ukrajinských uprchlíků.

Kromě Polska požádalo o opětovné projednání dodávek vakcín také Bulharsko, Litva a Maďarsko.

Další země mezitím hlásí vysoké nadbytky vakcín. V Itálii by to mělo být až 173 milionů nevyužitých dávek, problémy mají i Německo a Španělsko. Na druhé straně stojí Francie, která současný systém společných nákupů nadále podporuje. (Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl)


BERLÍN

Německo se dohodlo s Komisí ohledně budoucnosti spalovacích motorů. Německá vláda a Evropská komise nalezly kompromis v otázce spalovacích motorů. Podle sobotní dohody bude možné registrovat automobily se spalovacím motorem i po roce 2035, ale jen pokud budou jezdit na syntetická paliva.

V posledních týdnech se proti původní verzi návrhu postavilo i Česko či Rakousko. Podle německého ministra dopravy nyní „Evropská komise prokázala Evropě velkou službu“. Zároveň ale samotná legislativa zůstává beze změny, včetně 100% snížení emisí u nových vozidel. „Směr je jasný a nezměněný, zelená dohoda pokračuje,“ uvedl Pascal Canfin, šéf výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí. (Jonathan Packroff | EURACTIV.de)


VÍDEŇ

Rakouský kancléř popírá zprávy o tom, že je jeho vláda nestabilní. Středopravicová strana ÖVP by mohla údajně rozbít vládu a vynutit si předčasné volby. Rakouský kancléř a její předseda Karl Nehammer ovšem takové plány veřejně popřel.

„Musíme dokončit volební období,“ uvedl Nehammer v reakci na zvěsti, o kterých informovala rakouská média.

Středopravicová strana se v současné době nachází uprostřed vnitrostranického boje o své vedení, a to jen několik měsíců před volbami, které se mají odehrát v roce 2024. Vládu navíc provází vnitřní spory mezi kancléřem a ministryní pro energetiku Leonore Gewesslerovou (Zelení) kvůli chystanému zákazu prodeje spalovacích motorů po roce 2035, který rakouská vláda nečekaně odmítla.  (Nikolaus J. Kurmayer | EURACTIV.de)


LUBLAŇ

Slovinští zemědělci se bouří kvůli ekologickým požadavkům. Po vzoru nizozemských zemědělců vyšlo v pátek 24. března do ulic přibližně 5 000 slovinských zemědělců ve více než dvou desítkách měst a obcí. Chtěli tak vyjádřit svůj odpor vůči ekologickým požadavkům, které podle nich téměř znemožňují další hospodaření.

Zemědělci mají řadu výtek, z nichž některé vychází ze specifik slovinského zemědělství. Na jihozápadu země se například rozšiřují populace vlků a medvědů hnědých, kteří pak ohrožují jejich hospodářská zvířata. Protest je také částečně reakcí na nedávné rozhodnutí ústavního soudu, který přísně omezil používání pesticidů v okolí Lublaně.

„Zemědělci byli obětování ekologickým experimentům aktivistů a úředníků. Zelený venkov a národní prosperita jsou výsledkem práce zemědělců. Nenecháme si to zničit,“ apeloval Anton Medved, předseda Odborového svazu slovinských zemědělců. Zemědělci zaslali své požadavky vládě a plánují případné zintenzivnění svých aktivit. (Sebastijan R. Maček | sta.si)


SARAJEVO

Šest zelených stran napříč Balkánem se dohodlo na spolupráci. Pět zelených stran ze zemí západního Balkánu a jedna podobně smýšlející strana z Chorvatska podepsaly o víkendu v Sarajevu prohlášení o spolupráci v oblasti míru, životního prostředí a boje proti korupci. Kromě Chorvatska a Bosny a Hercegoviny se do iniciativy zapojily zelené strany z Černé Hory, Severní Makedonie, Albánie a Srbska. Kosovo se prozatím neúčastní.

„Chceme regionu slíbit sto let míru. Už máme dost rozdělení, dost zdí, přišli jsme, abychom mezi sebou postavili mosty. Myslíme si, že celý region by měl vstoupit do EU společně, protože je více věcí, které nás spojují než těch, které nás rozdělují,“ řekla podle serveru Klix.ba Amna Popovac, lídryně bosenské zelené strany Hocemo (Chceme). Právě vstup do EU je politická priorita pro všechny země západního Balkánu. (Zoran Radosavljević | EURACTIV.com)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář