Stavební firmy s Krajskou zdravotní řeší vysoké vícenáklady na stavbě nového pavilonu v chomutovské nemocnici

30. březen 2023 11:01

Několikanásobně dražší materiál a jeho dlouhé dodací lhůty – problémy, se kterými se během posledního roku kvůli vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu setkala nejedna česká stavební firma. Podobně je na tom také sdružení firem, které pracuje na stavbě nového pavilonu Emergency v chomutovské nemocnici. Podle firem vznikly vícenáklady v řádu 100 milionů korun. Krajská zdravotní, pod kterou nemocnice v Chomutově spadá, to ale rozporuje.

„To navýšení těch nákladů máme vypočtené na zhruba 100 milionů korun – to je pro naši firmu likvidující,“ shrnuje celkový nárůst nákladů Milan Karfík se společnosti Metall Quatro.

Stavební práce na novém pavilonu Emergency v chomutovské nemocnici začaly ve stejné době jako válka na Ukrajině. A v tom je podle výkonného ředitele firmy Miloslava Freiberga největší problém.

„Museli jsme fyzicky koupit materiál o 20 milionů korun dráž, než bylo původně kalkulováno. Na zakázkách, které přitom běžely jen o tři měsíce dříve, se to přitom podařilo ještě udělat na standardním trhu. Tady ne – tou situací, která vznikla na Ukrajině, se to celé rozbilo,“ vysvětluje Freiberg.

Aby stavební firmy stíhaly naplánovaný harmonogram, musely podle vyjádření nakoupit drahý materiál s mnohem delší dodací lhůtou. Mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová uvedla, že situaci intenzivně řeší.

„Není povinností zadavatelů navyšovat ceny sjednané na základě zadávacího řízení. Je na zadavatelích a jejich finančních možnostech, jakým způsobem budou proměnlivou situaci s cenami stavebních materiálů zohledňovat,“ dodala Mrákotová.

Zhotovitelským firmám chybí na pokračování výstavby nového pavilonu peníze

Aktuálně je na novém pavilonu prostavěných zhruba 300 milionů korun, další materiál a technologie jsou pak objednané s mnohaměsíčním předstihem. Menší ze zhotovitelských firem si proto na pokračování stavby nejspíš bude muset půjčit.

„Nemáme už na placení těch subdodávek, budeme si muset my jako firma vzít půjčku. Firma OHL to možná může dotovat z jiných zakázek,“ shrnuje majitel firmy Metall Quatro Milan Karfík.

Pokud se Krajská zdravotní se sdružení firem nedohodne, hrozí podle Milana Karfíka i zastavení celé stavby. Na to ale stavební firmy podle mluvčí Krajské zdravotní Jany Mrákotové nemají právo: „Krajská zdravotní ustanovení uzavřené smlouvy nijak neporušuje, a zhotovitel tedy nemá právo provádění prací na stavbě zastavit či přerušit.“

Obě strany přesto spor chtějí řešit a najít společný kompromis.

Spustit audio