Jubilejní medaile i originální lahve. Mattoni muzeum rozšířilo expozici

  15:30
Předměty z původního archivu firmy Heinricha Mattoniho doplní expozici muzea značky v Kyselce. Přesouvá se do něj část expozice ze soukromého muzea v Nejdku. Výrobce minerálních vod Mattoni 1873 si i rozšířenou výstavou připomíná 150 let existence. Muzeum, které sídlí v Löschnerově pavilonu, se veřejnosti se otevře 1. dubna.

Ladislav Adalbert Sýkora, nový kurátor Mattoniho muzea v Kyselce a spoluautor výstavní expozice, která byla rozšířena o další atraktivní exponáty. | foto: Foto MattoniMAFRA

Muzejní sbírka se rozroste o originální historické exponáty z archivu firmy, které doposud byly v muzeu v Nejdku. Díky doplnění Mattoni Muzea v Kyselce o tyto předměty mohou návštěvníci objevovat historii firmy Mattoni na jednom místě.

„V této sezoně nabízíme rozšířenou expozici o nové exponáty. Věřím, že zaujmou i návštěvníky z minulých let,“ říká Ladislav Adalbert Sýkora, nový kurátor muzea a spoluautor výstavní expozice.

Nejvzácnějším z artefaktů v muzeu je výroční medaile Heinricha von Mattoniho z 1. března 1905 odkazující na 40 let jeho podnikání. V expozici přibyly originální historické láhve minerálky, replika stáčecího aparátu a originální vybavení stáčírny, která se v minulosti v Löschnerově pavilonu nacházela.

Dalšími přírůstky jsou historické dokumenty a dobové reálie: fotografie, certifikáty ochranných známek, obchodní korespondence, mapy a projekty realizovaných i nerealizovaných staveb.

Mattoniho vila bude mít opravenou věž

K Löschnerovu pavilonu vedou dvě cesty. Buď přímá z centra obce Kyselka, nebo se k muzeu mohou jeho návštěvníci vydat delší trasou po Mattoniho stezce Po stopách skřítků. Tři a půl kilometru dlouhá procházka vede původními promenádními místy a seznámí je s historií obce Kyselka i informacemi o lázních a jejich obnově. Od Mattoni Muzea vede také turistická trasa k rozhledně Bučina.

Samotná Kyselka nabízí ucelený soubor staveb někdejších lázní. Na obnově budov pracuje už od roku 2013 obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka. V letošním roce chtějí iniciátoři záchrany areálu dokončit rekonstrukci nárožní věže Jindřichova dvora. Dalším lákadlem bude částečné zpřístupnění jedné z dominant - Mattoniho vily. „Dokončíme totiž věž vily,“ prozradil ředitel společnosti Miroslav Perout.

Loni se podařilo opravit její interiér včetně původních žulových schodů. Na otázku, jak dlouho bude trvat obnova celé vily, Miroslav Perout odpovídá: „Dlouho. A bude stát hodně.“

Autor: