Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Značka dříve než auto. Nový zákon pomůže s administrativou nejen autodopravcům

Ilustrační foto: Freepik

Od března začaly platit první změny z nového zákona o provozu vozidel. Přináší s sebou zjednodušení administrativy spojené se správou automobilu a také možnost si rezervovat registrační značku už měsíc před registrací. Podle ministerstva dopravy je opatření vstřícným krokem především k autodopravcům.

Už téměř měsíc platí, že evidenční kontrola vozidla, která je potřeba při změně vlastníka, vývozu nebo registraci dovezených aut, má platnost 1 rok. Řidiči tak nebudou muset na stanici technické kontroly několikrát v průběhu administrativního procesu. Doposud byla tato kontrola validní pouze měsíc a pak muselo auto na STK pro nové ověření VIN, typu motoru, výrobních štítků nebo pneumatik. Majitelé vozidel díky tomu ušetří několik set korun za opakované cesty na STK a také čas.

Radovat se mohou také autodopravci, kteří dostali možnost si zarezervovat značku vozidla už měsíc před jeho převzetím. Provozovatelé tak budou moci vyřizovat potřebnou administrativu ještě předtím, než jim dodavatel auto doručí. Považuju to za velice vstřícný krok, který podnikatelům v dopravě sníží náklady. „Nebudou pod takovým stresem a budou mít čas na to, aby vše zařídili, aby auto mohlo v pořádku s potřebnými doklady a povoleními vyrazit na silnici,“ pochvaluje si Jan Medveď ze Sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Související články

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci potvrdili novou formu magnetismu

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Google snímá z vesmíru úniky ropy a zemního plynu

Nový test dokáže odhalit rakovinu prsu za pět sekund pomocí slin

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak skutečně prožít život? Podnětná kniha pomůže změnit stereotyp

Inspirace z knihovny: Jak skutečně prožít život? Podnětná kniha pomůže změnit stereotyp

Den za dnem žijeme své životy, jak jsme zvyklí. Bohužel někdy musí přijít rána osudu, aby nás…