Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Tipy a triky pro velký úklid bytu i domu bez zbytečného stresu

Nezáleží na tom, jestli se chcete připravit ne generální (jarní, vánoční) úklid nebo chcete přijít se skvělým plánem na běžné úklidy. A nezáleží ani na tom, jestli máte k úklidu jen pár pokojů v bytě nebo obrovský dům. Všichni si mohou připravit velmi dobrý plán, jak postupovat při úklidu systematicky, logicky a dosáhnout cíle co nejrychleji.

Připravte si dobrý plán

Časový rozvrh a plán je to nejdůležitější, co potřebujete (hlavně u velkého úklidu). Sedněte si i pár dní předem a ujasněte si, co všechno chcete udělat. Možná přitom zjistíte, že jsou vaše představy nerealistické a musíte něco přesunout na jiný den. Vezměte si papír nebo otevřete aplikace na plánování dne v telefonu a ujasněte si, co budete dělat:

  • utírání prachu,
  • mytí oken,
  • praní velkého prádla, převlečení postelí,
  • hloubkové čistění kuchyně a koupelny apod.

Ujistěte se, že vám nic nechybí

Tenhle bod je velmi důležitý. Bez spotřebičů a prostředků se neobejdete. Výrobci nabízejí mycí stroje do komerčních prostorů, které snadno využijete i ve velkém domě. Dejte si ale pozor i na menší věci, jako prací prášek nebo hadry na úklid.

Na vysávání a vytírání potřebujete speciální prostředky. Kvalitní průmyslové vysavače vám doma ušetří čas i práci. A navíc je můžete snadno použít také při úklidu dílny nebo garáže.

Nejhorší části musíte uklidit jako první

Vyčleňte si jeden nebo dva dny pouze na úklid a soustřeďte se pouze na samotný úklid. Abyste neztratili motivaci, měli byste tu nejhorší věc uklidit jako první. V tomto případě záleží jen na vás a na tom, co je podle vás nejhorší. Jestli jen čekáte návštěvu, bude nejdůležitější obývací pokoj a základní úklid kuchyně.

Podlahou úklid končí

Nezáleží na tom, do jak velkého úklidu jste se pustili. Zlaté pravidlo zní: úklid odshora dolů. To znamená, že byste v každé místnosti měli skončit vysáváním a vytíráním podlahy. Při utírání prachu nebo převlékání postele se totiž dostane na zem hodně nepořádku. Když uklidíte podlahu jako první, na konci úklidu bude znovu špinavá.

Zdroj obrázku: Andrey_Popov / Shutterstock.com