Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
28. března 2023 19:00
Čas čtení 2:39

Redaktor serveru iDNES nařkl mobilní hospice z nepřiznaných eutanazií. Cynická bulvarizace, reaguje ministr Válek

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Redaktor serveru iDNES nařkl mobilní hospice z nepřiznaných eutanazií. Cynická bulvarizace, reaguje ministr Válek
Zdroj: Freepik/@freepik/volně k užití

Proti článku se ohradili mimo jiné ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče nebo Fórum mobilních hospiců.

Umři do měsíce, jinak nezaplatíme. Hospice bojují s pojišťovnami. Tak zní titulek článku zveřejněného serverem iDNES.cz. Autor v článku popisuje vyhlášku českých zdravotních pojišťoven, podle které má člověk v domácí hospicové péči hrazené ošetřování jen po dobu třiceti dnů. Pak za ni mobilní hospic nedostane peníze. Článek dále obsahuje několik pasáží, proti kterým se ohradily samotné hospice i ministerstvo zdravotnictví. Na vydavatelství Mafra a autora článku bylo podáno i trestní oznámení. 

27. března 2023 18:45 Čas čtení 1:22 Jez denně tento minerál: Budeš mít zdravý mozek a vyhneš se demenci, tvrdí nová studie Jez denně tento minerál: Budeš mít zdravý mozek a vyhneš se demenci, tvrdí nová studie

Bezskrupulózní snaha o zvýšení čtenosti na úkor hospiců, říká Válek

„Kdo je v nemocnici, má nárok být ošetřován do smrti. Komu lékař doporučí domácí hospic, ten může být v jeho péči jen měsíc. Jak mám ale vysvětlit pacientům, že musí do třiceti dnů zemřít, jinak za ně nedostaneme peníze?“cituje článek Helenu Schwarczovou, ředitelku domácího hospice PAHOP, který zajišťuje šest poboček ve Zlínském a Jihomoravském kraji.

PAHOP je podle článku křiklavým příkladem toho, jak pojišťovny úhradovou vyhlášku tvrdě vymáhají. Odmítl se prý přestat starat o lidi, kteří „přežili“ státem stanovených třicet dnů. „Náklady, které hospic za péči o ně vyfakturoval, po něm chce pojišťovna zpět. Jde o 7,5 milionu. Celé zařízení se 77 zaměstnanci je kvůli tomu ochromené,“ píše dále Tomáš Lánský.

28. března 2023 8:00 Čas čtení 8:12 Od operace mám nulový sexuální život: Plastiky stydkých pysků jsou na vzestupu, kdo se bojí vulvy? Od operace mám nulový sexuální život: Plastiky stydkých pysků jsou na vzestupu, kdo se bojí vulvy?

Taková praxe se podle serveru dotýká všech domácích hospiců v Česku. „Některé to řeší tak, že pacienta přijímají až skutečně v posledních dnech života, tedy pacienta nepřijmou do péče, dokud mají obavu, že by ‚žil ještě moc dlouho‘. A mimo záznam mnohé hospice připouštějí, že existuje i jiné tajné řešení: trpícímu pacientovi ‚odmítajícímu‘ zemřít v určené lhůtě píchnout vyšší dávku morfia a zabít ho. Tedy jakýsi nepřiznaný způsob eutanazie,“ stojí v článku.

Právě výše citovaná pasáž byla jednou z těch, které se ve veřejném prostoru začaly řešit. Proti článku se jako první ohradilo Fórum mobilních hospiců. „Článek je plný lží a polopravd a výrazně tím poškozuje obraz mobilních hospiců v očích veřejnosti. V mobilních hospicích pacientům nikdo nezkracuje život a nezabíjí je. Pokud někdo takové podezření má, je povinen to oznámit na policii, neboť se jedná o trestný čin,“uvedla v tiskové zprávě Monika Marková, předsedkyně představenstva Fóra a ředitelka Hospice sv. Štěpána.

27. března 2023 21:00 Čas čtení 1:28 Vědci odhalili příčinu Beethovenovy smrti z pramene jeho vlasů Vědci odhalili příčinu Beethovenovy smrti z pramene jeho vlasů

Vyjádřil se také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09): „Článek redaktora Lánského a především jeho titulek považuji za cynickou bulvarizaci a bezskrupulózní snahu o zvýšení čtenosti na úkor hospiců, jejich zaměstnanců i všech, o které pečují. Už žádost o mé vyjádření na toto téma byla psána sugestivně a vzhledem k finální podobě článku ukazuje, že autor měl o finální podobě článku jasno bez ohledu na poskytnuté informace. Operovat se smrtí lidské bytosti takto laciným způsobem je něco, co nemohu nikdy akceptovat. Vyzývám vydavatelství MAFRA k omluvě a uvedení dezinterpretací obsažených v článku na pravou míru.“

„Autor textu vedle řady chyb a nepřesností překročil veškeré hranice etiky u nejcitlivějšího možného tématu, kterým je smrt blízkého člověka. Pokud navíc explicitně deklaruje, že v rámci mobilních hospicových služeb dochází k provádění ‚nepřiznaného způsobu eutanazie‘, pak mu je třeba připomenout oznamovací povinnost vůči policejnímu orgánu či státnímu zástupci, kterou mu ukládá trestní zákoník,“ doplnila Všeobecná zdravotní pojišťovna.

28. března 2023 12:58 Čas čtení 0:54 Čtyři ministerstva chtějí opět o rok odložit projednávání Istanbulské úmluvy Čtyři ministerstva chtějí opět o rok odložit projednávání Istanbulské úmluvy

Ve hře už je i trestní oznámení za šíření poplašné zprávy, které na společnost Mafra a na redaktora Tomáše Lánského podal Josef Mecel. „Není možné, aby v civilizovaném světě pojišťovna rozhodovala o tom, kdo kdy umře. Nejsem proti eutanazii, naopak. Ale nikdo, ani lékař, nesmí podávat pacientům smrtící dávky morfinu jen proto, že o tom rozhodne pojišťovna, nebo proto, že je pro ně pacient už nerentabilní z důvodu ukončení plateb od pojišťovny. Pevně doufám, že se tak neděje. Pokud tomu tak není, je to šíření poplašné zprávy. Obojí se musí vyšetřit,“ sdělil Refresheru Mecel. Policie se podle jeho slov k oznámení dosud nevyjádřila.

Redakce Refresheru se pokusila redaktora Tomáše Lánského kontaktovat, do vydání článku se nám s ním ale spojit nepodařilo.

Domů
Sdílet
Diskuse