shop.musicserver.cz
Damien Rice, Sílvia Pérez Cruz, Divadlo Hybernia, Praha, 26.3.2023

Damien Rice v Divadle Hybernia zpíval o lásce bez příkras

Vydáno: 28.03.2023 07:33 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Písničkáře z Irska nebo punk-rock z Británie? Fanoušci dobré muziky měli ve studený nedělní večer nelehkou volbu. Zatímco v Lucerna Music Baru skákali z pódia The Subways, v nedalekém Divadle Hybernia jste se naopak báli nahlas pohnout. Tohle je reportáž z té druhé akce.

Live:Damien Rice

support: Sílvia Pérez Cruz
místo: Divadlo Hybernia, Praha
datum: 26. března 2023
setlist: The Professor & la fille danse (Unplugged), Delicate, Coconut Skins, Accidental Babies (Piano version), I Stepped Out In The Rain, Amie, Older Chests, Man Of The Trees (Sílvia Pérez Cruz cover), 9 Crimes (duet se Sílvií Pérez Cruz), Astronaut (duet se Sílvií Pérez Cruz), Volcano (Bell X1 cover), I Remember (duet se Sílvií Pérez Cruz), Cannonball (duet se Sílvií Pérez Cruz) (Unplugged), Cheers Darlin' (Guitar version), Me Too monolog (vystupovaly Jana Jacuka a Silvia Pérez Cruz), The Blower's Daughter (duet se Sílvií Pérez Cruz)
Fotogalerie

Damien Rice, Divadlo Hybernia, Praha, 26.3.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Zažít Damiena Rice v roce 2013 na festivalu, kde si zazpíval s Markétou Irglovou, a vidět ho v divadle, to jsou dva velmi odlišné druhy zážitku. Oba stojí za to, proto je velmi sympatické, že nám organizátoři Colours Of Ostrava nabídli obě zkušenosti.

Beznadějně vyprodané Divadlo Hybernia se po předchozím Divadle Archa z roku 2016 (a nezapomeňme také na českou premiéru), ukázalo jako velmi vhodný prostor pro podobná vystoupení. Na přání hlavní hvězdy se se začátkem koncertu dveře do sálu zavřely a nikdo už nemohl trajdat do předsálí a zase zpátky. Mobily měly zůstat v kapsách, v sále bylo neuvěřitelné ticho a celý koncert zkrátka všichni seděli na svém místě a kochali se jak hudebním zážitkem, tak světelnými a pódiovými efekty, které umožňuje právě pouze takovýto prostor. Klišé o špendlíku se nabízelo.

"Bylo mi trochu trapné vyjet na turné bez nové desky, ale díky moc, že jste i přesto přišli", zahlásil písničkář ke konci svého bezmála dvouhodinového setu. Ano, nový materiál citelně scházel, přesto bylo příjemné irského rodáka znovu vidět živě.

Damien Rice, Divadlo Hybernia, Praha, 26.3.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Ještě před ním ale pódium patřilo Sílvii Pérez Cruz. Umělkyně z Barcelony naplnila známé klišé o tom, že Španělé se s výukou angličtiny zřídkakdy dostanou nad úroveň B1. Pochlubila se obdivem k filmu "Snídaně u Tiffanyho" a také se podělila o informaci, že její chystané album vyjde 21. května. Její nejsilnější moment přišel ve chvíli, kdy se diváky snažila rozezpívat. Její pokorné a skromné vystoupení bylo moc milé. Škoda, že nezůstalo jen u něj, ale o tom za chvíli.

Damien Rice svůj set orámoval dvojicí skladeb v úvodu a závěru, které zahrál unplugged. Podařilo se mu tak okamžitě nastolit požadované ticho pro to, aby jeho hlas i tóny zahrané na kytaru patřičně vyzněly. Je to totiž jiný typ písničkáře než třeba Ed Sheeran, George Ezra nebo Passenger. Jeho kořeny jsou a už vždycky budou převážně v samotném folku a to, že se jeho skladby stanou občas populárními, je spíše vedlejší efekt, nikoliv primární záměr.

Damien Rice, Divadlo Hybernia, Praha, 26.3.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Když zpívá, zřetelně slyšíte, jak moc si dává záležet na každém slově. Nechce jimi plýtvat, jeho texty jsou obsahově skromné. Především je na něm ale vidět, jak moc u každého z nich dopředu přemýšlí, jak ho nechá rozezvučet sálem. Zpívání tak u něj přechází z plného hlasu a někdy expresivních poloh do šepotu, místy dokonce danou frázi jen jaksi plačtivě polkne. Ta intimita a jasná představa o tom, jak přesně má performance vypadat a znít, je pro něj důležitá.

"Díky moc za to, že jste byli potichu a byli jste přítomní tomuto okamžiku. Na předchozích štacích jsem takové štěstí neměl," svěřil se v úvodu a byla to jedna z mála vět, kdy jste jasně věděli, co se vám snaží říct. Občas totiž slova při představování následujících skladeb delší dobu hledal, cestou na scénu poztrácel i pointy. Možná za to mohla nervozita, možná je skutečně tak křehkým mužem, že mimo jasně dané mantinely songu si není tolik jistý.

Pár skladeb ale přece jen představil smysluplně. Například o "Coconut Skins", jejíž začátek na moment popletl, prohlásil, že častokrát ublížíme a pomyslně uvězníme lidi, které nejvíce milujeme. Dodal, že tato píseň je o tom, jaké to je, když se na druhé začneme dívat bez jakýchkoliv očekávání. A oni na nás.

Damien Rice, Divadlo Hybernia, Praha, 26.3.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Ve čtvrté skladbě na tomto turné běžně usedá k černým a bílým klávesám, jelikož se ale setlist pro každý večer mírně obměňuje, dostalo se tentokrát na song o lásce, kterou "tak moc chceš a tak moc za ni bojuješ, až ji nakonec ztratíš". "Accidental Babies" je jedna z nejlepších a přitom nejnenápadnějších věcí, jaké kdy vydal. A bylo velkým potěšením slyšet ji po tolika letech živě.

"Všimli jste si někdy, že ačkoliv máme stále lepší a lepší nástroje a technologie, neznamená to automaticky, že vytváříme i hodnotnější věci? Když se projdete po Praze, zjistíte, že ty nejlepší budovy jsou ty staré. A v Irsku je to podobné," prohlásil, zatímco rozjížděl velmi pomalou "Older Chests".

Damien Rice, Divadlo Hybernia, Praha, 26.3.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Pak se ale na pódium vrátila předskokanka a do té doby vynikající dojmy zkazila v tu nejméně vhodnou chvíli. Nabízelo se, že ženský vokál v duetu "9 Crimes" zazpívá právě ona. Sílvia se ale bohužel rozhodla svou pasáž zazpívat jinak, než jak ji známe od Lisy Hannigan. A nebylo to dobré rozhodnutí. Její přízvuk, intonace, důraz na jiné slabiky a celková snaha o éteričnost, s níž byla tak zajímavá v úvodu večera, skladbu zničily. A ačkoliv Damien zpíval jako vždycky, nezachránil to. Přitom se stačilo jen pokusit se napojit na originál. Ten je sám o sobě absolutně dokonalý. Není třeba se snažit vylepšit ho vlastní invencí.

A bohužel o mnoho lépe nedopadl ani největší hit "The Blower’s Daughter", kde jsme zpěvaččin hlas slyšeli v pasážích, které měly patřit teskným smyčcům. Nebylo to ono a zabolelo to o to víc, že právě tyto dva kusy jsou těmi vůbec nejlepšími, jakými Damien Rice hudební scénu obohatil. Proboha, proč? Vždyť to mohly být tak nádherné chvíle!

Damien Rice, Divadlo Hybernia, Praha, 26.3.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Naštěstí se ale podařilo všechno ostatní. Doslova úchvatné bylo předvedení skladby "Astronaut". Elektronický podklad nastolil o fous odlišnější tvář písničkáře a na pódiu došlo k těžko popsatelnému vizuálnímu vjemu, kdy si Jana Jacuka, druhá Riceova spolupracovnice, nejprve nechala zasvítit reflektorem na malé zrcátko a postupně s ním objela celý sál. Následně se množství zrcadel zvětšovalo, až nakonec herečka z Litvy odhodila hábit a odhalila desítky malých zrcadel přišitých k jejímu černému overalu, s nimiž gradující song dovedli k finále. To tak bylo zajímavé nejen hudebně, ale také svou vizuálně podmanivou hrou světel.

Kouzla se světly přišla i v písni "Cheers Darlin'", z níž pochází titulní fotka článku. Zpěvák si v ní tentokrát nepozval dobrovolnici z publika, jako to dělával prakticky celou kariéru. A asi je to i dobře, civilnost a rozvernost zvolené fanynky by vzhledem k náladě večera nebyla úplně vhodná. Místo toho své kolegyně pozval na přistavené židličky přesně tak, jak to vidíte na fotce, a nějaké to červené u toho padlo.

Damien Rice, Divadlo Hybernia, Praha, 26.3.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Monolog Jany Jacuky v přídavku na téma Me Too působil v kontextu večera krapet nevhodně, hlavní hvězda se to ale pokusila vysvětlit potřebou upozornit na tento problém a přitom poukázala na stánek Amnesty International v předsálí.

Čtvrtému českému vystoupení devětačtyřicetiletého muzikanta by šlo vyčítat především to, že z hudebního hlediska nepřivezl žádný nový materiál, a také ty dva rozpačitě podané největší hity, byť je zřejmé, že šlo ze strany tvůrců o záměr. Přesto všechno to ale byl večer, kde i zničující bolest na jedné či druhé straně pódia dokázala být svým způsobem i krásná. A kde bylo zřejmé, že si navzájem přejeme, abychom tu bolest dokázali tomu druhému pomoci zahnat. Bohužel je to ale něco, co se bude Damien muset naučit udělat sám. Stejně jako my všichni.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Ed Sheeran se připojil k oslavám 20 let debutu The Darkness - dal si s nimi "Love Is Only A Feeling" (18.12.2023 08:15)
- Ed Sheeran v Hradci Králové vyprodal první koncert, a tak přidává druhý (30.11.2023 10:20)
- Video: Passenger připomíná svůj největší hit "Let Her Go" v duetu s Edem Sheeranem (16.11.2023 11:23)
- Ed Sheeran zahraje v červenci 2024 v Česku. Pořadatelé Rock for People ho dovezou do Hradce (20.10.2023 09:34)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)
- Miley Cyrus díky "Flowers" vyrovnala letitý rekord Nelly Furtado, Daniel Landa startuje v albech na druhém místě (08.06.2023 08:00)
- Recenze: Proměna Eda Sheerana. "Subtract" je jeho první snahou o skutečné umění (30.05.2023 08:00)
- Nové desky 18/2023 - od Eda Sheerana přes Divokýho Billa po The Smashing Pumpkins (10.05.2023 20:15)
- Video: Ed Sheeran se v klipu k "Boat" brodí mořem a topí v depresi (27.04.2023 08:30)
- Audio: S Thomem Artwayem znovu zpívá Markéta Irglová. Singl "Na vlnách" by mohl prozářit rádiový éter (19.04.2023 20:43)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu