Do Meziměstí přijel speciální kamion. Pojízdná učebna techniky Ministerstva průmyslu a obchodu

29. březen 2023 10:52

Do Královéhradeckého kraje po roce opět přijela pojízdná učebna techniky, tedy speciálně upravené nákladní auto s 3D technologií a virtuální realitou. Postupně zajíždí do vybraných základních škol a jeho hlavním smyslem je popularizovat moderní technologie a motivovat žáky k podání přihlášky na střední školu zaměřenou na technické obory. 

Podle zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu je zájem dětí o podobné studium už řadu let menší, než by bylo potřeba.

Čtěte také

S Tomášem Hambergerem, koordinátorem tohoto projektu vstupujeme do improvizované učebny, která je plná dětí.

Přímo před námi je velké plátno a jeden z lektorů ukazuje žákům technické údaje. „Náš odborník na 3D tisk ukazuje právě žákům, jaké kroky musí udělat k tomu, aby si navrhli v jednoduchém modelovacím programu vlastní výrobek. Potom má každý žák k dispozici své vlastní stanoviště, kde získané vědomosti může aplikovat a postup zopakovat.“

Od tabule se žáci přesunuli k notebookům a 3D tiskárnám. Lektor František Polák už dnes proškolil několik skupin dětí. „Vidím u nich obrovské nadšení. Žáci si vyslechnou malý úvod, ale nejdůležitější je, že si vše opravdu zkusí. A vidí cestu od chvíle, kdy mají nějaký nápad, přes grafické zpracování po konfiguraci tiskárny. A když si pak odnesou svůj výrobek, v tomhle případě klíčenku, tak to je krásná tečka na závěr.

Čtěte také

Během dne se v technické učebně vystřídají i učitelé. „Chceme, aby se i učitelé dozvěděli, co tady žáci celé dopoledne dělali a co se dozvěděli. A chtěli bychom třeba i najít někoho, kdo se pro to nadchne a bude se chtít vzdělávat dál. A tuto technologii pak začlení do své výuky, vysvětluje Tomáš Hamberger.

Pokud se takový učitel nadšenec najde, Ministerstvo průmyslu a obchodu je schopné mu dodat potřebné vybavení a také ho proškolit.

Ve středu 29. března si pojízdnou učebnu mohou vyzkoušet žáci základní školy ve Stárkově na Náchodsku, ve čtvrtek 30. března pak v Miletíně na Jičínsku.

Spustit audio

Související