Ministr zahraničí Lipavský bude v úterý v Praze jednat s izraelským protějškem Kohenem

Česko v úterý navštíví izraelský ministr zahraničí Eli Kohen. Se šéfem české diplomacie Janem Lipavským (Piráti) bude jednat o spolupráci, bezpečnosti či energetice. V pátečním avízu to uvedlo ministerstvo zahraničí. Naposled k bilaterálnímu jednání do Prahy dorazil šéf izraelské diplomacie v prosinci 2014.

Jednání se má týkat česko-izraelské bilaterální spolupráce a současných bezpečnostních výzev, jež mají dopad na zahraniční a bezpečnostní politiku obou zemí. Resort zmínil ruskou agresi proti Ukrajině. Zaměřit se ministři mají také na energetickou bezpečnost v regionu.

Kohen do funkce nastoupil v závěru loňského roku. Letos v únoru navštívil jako první vysoce postavený izraelský představitel od začátku ruské invaze Ukrajinu, napadené zemi vyjádřil podporu.

Izraelská vláda Benjamina Netanjahua čelila v posledních týdnech masivním protestům kvůli kontroverzní soudní reformě. Netanjahu v pondělí večer oznámil její odložení o několik týdnů, zástupci jeho koalice začali jednat s opozicí s cílem najít kompromis.

Reforma by vládní koalici poskytla kontrolu nad jmenováním soudců nejvyššího soudu a umožnila přehlasovat soudní rozhodnutí prostou parlamentní většinou. Další protesty se očekávají o víkendu.