Zdenka Danková

30. 3. 2023

ČR: Prezident Petr Pavel věnoval dvoudenní návštěvu Moravskoslezskému kraji. Podle svých předvolebních slibů, že „bude věnovat velkou pozornost a začne právě návštěvou strukturálně postižených krajů“.

„V Moravskoslezském kraji jsem se chtěl dozvědět více detailů k tomu, jak se daří řešit specifické problémy související například s transformaci po-hornické krajiny, regionálním rozvojem, nezaměstnaností a kvalitou ovzduší. Kromě problémů je tady ale i spousta příkladů dobré praxe, které mohou být pro ostatní inspirací,” uvedl prezident Pavel. Návštěvu zahájil v úterý 28. 3. v Ostravě na setkání s vedením kraje.

Prezident si všímá významu vzdělání v regionu a jeho vlivu na zvyšování kvality života – a jaký je faktor udržení mladých lidí v regionu. Na téma hovořil prezident v úterý se studenty Gymnázia Petra Bezruče ve Frýdku-Místku, kam ho doprovodila i manželka Eva Pavlová, a následně i s učiteli a studenty Ostravské univerzity. Právě s vylidňováním se region vážně potýká, uvedl Komunikační tým prezidenta Petra Pavla.

„Ve spoustě zemí už pochopili, že vzdělání je priorita, a my máme nejvyšší čas, abychom ke vzdělání začali přistupovat jinak – investovali do něj a posuzovali vše, co děláme v tomto ohledu tak, že tím připravujeme mladé lidi na budoucnost,“ usoudil Petr Pavel.

Zatímco v nošovické automobilce Hyundai Motor Manufacturing Czech byl prezident svědkem inovačních trendů a vývoje, v dole Darkov se horníci musejí vyrovnávat s postupným uzavíráním dolů.

„Je to nepříjemné období, ale nemusí to být smutná událost, pro většinu práce ještě na dlouho bude, pro některé z vás to může být nová příležitost,” řekl Pavel na setkání s horníky. Prezident Petr Pavel se po Václavu Havlovi stal po více než 30 letech prvním prezidentem, který sfáral do některého z dolů v Ostravsko-karvinském revíru, uvedl hradní web.

Na cestě do Moravskoslezského kraje prezidenta doprovázela i manželka Eva, jež měla v jednom z bodů školství – v rámci oslav Dne učitelů v Ostravě pedagogům poděkovala.

„Vzdělávání dětí považuji za klíčovou profesi v naší zemi. Kvalita pedagogické práce má zásadní dopad na formování budoucích generací,” vysvětlila Eva Pavlová i v reakci na to, že právě vzdělávání bude jedním z jejích příštích témat a dodala:

„V rychle se měnícím světě nároky na pedagogy i děti stále rostou, jak se ukázalo mimo jiné během období covidu. Z pedagoga se stává multioborový pracovník, který kromě předávání znalostí musí dobře rozumět dětské duši a adaptovat se na nové technologie a přístupy.“

Kromě školství se paní Pavlová věnovala také seniorům v Domově pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. S vedením a zaměstnanci mluvila o hrazení péče pro seniory, mezihraniční spolupráci a trendech využívání těchto sociálních služeb.

„Jeli jsme cíleně tam, kde systém funguje, abychom zjistili, proč – a mohli dobré zkušenosti předávat dál. Jde mimo jiné i o to, že práci tam lidé dělají ze srdce a z přesvědčení”.

Svůj program zakončila prohlídkou empírového zámku Fryštát v Karviné.

Prezident svůj středeční program uzavřel jednáním s primátorem a dalšími zástupci města Karviná, a také diskusí s iniciativou Dokořán, která usiluje o zvyšování kvality života na Karvinsku.

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.