Hlavní obsah

Chtěl ukrást historické tatry, majitele při tom posekal mačetou. Dostal 18 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco nedávno zesnulý František Prosecký proslul jako jeden z nejznámějších sběratelů automobilových veteránů značky Tatra, jeho syn Martin Prosecký dostal ve čtvrtek u brněnského krajského soudu 18 let vězení za to, že při snaze zmocnit se několika veteránů posekal mačetou jejich dva majitele. Muži jen shodou náhod zběsilý útok přežili.

Přepadli sběratele veteránůVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Prosecký si útok na bratry z Vyškova, kteří měli doma několik vozidel právě značky Tatra, pečlivě naplánoval. Vydával se za policistu a vydal se k bydlišti sběratelů. Tam vyzval jednoho z bratrů, aby s ním odjel do nedalekých Šlapanic, pod záminkou, že spolu sepíší úřední protokol. Jenže místo úředničiny staršího muže spoutal a za pomoci svého komplice Karla Čermáka jej hodil do auta a v kufru odvezl zpět do Vyškova.

Po příjezdu k domu nechali spoutaného muže ležet na dvoře a šli hledat doklady k vozům.

Jenže spoutanému muži se podařilo osvobodit a běžel za svým bratrem, který byl k překvapení útočníků také v domě. Když se snažili zavolat policii, Prosecký s Čermákem uslyšeli hluk. Čermák se snažil bratry zneškodnit pepřovým sprejem, jenže jeden z napadených popadl lopatu a sprej mu vyrazil z ruky, načež se Čermák dal na útěk.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Martin Prosecký (vpravo) a Karel Čermáķ (vlevo)

„V tu chvíli zaútočil Prosecký mačetou. Prvního napadeného sekl přes čelo, obličej a přes ruce, druhého sekl do týlu a do rukou. Jen shodou náhod nedošlo u poraněných ke ztrátě zraku nebo poranění mozku,“ prohlásil předseda senátu Dušan Beránek.

Za vraždu učitele mačetou v Praze dostal student 12 let

Krimi

Prosecký se před soudem bránil, že je jen velkým fanouškem historických vozidel a že si chtěl prý pouze vozy vzít, protože mu je jeden z bratrů před lety slíbil.

„Obžalovaný vidí chyby a vinu jen u druhých. Je to samé ‚kdyby‘. Jeho lítost je jen lítostí nad jeho zpackaným životem. Jde o opakovaně trestaného recidivistu, který strávil nemalý čas ve výkonu trestu, ale k jeho nápravě ani odrazení od páchání trestné činnosti tím nedošlo,“ zhodnotil trest 18 let vězení za dvojnásobný pokus vraždy soudce Beránek.

Proseckého kumpán Čermák, taktéž zkušený kriminálník, který byl ale dosud trestán za majetkové delikty, dostal za pomoc při přepadení obou bratrů 9,5 roku. „Mi chcípneš pod rukou, buzerante!“ obořil se zoufale při odchodu ze soudní síně na Proseckého.

Soud potrestal ještě Davida Fialu, který v případu figuroval jako řidič, ale když zjistil, že se věc dramatizuje, vzal nohy na ramena. Soud mu uložil podmínku a zabavil mu auto.

Bizarní případ v Praze: Zubařka a pedagožka zabily muže, který jim slíbil, že jeho tělo zmizí

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám