Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jak se mají ministerští náměstci? Platy i k dvěma milionům a statisícové odměny

  • Autor: Jakub Kopřiva - 
    28. 3. 2023
    05:00

    Výdělky přes milion a statisícové odměny, které někde atakují i hranici 500 tisíc korun. Tolik si vydělají náměstci a ředitelé na ministerstvech, jak zjistil Blesk na základě informačního zákona 106. Přitom medián mezd v Česku se pohybuje kolem 37 tisíc.

  • 1.Ministerstvo financí

    Ze státní kasy, kterou má pod palcem Zbyněk Stanjura (59, ODS), si přišli na hezké platy i jeho náměstci. Jak jeho ministerští zástupci, tak ředitelé odborů vyjma jednoho, kterému chybělo asi 30 tisíc, si vydělali za loňský rok přes milion korun. A někteří vysoko přes tuto hranici, kdy největší odměna pro náměstka za jeho služby byla bezmála dva miliony korun, u ředitele pouze o půl milionu méně.

    U odměn ale Stanjurův rezort neuvedl, kolik kdo za celý rok dostal. Výpis prémií sice dodal po měsících, ale jelikož je seznam anonymní, nelze určit, komu která odměna náležela. Z údajů rezortu jde ale vyčíst, že největší prémií za jeden měsíc bylo 300 tisíc korun. Tuto odměnu pak dostali hned dva náměstci a jeden ředitel odboru.

    Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v Epicentru Blesku. (22.11.2022) Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v Epicentru Blesku. (22.11.2022) | Blesk:Jakub Poláček

  • 2.Ministerstvo zahraničí

    Ve srovnání s některými kolegy působí šéf Černínského paláce Jan Lipavský (37, Piráti) jako »škrt«. Ne snad na platech, ti mají jeho náměstci vysoké, ale na odměnách. Rezort odtajnil sumy u jednotlivých náměstků. Takže kolik si kdo vydělal? 

    • Jiří Kozák: 1,42 milionu Kč
    • Martin Dvořák: 1,44 milionu Kč
    • Martin Povejšil: 1,17 milionu Kč
    • Martin Tlapa: 1,61 milionu Kč
    • Martin Smolek: 1,63 milionu
    • Tomáš Kryl: 1,48 milionu Kč

    Aleš Chmelař s Jaroslavem Kurfürstem, kteří na rezortu nebyli celý loňský rok, si vydělali 693 tisíc, respektive 767 tisíc. Ani ředitelé odboru neměli malé peníze, povětšinou si vydělali přes milion, pokud si odkroutili celých 12 měsíců. Co se týče odměn, tam to ale taková sláva nebyla.

    Třeba náměstek Tlapa dostal za celý rok odměnu 15 tisíc korun, stejně tak jeho kolega Kryl. To další náměstci i ředitelé na tom byli trochu lépe, ale ne o moc. Nikdo nepřelezl přes sumu 100 tisíc za rok, většinou se pohybovali okolo 50 tisíc korun.

    Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v rozhovoru pro Blesk (14.12.2022) Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v rozhovoru pro Blesk (14.12.2022) | Blesk:Jakub Poláček

  • 3.Ministerstvo práce a sociálních věcí

    Na svých lidech rozhodně nešetří ani ministr práce Marian Jurečka (42, KDU-ČSL). Žádný z náměstků neklesl se svým platem pod 100 tisíc, naopak většina z nich se pohybovala s měsíčním hrubým příjmem okolo 140 tisíc a výše. Nejvíce oceněn za svoji práci byl náměstek s platem 156 tisíc. Ale ani ten nebyl nejvíce vydělávající na rezortu.

    Tím se stal ředitel odboru s měsíční výplatou přes 172 tisíc hrubého, což byl dvojnásobek toho, co vydělávají někteří jeho kolegové ředitelé. A ani s odměnami to nebylo špatné.

    U náměstků šly odměny do statisíců, kdy nejvyšší byla 726 tisíc korun, kdy jen v prosinci dostal šťastný náměstek prémii 339 tisíc. I další jeho kolegové si přišli na hezké prémie blížící se i ke 400 tisícům. A ani ředitelé odborů nebyli biti, když na prémiích dostávali suma sumárum částky přes 200 i 300 tisíc korun.

    Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. | Blesk/Tonda Tran

  • 4.Ministerstvo zdravotnictví

    Měsíční hrubý plat náměstků se na ministerstvu Vlastimila Válka (62, TOP 09) pohyboval od 100 tisíc až do 148 tisíc korun. To u ředitelů odborů byla odměna za práci trochu nižší, většinou brali mezi 80 až 100 tisíci. Dva se ale přehoupli přes hranici 100 »táců«, jeden ředitel ji pokořil o 2 tisíce a ten druhý hned o 22 tisíc.

    A odměny? Ty se u náměstků za rok 2022 pohybovaly v rozmezí od 285 tisíc (nejnižší) až po 440 tisíc korun (nejvyšší). Jaké odměny si vysloužili ředitelé odborů, to ale rezort neuvedl.

    Jednání vlády: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně (01.03.2023) Jednání vlády: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně (01.03.2023) | Úřad vlády

  • 5.Ministerstvo průmyslu a obchodu

    Rezort, kterému šéfuje Jozef Síkela (55, STAN), také na svých náměstcích a ředitelích zrovna nešetřil. Většina náměstků si vydělala přes 1,5 milionu korun hrubého (nejvyšší suma byla 1,7 milionu) a k tomu dostala i statisícové odměny – nejvyšší byla 420 tisíc, nejnižší pak 200 tisíc.

    Štědré bylo ministerstvo i k ředitelům odborů. I tady totiž většina z nich brala za celý rok vysoko přes milion korun, nejvyšší suma se pak přehoupla přes 1,5 milionu.

    A ani s odměnami na tom nebyli šéfové odborů tak špatně, většinou se totiž pohybovaly mezi 100 až 200 tisíci korunami za rok, ovšem některé se šplhaly i přes 300 tisíc.

    Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) během rozhovoru pro Blesk (20.3.2023) Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) během rozhovoru pro Blesk (20.3.2023) | Blesk:Renata Matějková

  • 6.Ministerstvo životního prostředí

    Vedení rezortu loni v listopadu kvůli zdraví položila Anna Hubáčková (65, KDU-ČSL). Po jejím konci byl rezortem pověřen Jurečka. Ten úřad vedl až do začátku března, než byl jmenován novým ministrem Petr Hladík (38, KDU-ČSL). Že by se toto dvojvládí ale nějak projevilo na odměnách na ministerstvu, to se podle dat říct nedá.

    Nejvíce si vydělal náměstek s ročním hrubým příjmem přes 1,8 milionu korun. Další čtyři pak brali okolo 1,5 milionu. I většina ředitelů odborů si přišla na své a ministerstvo jim vyplatilo za jejich práci sumy pohybující se kolem milionu korun – nejvíce to bylo 1,28 milionu.

    U odměn si pak náměstci přišli na stotisícové částky, kdy nejvyšší byla za celý rok 510 tisíc. A ani ředitelé odborů nezůstali bez prémií, které se pohybovaly v řádech vyšších desítek tisíc, v některých případech i stovek tisíc korun.

    Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) se rozhodla skončit ve vládě jako minisryně životního prostředí ze zdravotních důvodů Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) se rozhodla skončit ve vládě jako minisryně životního prostředí ze zdravotních důvodů | Facebook - A. Hubáčková

  • 7.Ministerstvo dopravy

    Na rezortu dopravy náměstci ani ředitelé nouzí netrpí. Měsíčně si nejvíce vydělal náměstek s platem 135 510 korun hrubého, nikdo z nich si ale nepřišel na méně než 120 tisíc hrubého. To ředitelé odborů brali o něco skromnější odměnu, i když jeden z nich se vymyká s platem přes 134 tisíc. Jinak se jejich finanční ohodnocení pohybovalo nejčastěji mezi 85 až 95 tisíci měsíčně.

    A co odměny za celý uplynulý rok? Ta nejvyšší byla rovného půl milionu korun pro náměstka, další jeho kolegové si přišli na sumy přes 450 tisíc korun, nejmenší částka byla 370 tisíc korun. U ředitelů se odměny pohybovaly v rozmezí mezi 225 tisíci až 425 tisíci korun. „Odměny byly přiznány za úspěšné splnění mimořádných a zvlášť významných úkolů,“ uvedl rezort Martina Kupky (47, ODS).

    Ministr dopravy Martin Kupka při rozhovoru pro Blesk Ministr dopravy Martin Kupka při rozhovoru pro Blesk | Blesk:Renata Matějková

  • 8.Ministerstvo obrany

    Nejvíce na odměnách vyplatil rezort pod vedením Jany Černochové (49, ODS) jednomu jejímu náměstkovi. V součtu to bylo 550 tisíc korun. Ani další jeho kolegové ale nestrádali, když si přišli na sumy mezi 200 až 450 tisíci korunami.

    Většina si tak i s odměnami přišla na 1,5 až 2 miliony korun hrubého za rok. Podle vyjádření ministerstva byly odměny vypláceny třeba za přípravu evropského předsednictví či podíl na plánu činnosti rezortu obrany.

    Ani ředitelé odborů nepřišli zkrátka. Nejvyšší celoroční odměna u jednoho z nich byla přes 450 tisíc korun, většina měla prémie pohybující se v součtu od 200 po 300 tisíc korun. Celoročně si pak suma sumárum vydělali většinou vysoko přes milion korun, nejvíce 1,76 milionu korun.

    Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v Epicentru k Ukrajině na Blesk.cz (23.2.2023) Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v Epicentru k Ukrajině na Blesk.cz (23.2.2023) | Foto Blesk - Michal Protivanský

  • 9.Ministerstvo spravedlnosti

    Ministerstvo, které má pod palcem Pavel Blažek (53, ODS), na odměnách oproti jiným rezortům přeci jen víc šetřilo. U většiny náměstků a ředitelů se celoroční prémie nepřehouply přes 200 tisíc korun, ovšem většina náměstků tuto hranici atakovala.

    Nejvyšší odměnu dostal ředitel odboru, který si přišel za rok 2022 na bezmála 240 tisíc korun, jeho kolegové pak měli vyplaceno většinou okolo 150 tisíc. Ministerstvo vyplácelo bonusy za mimořádné plnění obzvláště náročných úkolů, jak poslalo Blesku v odůvodnění. Co se platů týče, ty nejvyšší se pohybovaly na rezortu kolem 1,5 milionu za celý rok.

    Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Ministr spravedlnosti Pavel Blažek | Foto Blesk - Jiří Koťátko

  • 10.Ministerstvo školství

    O řízení rezortu školství se loni podělili dva ministři, po Petru Gazdíkovi (48, STAN) otěže převzal Vladimír Balaš (63, STAN). To se projevilo na tom, že někteří náměstci a ředitelé odborů sloužili nebo slouží na ministerstvu jen pár měsíců. Finančně na tom ale špatně nebyli. Měsíční hrubý příjem u náměstků se pohyboval v průměru okolo 120 tisíc, dva ale brali přes 130 tisíc. To ředitelé odborů si přišli povětšinou na částky mezi 80 až 90 tisíci. Byly ale i výjimky, kdy brali přes 100 tisíc.

    A co prémie? U náměstků odměny atakovaly v součtu hranici i 400 tisíc korun (dva z nich dostali jen v jednom měsíci jako prémii 200 tisíc), u ředitelů to bylo v rozmezí od 100 tisíc do 300 tisíc korun. Zajímavé je, že někteří ředitelé dostali prémii v řádech desítek tisíc korun i sedmkrát do roka.

    Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) v Epicentru na Blesk.z (29.8.2022) Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) v Epicentru na Blesk.z (29.8.2022) | Foto Blesk - Martin Pekárek

  • 11.Ministerstvo kultury

    U ministra Martina Baxy (47, ODS) se náměstci zle rozhodně neměli. Vždyť jeden z nich si přišel na více než 2 miliony korun a druhý tuto hranici atakoval. I další náměstci se ale měli více než dobře s výdělkem 1,6 a 1,7 milionu korun a dalšímu chybělo už jen 14 tisíc, aby se přehoupl přes 1,5 milionu. Ředitelé odboru si pak za rok 2022 vydělali přes milion (nebo se k této hranici přiblížili), kdy největší odměna za práci byla 1,4 milionu.

    A co odměny? Nejvyšší byly pro náměstka, který si podle ministra zasloužil přes 400 tisíc korun. I jeho kolegové si pak přišli na sumy mezi 200 až 300 tisíci korunami. U ředitelů odborů byla největší odměna přes 300 tisíc korun, další 260 tisíc a pak už se většina pohybovala kolem hranice 100 tisíc.

    Ministr kultury Martin Baxa při rozhovoru pro Blesk. Ministr kultury Martin Baxa při rozhovoru pro Blesk. | Blesk:Martin Pekárek

  • 12.Ministerstvo zemědělství

    Rezort pod vedením Zdeňka Nekuly (53, KDU-ČSL) přiřadil plat a odměny ke konkrétním náměstkům. A kolik si kdo v hrubém vydělal? Radek Lanč měl plat 764 974 korun a odměny 305 tisíc za 11 měsíců. Za stejné období si Radek Holomčík přišel na 720 895 korun a prémie 285 000.

    To následující šestice náměstků si odkroutila na ministerstvu celý rok. Petr Jílek vydělal 1 477 408 a na odměnách dostal 485 000 korun. Jindřich Fialka 1 741 402 a odměny 475 000 korun, Pavel Sekáč měl plat 1 764 682 a prémie 475 000 korun, Aleš Kendík 1 702 874 a »nášup« 475 000 korun, Jiří Šír 1 710 934 a prémie 470 000 a nakonec Patrik Mlynář, který měl plat 1 655 134 korun a k tomu odměny 475 tisíc.

    To Marcela Antošová strávila v pozici náměstkyně tři čtvrtě roku a za tu dobu si přišla na 928 942 korun a na odměnách 460 tisíc. Angažmá Jana Sixty trvalo 7 měsíců a za tu dobu si vydělal 1 053 283 korun, ale nedostal žádné odměny. Radek Pokorný byl náměstkem čtvrt roku a za tu dobu si vysloužil plat 427 888 korun a odměny, které dělaly více než polovinu jeho výdělku, tedy 240 tisíc. A nakonec Michal Hutňan si za měsíc, kdy byl v křesle náměstka, přišel na 149 364 a prémii 75 000 korun.

    Podobně detailní bylo ministerstvo i u výdělků a odměn ředitelů. Ti, co si odsloužili celý rok, si přišli na více než milion a na prémiích většinou kolem 200 tisíc korun.

    Ministr zemědělství Zdeněk Nekula v pořadu Epicentrum, (25.08.2022). Ministr zemědělství Zdeněk Nekula v pořadu Epicentrum, (25.08.2022). | Blesk/Jakub Poláček

  • 13.Ministerstvo vnitra

    I na ministerstvu pod vedením Víta Rakušana (44, STAN) to nebylo s platy a odměnami pro náměstky a ředitele vůbec špatné. Nejvyšší prémie pro náměstky byla půl milionu korun za celý rok. I další se ale pohybovaly v řádech statisíců, a to jak u náměstků, tak i u ředitelů odborů. Jen jeden z náměstků si podle Rakušana nezasloužil tak velkou odměnu a dostal »jen« 75 tisíc.

    A jak to bylo na rezortu s platy? Ty náměstkovské se šplhaly až k 1,8 milionu korun hrubého, častěji ale byly výdělky o nějakých 100 až 200 tisíc nižší. Ani ředitelé odborů na vnitru netrpěli, někteří měli platy srovnatelné, nebo dokonce vyšší než náměstci.

    Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) byl hostem speciálního Epicentra Blesku k válce na Ukrajině Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) byl hostem speciálního Epicentra Blesku k válce na Ukrajině | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 14.Ministři bez portfeje

    Zatímco většina ministerstev tají, kdo měl jaký plat a odměnu, tři členové vlády bez portfeje přiřadili částky ke konkrétním jménům. Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (58, STAN) měl dva náměstky: Marka Havrdu a Tomáše Pojara (současného národního bezpečnostního poradce a pravou ruku premiéra).

    Ten první si loni přišel na 1,12 milionu korun a 230 tisíc odměny k tomu. Ten druhý na 957 tisíc a navrch ještě dalších 364 tisíc jako prémii. Kromě nich u Beka jako ředitel odboru pracuje ještě Petr Černikovský. A jeho plat? 777 tisíc za rok a 223 tisíc na odměnách.

    U ministra pro legislativu Michala Šalomouna (48, za Piráty) pracovali rovněž dva náměstci. A to Karel Blaha a exministr spravedlnosti Jan Kněžínek. Ten si přišel na plat přes 1,4 milionu korun a k tomu ještě odměnu 320 tisíc. Jeho kolega pak vydělal 960 tisíc a k tomu 215 tisíc v odměnách. Ředitele odboru pak Šalomounův rezort anonymizoval, dva si přišli na plat přes milion, ten třetí přes 700 tisíc. Odměny pak měli od 120 do 200 tisíc korun.

    Ani ministryně pro vědu Helena Langšádlová (59, TOP 09) neskrývala jména svých kolegů. Její náměstci Jana Havlíková a Štěpán Jurajda si přišli na sumy přes milion korun a na odměnách oba dostali přes 200 tisíc. To ředitelé odboru měli o něco skromnější plat – nejvíce dostala Jana Soukupová: přes 820 tisíc, ke kterým navíc měla i odměny ve výši 190 tisíc korun.

    Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) při rozhovoru pro Blesk. Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) při rozhovoru pro Blesk. | Blesk:Jakub Poláček

pindal ( 2. dubna 2023 19:09 )

Ale zlobit se na ně nemůžeme,pokud jim lidé dali zelenou,můžou jet.Mohou se předvést.Třeba to nejsou rozkrádači,chtějí jenom vyjádřit jiný způsob života.

pindal ( 30. března 2023 16:09 )

Pokud to budete myslet s lidmi a naším národem dobře,tak rozkrádači Vás označí za populistu i když to budete myslet upřímně,protože pro ně, je to podpá­sovka­.Při­pravu­jete je o zisk.Když budete bohatý,například Babiš,řeknou je falešný,dělá to pro peníze.Když budete chudý,co se týká peněz, jako například Vrábel,který se snažil něco změnit,řeknou dělá to pro peníze.Ukrutná vyčůranost rozkrádačů.

pindal ( 30. března 2023 15:32 )

Já bych řekl,nezáviďte jim.Ne každý by chtěl vyměnit Duši za prachy,spíš politovat.No,ale zas na druhou stránku,jestli žádnou nemají,možná,že se to i vyplatí.

hejhej ( 29. března 2023 16:04 )

V rámci šetření by měla tato neschopná vláda zredukovat ministerstva ( zrušit ta zbytečná, která navýšila), zredukovat zbytečné náměstky ( svoje kamarády), zredukovat nadměrný počet poradců, zrušit zbytečný senát , snížit platy poslanců a zredukovat jejich zbytečné výhody.

jasnavolba ( 29. března 2023 14:24 )

Petr Klíč! jsi ubohý retard s mozkem slepence takový malý kuřbuřt!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa