Česká filharmonie dnes vyráží na jarní turné. Příští pondělí zahraje po 60 letech v La Scale

Jarní turné po Evropě zahajuje Česká filharmonie právě dnes. Podívá se do Rakouska, Maďarska, Itálie i Francie.

Celkem osm koncertů pod taktovkou svého šéfdirigenta a hudebního ředitele Semjona Byčkova provede Česká filharmonie v rámci letošního jarního turné, které zahajuje právě dnes. Navštíví Štýrský Hradec, Vídeň, Budapešť, Záhřeb, Udine, Miláno i Aix-en-Provence. Ve slavném milánském Teatro alla Scala Česká filharmonie vystoupí poprvé od roku 1962, kdy zde hrála pod taktovkou Karla Ančerla. Úplně poprvé pak letos orchestr vystoupí na Velikonočním festivalu v Grand Théâtre de Provence.

Na turné předvede filharmonie dva různé programy. Jeden z nich vyplňuje Symfonie č.6 Gustava Mahlera, druhý pak trojice skladeb od Bély Bartóka, Igora Stravinského a Thierryho Escaicha.

Kromě toho již Česká filharmonie zveřejnila plán své 128. sezóny, která bude na zahraniční zájezdy také bohatá. Celkem filharmonie plánuje na období 2023/2024 šestadvacet koncertů za hranicemi. Vypraví se například do Rumunska na Enescův festival v Bukurešti, na podzim pak na turné po Japonsku a Jižní Koreji, které bylo minule zrušeno kvůli koronavirové pandemii.

Dále se orchestr v příští sezóně podívá do lázeňského města Baden-Badenu, madridského Auditoria Nacional, vídeňského Konzerthausu, hamburské Elbphilharmonie, mnichovské Isarphilharmonie a Philharmonie de Paris. Ke svým zájezdním vystoupení přizve skvělé sólisty a sólistky, kterými budou například Katia a Marielle Labèque, Pablo Ferrández, Gil Shaham, Augustinem Hadelich, András Schiff nebo Bertrand Chamayou.

Foto: Teatro alla Scala (©Profimedia)

Podcast