Sopranistka Olga Jelínková ztvární v Lipsku vášnivou Kleopatru v Händelově opeře Giulio Cesare

Premiéra se koná 1. dubna a do konce sezony následuje sedm repríz. Hudební nastudování úspěšné opery Georga Friedricha Händela Giulio Cesare in Egitto, jak zní celý název opery, řídí dirigent argentinského původu Rubén Dubrovsky, který se na barokní hudbu specializuje, režijně se inscenace ujal Ital Damiano Michieletto. V Lipské opeře vsadili na jen na jedno obsazení, vévodí mu česká sopranistka Olga Jelínková a dva kontratenoristé – Yuriy Mynenko, který ztvární Césara a Rémy Brès, který zpívá roli Kleopatřina bratra Ptolemaia.

„Pěvecky je part Kleopatry velice efektní, obsahuje osm árií,“ říká Olga Jelínková. „V lipská verze je oproti té původní o něco zkrácená, o to víc si může interpret hudebně se svými výstupy pohrát. Barokní hudba je tak trochu jako klasický jazz – předvede hlavní melodii a pak už ponechává hudebníkům prostor k improvizaci. A téměř vždy zpěvák „obdrží“ nějakého sparing partnera v podobě některého z nástrojů orchestru. S ním si pak může „povídat“ a předhánět se ve vymýšlení ozdob a koloratur. Taková hudební hra je nejen zábavná, ale také velice prospěšná hlasu. Barokní hudba je podlé mé zkušenosti velmi účinná hlasová hygiena.“

Olga Jelinkova jako Kleopatra_Oper Leipzig (2).jpg

Scéna Paola Fantina i kostýmy Agostina Cavalcy jsou moderní a velmi variabilní. Kleopatra se v opeře neustále převléká a mění paruky, aby zmanipulovala Giulia Cesara, v době jejich setkání již 52letého zralého muže, zatímco chytré budoucí vládkyni Egypta bylo teprve 19 let. Úspěšně dosáhne svého, ač ji to stojí život jejího bratra Ptolemaia XIII., spoluvládce a manžela, s nímž neustále sváděla boj o moc. Na konci Césarovi zbývají čtyři roky života, než ho v senátu zavraždí, Ptolemaios je mrtev, Kleopatra se stává neomezenou vládkyní Egypta, samozřejmě podřízenou velkému Římu.

Kromě role Kleopatry zpívá Olga Jelínková v této sezoně v Opeře v Lipsku také titulní roli Undine v Lortzingově stejnojmenné opeře, roli Donny Anny v Mozartově opeře Don Giovanni nebo roli Violetty Valéry ve Verdiho La Traviatě.

Olga Jelinkova jako Kleopatra_Oper Leipzig (1).jpg

Foto: Olga Jelinkova jako Kleopatra (©Oper Leipzig )

Podcast