Maďarský expert: Siova vize společenství se sdílenou budoucností odráží úsilí Číny o světový rozvoj

Myšlenka čínského prezidenta Si Ťin-pchinga o společenství se sdílenou budoucností lidstva představuje atraktivní vizi čínského rozvoje světa, uvedl maďarský expert.

»Tento koncept představuje čínské úsilí o světový mír, spolupráci a harmonii,« uvedl Levente Horvath, ředitel Centra Eurasie na Univerzitě Johna von Neumanna v Maďarsku. Horvath se s agenturou Xinhua podělil o dojmy, které v něm, v době kdy pobýval v Číně, vyvolal Siův koncept.

Maďarský odborník na Čínu v letech 2005 až 2017 v Číně studoval, pracoval a žil. V letech 2015-2017 působil jako generální konzul Maďarska v Šanghaji. Specializuje se na čínskou politiku a diplomacii.

Kromě společenství se sdílenou budoucností pro lidstvo Čína postupně navrhla Iniciativu pásma a stezky (BRI), Globální rozvojovou iniciativu, Globální bezpečnostní iniciativu a Globální civilizační iniciativu. Horvath se domníval, že tyto důležité iniciativy prosazují vzájemný respekt, rovnost a společný rozvoj mezi různými zeměmi a civilizacemi světa a pomáhají dosáhnout vzájemného prospěchu.

»Směr světového vývoje by nemělo určovat jen několik zemí, ale všechny země světa,« poznamenal Horvath a dodal, že většina zemí podporuje vytvoření multipolárního světa a iniciativa BRI navržená Čínou byla mnoha zeměmi velmi dobře přijata.

V návaznosti na myšlenku, že všechny země by měly jít cestou rozvoje, která odpovídá jejich vlastním národním podmínkám, Horvath uvedl, že »Čína během své pětitisícileté historie nikdy neměla v úmyslu vnucovat svou vůli ostatním zemím«.

»Každá civilizace má svou vlastní historii a kulturu. Nemůžeme chápat vnitřní a zahraniční politiku jiných zemí pouze z pohledu a myšlení Západu, natož kopírovat systém jedné země na druhou,« řekl.

Horvath poznamenal, že v posledních letech se vztahy mezi Maďarskem a Čínou sblížily a obě vlády mají v řadě otázek společné nebo podobné postoje.

V roce 2015 se Maďarsko stalo první evropskou zemí, která s Čínou podepsala dokument o spolupráci v rámci projektu Pásmo a stezka.

V současné době hladce pokračuje stěžejní projekt, kterým je výstavba maďarsko-srbské železnice spojující maďarské hlavní město Budapešť a srbské hlavní město Bělehrad. Horvath uvedl, že se velmi těší na dokončení tohoto projektu, až z něj budou moci těžit i Maďaři.

Podle Horvátha je tradiční čínská kultura, která má dlouhou historii, důvodem k hrdosti a moderní Čína je v mnoha ohledech příkladem pro zbytek světa.

Horvath doufá, že s neustálým pokrokem a prohlubováním spolupráce v rámci projektu Pásmo a stezka se vyspělé čínské digitální, finanční a vysokorychlostní železniční technologie dostanou do více zemí a budou přínosem pro lidi na celém světě.

Levente Horvath, ředitel Eurasijského centra Univerzity Johna von Neumanna, pózuje pro fotografii v maďarské Budapešti 16. března 2023. FOTO – Xinhua/Attila Volgyi

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy