Technické služby Klatovy ošetřují zeleň a chystají otevření lanového centra i dopravního hřiště

31. březen 2023 14:51, aktualizováno

V parcích a sadech v těchto dnech můžeme potkávat pracovníky technických služeb měst a obcí. Prořezávají keře, sázejí květiny a zkrátka dělají vše, co je na jaře běžně třeba. V Klatovech se navíc připravují na otevření lanového centra nebo dopravního hřiště.

Prořezat stromy a keře, začít připravovat záhony pro květiny a také uklidit a upravit cesty a po zimě. Plné ruce práce na jaře mají venku nejen zahrádkáři, ale i pracovníci technických služeb. Třeba v Klatovech udržují přes 55 dětských hřišť a na starosti mají hned několik parků, z toho ten největší má přes 11 hektarů. „Do konce března můžeme na základě platných zákonů provádět kácení dřevin, dochází k údržbě výsadeb, prořezáváme živé ploty v parcích a podobně,“ popisuje ředitel Technických služeb Klatovy Libor Hošek.

Klatovské městské skleníky

Připravené na sezónu jsou také nejrůznější druhy rostlin ve velkých městských sklenících. Až přijde jejich čas, zamíří do květníků před budovy, na náměstí a na různé výzdoby. „Jedná se každoročně o desetitisíce kusů rostlin, které umisťujeme na veřejná prostranství,“ prozrazuje Libor Hošek.

Od 1. dubna by mělo být oficiálně otevřené lanové centrum v Mercandinových sadech, ačkoliv vzhledem k předpovědi počasí možná dojde k menšímu odkladu. K dispozici bude od dubna také dopravní hřiště v Podhůrčí. To letos čeká první sezóna v plném provozu. „Úplnou novinkou je, že zhruba dvakrát do měsíce bude na hřišti přítomen instruktor BESIPU, a to během odpoledních hodin pro veřejnost. Pomůže s výukou dopravní výchovy pro děti,“ láká Libor Hošek.

Vstup na dopravní hřiště i do lanového centra je zdarma. Aktuální termíny otevření najdou zájemci například na webu technických služeb města.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy