Nejnovější

PPPPPP – Problematický podcast Podhradí prezidenta Petra Pavla

Screenshot z 1. dílu Podhradí, dostupné na YouTube

Největší podcastové vlny už sice světem proběhly, ale té doznívající se ještě chytl náš prezident a poslal nám podcast z Podhradí. I když se jedná o dobrý nápad, skutek utek. Spíš nad dobrým úmyslem přiblížit prezidenta občanům se společnost pozastavuje nad výběrem moderátora, který se zdá nešťastně problematický.

Vysílání prezidentského podcastu se zdálo jako skvělý nápad. Vždyť je to přeci cool a frčí to mezi mladýma. Jak jinak přiblížit prezidenta mladým, z jejichž podpory tak těžil v prezidentské kampani. Jenže dobře míníš, ale život mění.

Nápad na samotný podcast se zrodil v hlavě podnikatele Michala Nýdrleho, který byl součástí Pavlova volebního týmu. Tam to ostatní nejdříve brali jako vtip, ale stejně se toho nakonec chytili. Pavlovi poradci ale udělali jednu zásadní chybu a to při výběru moderátora. Prezident totiž vedle sebe usadil Michala Půra. Nebo spíše, Půr se tam tak nějak usadil sám.

Na Půrovi nevoní hned několik věcí. Za prvé je to člověk, který pracuje v médiích jako novinář. Konkrétně je šéfredaktorem Info.cz, které patří pod mediální společnost uhlobarona Daniela Křetínského. Dále pracuje pro CNN Prima News, kde vystupuje coby „objektivní” moderátor.

Pokud si myslíte, že z logiky Půrova povolání by se měl sám označovat za novináře, byli byste na omylu. Půr se totiž považuje za pouhého „tvůrce“. Toto super povolání, pod které spadá Salvador Dalí, Vladimír Lenin i Václav Klaus, protože všichni něco tvořili, dává Půrovi navíc možnost jak se vyhnout dodržování novinářských zásad.

Kritika hlavně padá na způsob, jakým rozhovory vede. Otázky nejsou konfrontační, kvůli čemuž komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk přirovnal Půra k Jaromíru Soukupovi, akorát v sofistikovanější verzi pro Petra Pavla. Prostě takový panáček, se kterým by si prezident pokecal, aniž by se musel bát ostřejších otázek. Moderátor tak dokonale naplňuje představu opozice o novinářích ve flanelkách, kteří jasně fandili jedné straně. Na každém šprochu pravdy trochu.

Hrad se proti kritice ohradil s tím, že bude mít nad obsahem kontrolu. Tohle říct nahlas je snad horší než mlčet. Podcast ale prý nemá být jediným informačním kanálem, přes který bude prezident komunikovat s veřejností. To znamená, že nás Hrad utěšuje tím, že z Pavla se nestane Zeman, který dal rozhovory jen pár vybraným médiím. To nás má uklidnit?

Půr je ale namočený i v dalších nekalostech. Varovný vykřičník vyskakuje nad jeho partnerstvím s Tomášem Jirsou, se kterým mimo jiné má společný podcast Insider. Ukázalo se totiž, že Jirsova agentura pomáhala na objednávku s malováním Číny v lepších barvách. Půr se brání, že s tím on nemá co dočinění. Nemůžete někomu kritizovat omalovánky za to, že jeho kamarád v těch svých použil špatné pastelky.

Hrad se otevírá pro novináře ve flanelkách

Zaznívají názory, že celá kritika je jen pláč (a možná i skřípění zubů) ostatních, protože si je prezident nevybral. Kritizovat můžete i bez pláče a plakat i bez kritiky. Veřejnoprávní média o tento koncept zájem neprojevila, to nic nemění na tom, že je prezident hodlá navštěvovat v budoucích diskuzích. Navíc by tímto formátem pochlebování a přitakávaní přišla o svojí objektivitu. Tím se nám vysvětluje, proč si Pavlův tým vybral moderátora ze soukromé sféry. Navíc si od Půra slibuje, že osloví rozdílnější publikum než právě například ČT. Takových moderátorů je určitě více, otázkou tedy zůstává, proč si prezident domluvil právě s Půrem. Holt, kdo dřív přijde, ten dřív mele. A tak Půr mele.

Ovšem Nýdrle a Půr nejsou jedinými, kdo měl nějaké ty vize. Již před volbami vznikl nápad na formát videorozhovorů s prezidentem v Deníku.cz, jak informovalo ČTK. Petr Pavel přislíbil účast. Dále jsou taky domluvené čtyři rozhovory ročně s ČRo v závislosti na aktuálním dění. Tyto rozhovory v obou případech budou vysílány živě.

Sice nás chtějí uklidnit účastí Pavla i ve veřejnoprávních médiích, ale on jen zatím posedává s Půrem v křeslech a produkuje autorský obsah. Určitě už teď při Pavlových cestách jeho tým produkuje otázky do nadcházejícího dílu podcastu. Kdyby náhodou Půr nevěděl, jak hluboko může svými otázkami lézt prezidentovi do zadku. Na to, jak bude Hrad komunikovat a bude více otevřený, jsme se asi všichni těšili. Teď, bychom se měli obávat, jakým způsobem to Hrad bude uskutečňovat. A hlavně – s jakými lidmi.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*