Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Jak vyřešit odpadní vody u rodinného domu s přístupem ke kanalizaci i bez něj?

Koupě domu nebo bytu většinou nevyžaduje, abyste přemýšleli nad odpadními vodami. Při koupi nemovitosti na vesnici nebo na samotě, to ale pravděpodobně budete muset řešit. Měli byste se proto připravit na to, že budete muset vynaložit určitý finanční obnos, abyste mohli používat běžný záchod a zpracovali běžné domácí odpady. Dobrou zprávou je, že máte hned několik možností:

  • veřejná kanalizace,
  • čistička odpadních vod (ČOV),
  • septik,
  • žumpa (jímka).

Veřejná kanalizace je nejjednodušší možnost

Nejlepší možností je samozřejmě běžná kanalizace, protože se nemusíte později starat o likvidaci a vyvážení odpadu. Jestli máte možnost se připojit k veřejné kanalizaci, měli byste to udělat. Bude to pro vás velmi pohodlné a pravděpodobně i levnější než jiné možnosti. Anebo můžete zkombinovat čističku odpadních vod s veřejnou kanalizací, což se dnes hodně dělá při výstavbě nových domů.

Domácí čistička odpadních vod

Pro milovníky ekologie je tato možnost ideální. Čistička má většinou tři komory. V jedné se odpad předfiltruje, ve druhé se biologicky odbourá a ve třetí se dočistí. Vyčištěnou vodu můžete používat na zalévání zahrady, vypustit ji do povrchových nebo podzemních vod, splachovat toaletu nebo prát prádlo. Můžete proto svou vodu využít více než jednou.

Septik

Tohle je starší podoba čističky vod, která má dvě nebo tři komory. Voda se čistí přepadem a pomocí sedimentace pevných částí odpadu. Přečištěnou vodu potom můžete používat podobně jako u čističky odpadních vod. Zbytky odpadu ale musíte pravidelně vyvážet, ideálně jednou za rok. Septik nepotřebuje elektřinu, což je velká výhoda.

Žumpa nebo jímka

Nejstarší možností pro odpadní vody je žumpa a jímka. Levné betonové jímky Brno vám skvěle poslouží, ale musíte je pravidelně vyvážet. Nejde o ekologickou možnost, ale u některých nemovitostí nebudete mít jinou možnost.

Tento typ stavby ale nemusíte používat jen na odpad. Levné betonové jímky Ostrava můžete použít také na dešťovou vodu. Tu můžete používat na zalévání zahrady a ušetřit tak za vodu. Musíte jen do jímky svést okapy a budete mít neustále dostatek užitkové vody.

Zdroj obrázku: M G White / Shutterstock.com