InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Cestujme s Fireflies

    pondělí 6.5 18:00 - Světlušky Tábor

  • Vzpomínkový akt k osvobození města

    pondělí 6.5 15:00 - MěKS Vimperk

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Špatnou situaci s parkováním na budějovickém sídlišti Máj má zlepšit parkovací dům

Vizualizace parkovacího domu je čistě orientační, studie měla za cíl prověřit výstavbu s možnou kapacitou parkování. , Autor: vizualizace město České Budějovice

Vizualizace parkovacího domu je čistě orientační, studie měla za cíl prověřit výstavbu s možnou kapacitou parkování.     Autor: vizualizace město České Budějovice

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Parkovací dům na místě současné trolejbusové točny MHD v ulici Antonína Barcala. To je podle vedení města České Budějovice v současné době jediná možnost, jak zlepšit dlouhodobě neřešený problém s parkováním na největším českobudějovickém sídlišti Máj. V ulicích tu parkují tisíce aut, mnohá z nich na místech, kde nesmí.

Složky integrovaného záchranného systému se mnohdy velmi obtížně dostávají kam potřebují. Ztrácejí tak cenné minuty projížděním ulic, které jsou pro zásahovou techniku neprůjezdné kvůli špatně parkujícím vozům. Invalidé mají často svá místa zablokována jiným vozidlem. Lidé musejí každé ráno odtlačit i několik aut, aby mohli vyjet do práce. Večer naopak není kde zaparkovat a odstavení vozidla znamená dlouhé objíždění celých bloků a hledání skuliny na parkování. Takový je každodenní stav na největším českobudějovickém sídlišti Máj. Nové vedení města teď pracuje na tom, aby se situace po dlouhých letech konečně zlepšila.

„Na snímcích z městských kamer je možné vidět některé obtížně průjezdné oblasti. Nové vedení radnice zpracovalo vlastní analýzu stavu parkování. V nočního hodinách byla sečtena všechna vozidla, která na sídlišti parkují a výsledky jsou alarmující. Celkem bylo sečteno 4 700 vozidel, z nichž bezmála tisícovka parkuje na místech, kde to není povoleno. Nejhorší situace je v ulicích V. Volfa, N. Frýda a M. Chlajna," říká k současnému stavu náměstek primátorky Lubomír Bureš.

„S panem náměstkem Burešem jsme si tato místa v nočních hodinách osobně projeli autem. Ta situace s parkováním na sídlišti Máj je opravdu dlouhodobě neudržitelná a jiné racionální řešení, než vybudování parkovacího domu na místě současné točny MHD v tuto chvíli není. Nechceme zasahovat do zeleně a zároveň nechceme ani stavbu, která by poměrně dlouhou dobu omezovala komfort bydlení a bezpečnost obyvatel," vysvětluje hejtman a radní města Martin Kuba.

Naráží tak na fakt, že jako první projekt pro realizaci byl výsledkem zadané vyhledávací studie vybrán právě parkovací dům na místě současné trolejbusové točny MHD v ulici Antonína Barcala. Studie tento parkovací dům popisuje jako čtyřpodlažní objekt, kde v prvním  nadzemní podlaží je umístěna stávající točna MHD a tři další podlaží pojmou téměř 500 automobilů. 

Příprava na výstavbu parkovacího domu byla už zahájena návrhem na pořízení změny územního plánu města, kterou schválili radní. Ta umožňuje na ploše určené pro městskou hromadnou dopravu výstavbu parkovacího domu jako řešení dopravy v klidu.

Projekční práce a realizace samotné stavby budou prováděny metodou design & build. V období 2023 až 2024 bude probíhat výběrové řízení a projekční práce, vlastní provedení stavby je pak plánováno na období roku 2025. Hrubý odhad nákladů dle studie dosahuje dnes 280 milionů korun s DPH.

 

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Zdenda 

    Reagovat

     

    Nebude to stačit. Parkovací dům problém s parkováním nevyřeší. Sídliště není dobře navrženo, přibývá starších lidí a možnost parkování u domu nebo alespoň v rozumné vzdálenosti chybí.

    Vloženo 30.3.2023 02:40:18

  • Anonym 

    Reagovat

     

    Bude jen dobře, vznikne li tam parkoviště. Něco jako IGY, nebo Mercury.

    Vloženo 29.3.2023 08:29:38

  • Jirka 

    Reagovat

     

    1000 aut parkuje, kde to není povoleno. A policie stav toleruje. Teď se postaví 500 míst (jedno za víc než půl milionu). Bude parkování v parkovacím domě zdarma? Pokud se nechá těch 1000 aut pořád stát "na hulváta", ulice budou pořád špatně průjezdné. Pokud se na Máji budou dodržovat dopravní předpisy, bude o 500 míst méně a skoro 300 mil.Kč mínus z rozpočtů. Těžko řešitelná situace, aut je prostě moc.

    Vloženo 28.3.2023 18:19:54

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace