Vše o elektřině

Distribuční sazby 2023: Zjistěte, kde si připlatíte

Distribuční sazba je jednou z položek, která určuje cenu vašich energií. Každá sazba má odlišné podmínky využití elektřiny a cenovou hladinu. Připravili jsme pro vás článek, jak se v distribučních sazbách vyznat a kolik za ně zaplatíte v roce 2023.

Distribuční sazby 2023: Zjistěte, kde si připlatíte
Distribuční sazby 2023: Zjistěte, kde si připlatíte

Co je distribuční sazba

Distribuční sazbu v základu rozdělujeme na jednotarifní a dvoutarifní. V rámci jednotarifní sazby je vám za celý den i noc účtována stejná cena ve vysokého tarifu. Dvoutarifní ale vedle toho obsahuje také výhodnější sníženou sazbu (nízký tarif), nejčastěji v nočních hodinách. Díky dvoutarifní sazbě tak můžete ušetřit. Stačí si při zapínání spotřebičů jednoduše počkat na nízký tarif, tedy tzv. noční proud.

To, jakou distribuční sazbu můžete využít ovšem ovlivňuje druh a počet domácích spotřebičů. Takovým standardem běžné domácnosti je jednotarifní sazba D02d, která zahrnuje běžné spotřebiče, ale nikoliv ohřev vody v elektrickém bojleru nebo vytápění elektrickým kotlem.

Přehled distribučních sazeb:

Sazba Využití sazby Co obsahuje Nízký tarif
D01d Chata, garáž, domácnosti s nízkou spotřebou Běžné spotřebiče Ne
D02d Běžná domácnost Běžné spotřebiče Ne
D25d Domácnost s el. ohřevem vody Běžné spotřebiče + el. bojler Ano
D26d Domácnost s akum. topením Běžné spotřebiče + akum. topení Ano
D27d Nabíjení elektromobilu Běžné spotřebiče + nabíječka elektromobilu Ano
D35d Domácnost s kombinovaným vytápěním Běžné spotřebiče + kombinace el. zdrojů vytápění objeku Ano
D45d/D57d Domácnost s elektrickým vytápěním Běžné spotřebiče + el. přímotopy nebo jiné druhy el. spotřebičů pro vytápění objektu Ano
D56d Domácnost s tepelným čerpadlem  Běžné spotřebiče + tepelné čerpadlo pro vytápění objektu Ano
D61d Domácnost, chata, garáž s víkendovým využitím Bez podmínek spotřebičů Ano

Tarif D57d patří mezi nejlevnější a ušetří vám tisíce korun

Jaké jsou ceny distribučních sazeb

Cenu za distribuci elektřiny určuje Energetický regulační úřad (ERÚ) a to ve třech distribučních územích - PRE, ČEZ a EG.D. Narozdíl od dodavatele elektřiny si distributora nemůžete vybírat. Ten je určen oblastí, respektive místem vašeho bydliště.

Ve své tiskové zprávě v roce 2022 ERÚ uvedl v souvislosti s chystanými změnami sazeb, jak to ovlivní ceny elektřiny v meziročním srovnání. Pro rok 2023 šlo o průměrný pokles o 16,7 % v případě domácností a malých podnikatelů. Konkrétněji jde u ČEZ Distribuce o pokles o 17 %, u PRE Distribuce o 18,1 % a u eg.d o 15,4 %. 

ERÚ pro rok 2023 určil cenu distribučních sazeb následovně:

Distribuční sazba PRE Distribuce ČEZ Distribuce EG.D Distribuce
D02d 1 344,80 Kč/MWh 1 611,00 Kč/MWh 1 737,91 Kč/MWh
D25d

1 407,54 Kč/MWh

106,08 Kč/MWh

1 766,67 Kč/MWh

179,98 Kč/MWh

1 747,68 Kč/MWh

203,40 Kč/MWh

D56d

153,37 Kč/MWh

106,08 Kč/MWh

311,07 Kč/MWh

179,98 Kč/MWh

331,02 Kč/MWh

203,40 Kč/MWh

Tučně zvýrazněné ceny jsou ve vysokém tarifu. Nezvýrazněné ceny jsou nízkotarifní.

Jak v domácnosti ušetřit na elektřině

Díky některým distribučním sazbám můžete velmi ušetřit při ročním vyúčtování. Týká se to hlavně těch, které obsahují nízký tarif. Pomoci vám přitom může systém chytré domácnosti (smart home), díky němuž jednoduše zapnete elektrické spotřebiče až v době, kdy je elektřina levnější, nejčastěji při tzv. nočním proudu. Ve své aplikaci můžete z postele nebo i na dálku ovládat osvětlení, bezpečnostní systémy, jako jsou například kamery, nebo i ohřev vody a vytápění. V zimě tak výhodně můžete topit v noci, aniž byste se plácli přes kapsu.

Další možností je výměna žárovek za úspornější. Také moderní LED žárovky připojíte k systému chytré domácnosti. Nastavíte si intenzitu, ale i čas, kdy se mají rozsvítit. To může sloužit i jako bezpečnostní prevence, když zrovna nejste doma.

Jak změnit distribuční sazbu

Pokud si nejste jistí, zda máte nárok na změnu distribuční sazby, kontaktujte svého dodavatele elektrické energie nebo elektrikáře, který vám poradí. Vaši sazbu zjistíte ze smlouvy, kterou máte s dodavatelem uzavřenou. Změnou distribuční sazby zásadně ušetříte. Proto doporučujeme při instalaci nových elektrických spotřebičů, zejména v případě vytápění nebo ohřevu vody, sazbu a smlouvu zkontrolovat. Mnohé energetické společnosti nabízí změnu sazby také online, takže vše zvládnete sami během několika málo minut.

Platíte za elektřinu víc, než byste chtěli? Prozkoumejte, kolik byste mohli ušetřit. Spočítat úsporu