Ostravské dny 2023 představí Hru na Trumpa i skladby pro šestinotónové harmonium

Na již 12. bienále soudobé vážné hudby se do letní Ostravy sjede přes 200 hudebníků z celého světa.

Ostravské dny se budou letos konat mezi 24. srpnem a 2. zářím. Jejich součástí budou desítky světových premiér a performance na nových místech, velké orchestry, ansámbly, špičkoví sólisté, elektronická hudba, opera i hudba pro katedrálu. Osobně do Ostravy přijede na 50 skladatelů, včetně zhruba 30 mladých rezidentů Institutu Ostravských dnů. Program bude sestávat z děl současných autorů napříč třemi generacemi, ohlédne se ale i za avantgardou minulosti.

Hlavním „orchestrálním sálem“ festivalu zůstane velkorysé zastřešené náměstí Trojhalí Karolina. V tomto unikátním postindustriálním prostoru se uskuteční pět velkých koncertů. Harmoniu a varhanám bude vyhrazen kostel sv. Václava, interpreti „prostorových“ kompozic se rozmístí v Katedrále Božského Spasitele, pro kterou jsou už nyní hotové skladby Michala Rataje, Jana Dobiáše nebo Pavla Zemka Nováka.

Minimaraton elektronické hudby zamíří do bývalé prodejny Bauhausu i nové galerie Díra. Operky v prostoru a site –specific performance překvapí kolemjdoucí na centrálním Masarykově náměstí i nábřeží nedaleké Ostravice zvaném Malá Kodaň. Pro konvertovanou historickou budovu jatek PLATO už teď komponují Raven Chacon a Peter Ablinger. Novinkou letošních Ostravských dnů bude také spolupráce s Ostravskou univerzitou a nové sídlo festivalu – City Campus na Černé louce.

Galerie soucasneho umeni PLATO (c) Martin Polak.jpg
  • Galerie současného umění PLATO (©Martin Polák)

První tři odtajnění

Ostravské dny se konají v lichých letech a představují zejména nové skladby pro orchestr, ale vztahují se i k Dnům nové opery Ostrava, konaným v sudých letech. Z operní tvorby bude letos uvedeno monodrama Playing Trump. Cheap Opera #2 (2019) z dílny rezidenčního skladatele Ostravy, Rakušana Bernharda Langa. Inspirací pro toto panoptikální dílo, které patří do Langovy série tazvaných "laciných oper" a po hudební stránce je koláží avantgardy, jazzu, popu a minimalismu, se stalo působení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a dezinformační tendence. V jediné zpívané roli se představí francouzská sopranistka Donatienne Michel-Dansac, doprovodí ji hráči Ostravské bandy pod taktovkou Johannesa Kalitzkeho. Režie a scénického designu se ujme tandem Jiří Nekvasil a David Bazika. Česká premiéra díla se uskuteční 1. září v Divadle Antonína Dvořáka.

Donatienne Michel-Dansac in Playing Trump_(c) Brinkhoff_Moegenburg.jpg
  • Donatienne Michel-Dansac v opeře Playing Trump (©Brinkhoff Moegenburg)

Po dvou letech se také do Ostravy vrátí jedinečné šestinotónové harmonium, exponát Národního muzea, které vzniklo ve 30. letech minulého století na objednávku Aloise Háby. Během několika málo let vzniklo pro tento dříve výlučně muzejní exponát zhruba dvacet nových skladeb. Světové premiéry od Philla Niblocka, Klause Langa, Idina Samimi Mofakhama, Iana Mikysky a Judith Berkson tak studuje Miroslav Beinhauer a na festivalu zazní hned první den, 24. srpna.

Miroslav Beinhauer_sestinotonove harmonium_(c) Martin Popelar (1).jpg
  • Miroslav Beinhauer hraje na šestinotónové harmonium (©Martin Popelář)

I letos budou Ostravské dny hostit skladatele a umělce ze Spojených států, které s Českou republikou už od vzniku Ostravských dnů v roce 2001 spojuje osoba Petra Kotíka, uměleckého ředitele a zakladatele pořádajícího Ostravského centra nové hudby. S novými kompozicemi tak přijedou například Roscoe Mitchell, Amina Claudine Myers, Phill Niblock, Christian Wolff, Alvin Curran nebo Eric Wubbels, na programu je rovněž hudba Frederica Rzewského, Jamese Tenneyho a Julia Eastmana.

Kompletní program bude zveřejněn 24. dubna, vstupenky pak budou k dostání od 1. května.

Petr Kotik, Christian Wolff_(c) Martin Popelar.jpg
  • Petr Kotík a Christian Wolff (©Martin Popelář)

Zdroj: TZ

Podcast