V Moravskoslezském kraji loni přibylo nákazy morem včelího plodu

V Moravskoslezském kraji loni přibylo nákazy morem včelího plodu. Veterinární inspektoři zjistili 33 ohnisek, předloni jich bylo 16. Zlikvidováno loni muselo být kvůli nákaze 145 včelstev, v roce 2021 jich bylo 99. Po více než 20 letech byla loni v kraji, na Fýdecko-Místecku, diagnostikována také hniloba včelího plodu. Řekli to ředitel Krajské veterinární správy v Moravskoslezském kraji Severin Kaděrka a ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Zbyszek Noga.

Úplně vymýtit mor včelího plodu se podle nich asi nedá. Přenáší se kontaktem mezi včelami, například při přesunu včelstev mezi včelaři. Důvodů šíření moru včelího plodu ale podle veterinární správy může být více.

Nejvíce nakažených včelstev je v kraji obvykle na Frýdecko-Místecku. "Je to taková nárazníková oblast u Slovenska i Polska. Těžko říct, jestli si tam někdo třeba nepomůže nějakým dovozem, o kterém se nedozvíme," řekl Noga.

Nákaza se zjišťuje ze vzorku měli, tedy odpadu, který se tvoří na dnech úlů. Včelstva, u nichž je výskyt nemoci zjištěn, se musí likvidovat, aby se zabránilo šíření nákazy. Obvykle se spálí. Chovatelé mají nárok na náhradu od státu. V kraji je téměř šest tisíc včelařů, kteří mají zhruba na osmi tisíci stanovištích téměř 65 500 včelstev.

"Když se likviduje včelstvo, tak opravdu všechno, co souvisí s chovem, by měli zlikvidovat. Ale včelaři jsou schopni si něco někde schovat, a i to může být zase zdrojem nákazy. Včelař to pak někomu půjčí, prodá a může být problém, nebo si to nechá a znova to použije na stejném stanovišti," řekl Noga.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down