Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

V Beskydech mají největší český dalekohled mimo světla měst: Dokonale fotí vesmírné krásy

Autor: Matouš Voldřich - 
30. března 2023
10:00

Temné nebe plné hvězd je stále vzácnější a vyplatí se za ním vyrazit daleko od měst. Jedno z posledních takových míst u nás najdeme v Beskydech, kde nově zprovoznili největší český dalekohled pod přirozeně tmavou oblohou.

Nový dalekohled umístěný ve Starých Hamrech je přístupný vědcům, školám i laické veřejnosti. „V Česku je to jediný a zároveň největší dalekohled pod tmavou oblohou daleko od svítících měst,“ řekl Blesku astronom Tomáš Hynek. Vybavený je zrcadlovým objektivem o průměru 406 milimetrů a je schopný až 600násobného zvětšení, umí tak fotit i objekty vzdálené tisíce světelných let.

Speciální čidla

Na fotografování vesmíru používá citlivou vědeckou kameru s chlazeným snímačem, který odstraňuje nežádoucí tepelný šum. Disponuje také systémem umožňujícím provádět vědecká pozorování z druhého konce republiky. Speciální čidla umí kompenzovat i nárazy větru. „Stejný řídicí systém dalekohledu se používá na univerzitách po celém světě a také na významných observatořích v Chile,“ dodal Tomáš Hynek.

Deset let temnoty

Park tmavé oblohy Beskydy byl vyhlášen v březnu 2013. Bojuje proti tzv. světelnému znečištění, tedy neúměrnému nočnímu svitu převážně z velkých měst, který znemožňuje pozorování vesmíru a způsobuje trápení volně žijícím zvířatům. Zaujímá rozlohu 308 km2 v obcích Staré Hamry, Bílá, Čeladná, Morávka, Krásná, Horní Bečva a Ostravice na české straně, zasahuje i do dalších pěti obcí na Slovensku.

Video  Na co si dávat pozor a co bychom neměli dělat během úplňků v roce 2023?  - Videohub
Video se připravuje ...

bullshit ( 30. března 2023 13:50 )

...ředitel alias Fantomas

Zobrazit celou diskusi