Hrob francouzského novináře navštěvují ženy ve víře, že jim pomůže otěhotnět. Láká je boule pod pasem

od Dominika Jandorová
2 minuty čtení
victor noir
Zdroj: carte postale, Public domain, via Wikimedia Commons

Na pařížském hřbitově Père-Lachaise je pohřbeno mnoho slavných osobností, například Oscar Wilde, Jim Morrison nebo Molière. Najdeme tam ale také hrob, který se proslavil velmi neobvyklým způsobem – má pomoci ženám otěhotnět.

Magický hrob patří Victoru Noirovi. Novináři, kteří žil celkem obyčejný život a slávu získal až po smrti.

Noir se narodil 29. července 1848 v Paříži, kde také vyrůstal. Uznávaný byl pro svou otevřenou a kontroverzní žurnalistiku, která se často zabývala tématy, jako je politika, korupce a zneužívání moci.

Ve své literatuře Noir často kritizoval Napoleona III. a jeho vládu, kterou mnozí francouzští občané považovali za represivní a nespravedlivou.

Noir byl také novinářem listu La Marseillaise, což se mu stalo osudným. Redaktora novin Paschala Grousseta totiž vyzval na souboj princ Pierre Bonaparte, bratranec tehdy vládnoucího císaře Napoleona III.

Důvodem bylo podle webu European Cemeteries Route zveřejnění kontroverzního článku o princově prastrýci Napoleonu Bonapartovi.

Grousset souboj přijal a vyslal své sekundanty (jedním z nich byl Noir), aby dohodli místo a čas střetnutí. Bohužel během rozhovoru došlo k hádce. Bonaparte vytáhl pistoli a Noira zastřelil.

Symbol boje za demokracii

Novinářovo zabití vyvolalo celosvětové rozhořčení a stalo se symbolem odporu proti tyranské vládě Napoleona III.

Noirův hrob, který se nachází na pařížském hřbitově Père Lachaise, se okamžitě stal oblíbeným poutním místem těch, kteří chtěli vzdát úctu zesnulému novináři, Zároveň se stal symbolem boje za svobodu a demokracii ve Francii.

Zvláštní socha a magická moc

Jak uvádí web History of Yesterday, v současnosti je Noirův hrob populárním nikoli kvůli historickému odkazu, ale proto, že má ženám zajistit plodnost.

Tato víra pramení z poněkud zvláštní sochy, kterou na hrobě najdeme. Vytvořil ji Jules Dalou, který se rozhodl zobrazit Victora Noira tak, jak zemřel, ležícího na zemi po zastřelení.

Z neznámých důvodů se rozhodl dát soše výraznou bouli pod pasem, což podnítilo vznik poněkud podivného příběhu, který nakonec z hrobu Victora Noira udělal symbol plodnosti a sexuálního uspokojení.

Pohlazení má pomoci otěhotnět

Věří se, že pokud žena políbí sochu Victora Noira na rty, pohladí mu vybouleninu v kalhotách a vhodí mu do klobouku květinu, přinese jí to zvýšenou plodnost a blažený sexuální život.

Přesněji řečeno – pokud chcete najít krásného milence, měla byste políbit Noirovy rty. Jestli chcete otěhotnět, měla byste se dotknout jeho pravé nohy. Chcete-li mít dvojčata, měla byste se dotknout jeho levé nohy.

Sama socha je živým důkazem toho, že lidé berou tuto pověst velmi vážně. Rty, rozkrok a boty Viktora Noira se lesknou, zatímco zbytek jeho těla má obvyklý nazelenalý odstín zoxidovaného bronzu.

Zdroj: European Cemeteries Route, History of yesterday

Autor: Dominika Jandorová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články