Milan Kajínek

31. 3. 2023

TÉMA: Česko-čínské vztahy

„Není možné, abychom záviseli na dodavatelích, kteří nás dostanou do situace, kdy si vytvoří monopolní postavení a budou ho zneužívat a nutit nás, abychom s jejich zbožím přijali jejich podmínky a jejich politický názor nebo politickou agendu,“ řekl nedávno předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, senátor Pavel Fischer.

„Nemusíme mluvit úplně teoreticky. Dovolte mi říci příklad z nedávné doby, který mi přijde skandální,“ uvedl senátor Fischer na senátní konferenci 16. března 2023.

„Stalo se to v České republice během pandemie covidu-19, kdy se ukázalo, že budeme potřebovat ochranný materiál. Roušky, respirátory a další se začaly ve velkém nakupovat v Číně za ceny, z nichž nám jde hlava kolem i dnes,“ říká senátor Fischer o předražených zakázkách na často závadný materiál.

Jeden respirátor se podle Fischera tehdy nakupoval za 800 korun „a navíc jsme se ještě chodili těm letadlům klanět, celá vláda na letiště“, dodává senátor.

„Ty respirátory nebo roušky, které jsme nakupovali za nemravně vysoké peníze, měly na sobě často zfalšované certifikáty evropské kvality,“ dodává Fischer. „Jsou toho dnes plné sklady a nikdo to nemůže využívat.“

Podle Fischera se jednalo o chybný postup, kvůli kterému Česká republika „vyhodila peníze z okna“ namísto toho, aby se zaměřila na vybudování vlastní výroby a na soběstačnost.

„Co se v té době dělo v podpalubí a co se dělo v Senátu? V té době celá řada podnikatelů a investorů přicházela za vládou a vláda jim ukazovala dveře, že mají zase odejít,“ vzpomíná předseda bezpečnostního výboru na dobu, kdy se podnikatelé začali obracet na Senát.

Česká republika je podle Fischera dnes průmyslovou velmocí ohledně výroby textilu i nanotechnologií. „Někteří z podnikatelů měli připraveno řešení, jak co nejrychleji založit a nahodit výrobu těchto ochranných prostředků, nejenom pro potřeby České republiky, ale celého regionu,“ řekl Fischer.

Senát v té době vydal požadavek na vládu Andreje Babiše, aby „postupně utlumovala závislost na čínském dodavateli a začala nabíhat výroba z českých zdrojů. Nestalo se tak. Vláda náš úkol okázale nesplnila a nikdy na něj neodpověděla“, dodává Fischer.

Tchaj-wan si na rozdíl od nás budoval samostatnost

Senátor Fischer na konferenci dále porovnával přístup České republiky s Tchaj-wanem, který v rámci vzájemné pomoci mimo jiné zaslal České republice výrobní linky na ochranné materiály.

„Tchaj-wan od začátku věděl, že nemá roušky ani respirátory, že všechny se vyrábějí na pevninské Číně. Vláda přišla, dala na stůl úkol a řekla, že do šesti týdnů potřebujeme jako země vybudovat dostatečnou kapacitu pro výrobu,“ komentoval Fischer postup Tchaj-wanu. „Museli stavět na zelené louce, ale nakonec dokázali pomáhat i ostatním zemím.“

Soběstačnost ve strategických oblastech

„Je úplně v pořádku, když budeme rozvíjet vzájemně prospěšnou spolupráci po celém světě, ale ve strategických otázkách, jako je národní zdraví, se musíme zachovat jako suverénní země,“ míní senátor Fischer.

V době pandemie česká vláda podle Fischera nejenom že „nesnížila závislost na čínském dodavateli“, ale dokonce ji ještě více „prohloubila“. „Z toho je třeba se poučit,“ míní předseda bezpečnostního výboru.

Příkladů je podle senátora „celá řada“ a vedly k tomu, že mnozí aktéři mezinárodního obchodu začali vyvádět výrobu pryč z Číny.

„Politická reprezentace by měla s podnikatelskou veřejností jednat tak, aby je zatáhla do hry a učinila je spoluzodpovědnými za budování odolnosti v nejcitlivějších odvětvích,“ míní senátor.

Hrozba v oblasti farmaceutického průmyslu

Nedávno varoval ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka, že největší hrozbou pro Evropu je podle něho oblast farmaceutického průmyslu.

„To, jakou hrozbu pro bezpečnost a stabilitu ČR a vlastně celého evropského společenství představuje Čína, lze ilustrovat na velmi aktuálním tématu – na současné komplikované dostupnosti léčiv v ČR a v některých evropských zemích,“ uvedl Koudelka na únorové konferenci v Poslanecké sněmovně.

Jednou z hlavních příčin výpadku dodávek léčiv je podle Koudelky „přesun výroby léků či důležitých komponentů – tzv. aktivních složek léčiv, zkratkou API – pro jejich výrobu do ČLR, kde v souvislosti s prudkým nárůstem onemocnění covid-19 došlo k navýšení spotřeby a k výpadku výroby“.

„Jenom pro vaši informaci, pro výrobu léčiv je třeba podle odhadu WHO 5000–6000 těchto komponentů, těchto API. WHO identifikovala 461 základních komponentů API. 75 % všech těchto API se vyrábí v Číně. V Evropě se vyrábí pouze 50 % velmi specializovaných API. Komponenty, ty prekurzory pro ně, jsou ale opět vyráběny většinou v Číně,“ uvedl plukovník Koudelka.

„Asi si ani neumíme představit, co by se dělo, kdyby Čína v důsledku nějaké mezinárodní krize, nebo přímo konfliktu, výrobu léků pro Evropu zastavila. To by byla bezpečnostní krize, jakou jsme tady ještě nezažili,“ říká šéf české tajné služby.

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.