Telecí roláda s nádivkou ze sušených rajčat, bylinek a slaniny je naprosto báječnou variantou na mladé masíčko, které se tradičně na Velikonoce připravuje.
V tomto receptu používám telecí maso, ale vynikající je také jehněčí. Pojďme tedy na to.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Telecí roláda s nádivkou ze sušených rajčat, bylinek a slaniny

Ingredience na telecí roládu s nádivkou

Množství: 4

500 g telecí kýty
2 staré rohlíky (100 g)
50 g libové slaniny
50 g sušených nakládaných rajčat
1/2 cibule (25 g)
2 vejce (100 g)
1 hrst čerstvých bylinek (10 g)
100 ml mléka
1 špetka soli (5 g)
1 špetka pepře (2 g)
1 lžíce másla (20 g)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 35 minut
Celkový čas: 55 minut

Připravujeme nádivku

S nádivkou je to velice snadné. Tato telecí roláda s nádivkou ze sušených rajčat, bylinek a slaniny je připravená úplně jednoduchým způsobem. Základem je starší pečivo – rohlík, houska či toastový chléb, který nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s mlékem a vejcem.

Mezitím si můžeme na trošce másla orestovat nadrobno nakrájenou cibulku. Stačí, aby zesklovatěla. Cibulku pak přidáme k pečivovému základu.

Nakrájíme si slaninu a sušená rajčata a také přidáme. Důležité jsou zde bylinky – pokud můžete, použijte klidně i kopřivy, medvědí česnek, nebo třeba pažitky, petržel nebo bazalku. Prostě podle libosti. Vše dobře promícháme s pečivem a jdeme na přípravu masa.

Nádivku většinou není potřeba ani solit, protože pečivo samo o sobě slané je, krom toho slaná je i slanina.

Připravujeme roládu

Teleci (nebo jehněčí) maso očistíme od blanek a jdeme na rozříznutí. Zde hodně záleží na typu masa, jak budeme řezat. Maso si připravíme tak, abychom u sebe měli nejšiřší část a podélně začneme řezat na dva pláty, ale nedořízneme úplně. Plát masa otevřeme a řez dořízneme tak, aby vznikl plát masa. Pak maso otočíme a opět rozřízneme tak, aby vznikl plát. Nebudeme si nic nalhávat, je to trošku piplačka.

Maso pak rozklepeme na co nejtenčí plát a dobře ho posolíme a opepříme.

Už je nejvyšší čas si zapnout troubu a nechat ji roztopit na 180 °C.

Plníme a rolujeme roládu

Jdeme na plnění. Náplň rozprostřeme rovnoměrně po roládě – dáváme spíše méně než více, aby se roláda dobře rolovala a náplň z ní nepadala. Pak už pěkně opatrně rolujeme (trpělivost, prosím). Jakmile roládu zarolujeme (poslední záhyb ať leží na prkénku, aby se roláda nerozjížděla), připravíme si buď kuchyňský provázek a roládu s ním zavážeme, nebo si připravíme kuchyňské jehly a roládu pěkně uzavřeme.

V pekáčku nebo v pánvi, kterou můžeme dát do trouby, rozehřejeme máslo, na kterém zprudka orestujeme roládu ze všech stran, podlijeme troškou vody (50 ml) a necháme péct v troubě přibližně 30 minut.

Roláda by měla mít krásnou zlatou krustičku.

Vynikající přílohou je například bramborová kaše se zeleninou.

 Ať vám chutná.
Pája