The Capitals: Bulharsko pošle Ukrajině obrovské zásoby munice, může tak zvrátit průběh války

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


SOFIE

Bulharsko pošle Ukrajině obrovské zásoby munice, může tak zvrátit průběh války. Bulharsko pravděpodobně prodá Ukrajině obrovské množství munice, což by mohlo mít významný dopad na válku, řekl ve středečním rozhovoru pro bTV bývalý ministr obrany Bojko Noev.

Ministerstvo obrany podle svého vyjádření daruje starou munici v celkové hodnotě téměř 175 milionů eur státnímu vojenskému závodu VMZ a na oplátku dostane munici novou. Stará munice ze skladů bulharské armády by přitom měla doputovat na Ukrajinu, dodal exministr obrany, který dobře zná zbrojní byznys v zemi.

„Jedná se o největší přezbrojení bulharských pozemních sil v nedávné historii. Je to obrovské množství munice – statisíce kusů. Dochází k obrovskému nárůstu cen munice a VMZ bude tuto munici prodávat přes prostředníky na Ukrajinu,“ dodal bývalý ministr.

„Je to množství, které může v některých směrech zvrátit průběh války na ukrajinské frontě,“ dodal.

Bulharská armáda má zásoby munice sovětského standardu, kterou ukrajinská armáda potřebuje pro svůj rozsáhlý arzenál zbraní sovětského typu, včetně tanků, houfnic, protitankových granátometů, sovětských vícenásobných raketometů, pušek AK-47 a dalších. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)


BUDAPEŠŤ | STOCKHOLM

Finsko do NATO ano, Švédsko zatím ne. Maďarský parlament v pondělí schválil vstup Finska do NATO, ale rozhodl se odložit ratifikaci členství Švédska. Vysoce postavení poslanci Orbánovy vládnoucí strany Fidesz to odůvodňovali podrážděním kvůli dřívějším výrokům současného švédského premiéra na adresu maďarské vlády. (Charles Szumski | EURACTIV.com aTelex)


MADRID

Premiér mění před volbami složení vlády. Španělský premiér Pedro Sánchez v pondělí oznámil menší změny ve vládě – již páté od svého nástupu do funkce. Důvodem jsou nadcházející regionální volby, které se uskuteční 28. května.

Socialistický (PSOE) předseda vlády jmenoval svého stranického kolegu Héctora Gómeze novým ministrem průmyslu, ve funkci nahradil Reyese Marota. Novým ministrem zdravotnictví bude pak José Manuel Miñones Conde, který pro změnu vystřídá Carolinu Dariasovou.

Exministři si tímto krokem mají „uvolnit ruce“ pro blížící se volby. V oficiálním prohlášení španělské exekutivy Sánchez oznámil, že Dariasová bude kandidátkou strany PSOE na starostku Las Palmas (Kanárské ostrovy) a Maroto kandidátem do madridské městské rady. (Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)


ŘÍM

Alitalia musí vrátit státní půjčku, rozhodla Komise. Překlenovací úvěr ve výši 400 milionů eur, který Itálie v roce 2019 poskytla letecké společnosti Alitalia, představuje podle pravidel EU nezákonnou státní podporu. Italská vláda musí od společnosti tuto sumu vymoct i s úroky, uvedla v pondělí Evropská komise. (Federica Pascale | EURACTIV.it)


LISABON

600 milionů eur na snížení cen potravin. Zrušení DPH na základní potraviny a pomoc jejich výrobcům bude Portugalsko stát přibližně 600 milionů eur, uvedl premiér António Costa poté, co jeho vláda v pondělí v Lisabonu podepsala dohodu s maloobchodníky a zemědělci. (Lucília Tiago | Lusa.pt)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář