Vzorované stropy oživí každý interiér. Podívejte se, jak mohou tyto moderní stropy vypadat

Přidat na Seznam.cz

Zatímco většina lidí má strop holý, plochý a nejčastěji bílý, jiní jsou odvážnější, a jejich strop zdobí například sádrový reliéf, nebo tapeta. Svůj interiér ale můžete oživit i jinak, a to například vzorovaným, plastickým stropem.

Vzorované stropy v interiéru

Tyto stropy představují mřížkový vzor, obvykle čtvercový, ale občas více geometrický, aby dodal hloubku nebo světlo nebo podpořil i velké interiéry. Dodávají prostoru útulnost a tichý komfort, pomáhají nasměrovat světlo nebo světelné efekty a poskytují jemný kontrast barev a materiálů.

Často se používají ke skrytí kabelů a ventilace, zakrytí nedokonalostí nebo přidání hloubky. Vzorované stropy se staly populární už během renesanční éry, a to pro svou schopnost zaměřit pozornost návštěvníků na složité lišty nebo nástěnné malby. Dnes je možné tyto stropy využít k doplnění elegance a noblesy, píše ArchDaily.

Světlo nenápadné i výrazné

Hloubka těchto stropů je dokonalým prostorem pro instalaci prvků umělého osvětlení a skrytí kabeláže pro jejich propojení. Pokud chcete místnost osvětlit nenápadně, můžete zdroje světla umístit do prostorů ve stropu. Pokud naopak chcete světlo výrazné, a díky tomu i více nápadný strop, můžete použít například LED pásky, které by tvar stropu ještě více podpořily.

Mřížkované stropy vám navíc mohou poskytnout přirozený zdroj světla. Stačí mezi jednotlivé prostory umístit sklo, což umožňuje přirozenému světlu jednoduchou cestu přímo přes interiéry. Další výhodou je také akustika, protože tyto stropy fungují podobně, jako například akustické pěny, které zvuk zachytí. Proto jsou tyto stropy vhodné i do dětských pokojů, heren, ale i do veřejných prostorů, jako jsou galerie nebo knihovny.

zdroj: ArchDaily