Patrik Nacher (ANO) se zastal Babiše, který na demonstraci odborů přišel v bundě za 100 tisíc

Přidat na Seznam.cz

Na Twitteru se strhla přestřelka mezi novinářem Martinem Bartkovským a zastánci Andreje Babiše. Novinář totiž poukázal na to, že bývalý premiér přišel na akci, kde se demonstruje proti problému, jehož je Babiš součástí.

„Jako mě by asi uráželo, kdyby miliardář chodil v něčem levnějším. Ale brát si bundu za 100 tisíc na akci, kde se na pódiu vysmívá vládě, že žije ve svých palácích a že máme nejnižší minimální mzdu v Evropě, je trochu moc,“ napsal a naznačil tak, že neúspěšný prezidentský kandidát je pokrytec.

Podle novináře se totiž obouvá do politiků, kterým se prý vede až příliš dobře, zatímco sám chodí v oblečení za 100 tisíc korun, což je pro mnoho lidí naprosto astronomická částka. Také pro značnou část zaměstnanců Agrofertu, který Babiš převedl do svěřeneckého fondu.

Andreje Babiše se zastal známý bojovník proti bankovním poplatkům, zastupitel Prahy a poslanec Patrik Nacher. Podle něj mají lidé jako Bartkovský už dopředu stanovený názor a kdyby Babiš přišel v bundě za 100 korun a ne za 100 tisíc, tak by redaktor napsal, že ze sebe bývalý premiér uměle dělá jednoho z těch, které se snaží oslovit.

Na to Bartkovský zareagoval, že vlastně vůbec nejde o bundu, že ta bunda je jen symbolickou třešničkou na dortu. Vadí mu to, že Andrej Babiš je agrobaron a tak se podílí na určování cen potravin. Navíc je prý majitel holdingu, kde se platí minimální mzdy a je tudíž podle redaktora součástí problému, proti kterému sám demonstruje. „Bunda za roční plat ve Vodňanském kuřeti je toho zkrátka naprosto ikonickou ilustrací,“ napsal novinář.

Strašná práce a špatné podmínky

Jak už jsme psali v tomto článku, Andrej Babiš často vystupuje proti uprchlíkům, jeho firmy ale aktivně migranty zaměstnávají, protože to je levné. „Placeni jsou mizerně, většina z nich do Česka přišla za nanejvýš podivných okolností,“ uvedl server iDnes.cz s odkazem na německý server Deutsche Welle (DW).

Podle bývalého zaměstnance holdingu Agrofert tam dělníci pracují ve velmi špatných podmínkách a dostávají mizernou mzdu. Andrej Babiš se proti takovým tvrzením rázně ohradil, označil je za sprosté lži.

Průzkum prováděl i Deník Referendum. Mluvili s mladým Rumunem, který pracoval pro společnost Vodňanské kuře. „Práce strašná. Málo peněz a moc mafie,“ řekl muž novinářům deníku. Za týden odpracuje více než 60 hodin a společnost mu dělají nízké teploty (kolem 8 stupňů Celsia) a tisíce mrtvých kuřat. Za to vše dostává sedm tisíc korun na ruku.

Pod holding Agrofert patří i Pekárna United Bakeries, která v inzerátu nabízela práci na třísměnný provoz za hrubou mzdu 17 900 korun. Průměrná mzda na takové pozici je přitom skoro o 10 tisíc vyšší. Inzerát nenabízí žádné benefity.

Zdroje: Martin Bartkovský, Pravda24, Deník Referendum, Patrik Nacher