Vejce jsou od dob pohanských považovaná za symbol jara, plodnosti, nového života a zdraví. K jarním svátkům Velikonocům tato základní potravina neodmyslitelně patří, ať už jako dekorace na stůl či dárek pro koledníky. Muži a chlapci s pomlázkou dostávají za svou koledu odměnu nejčastěji v podobě natvrdo uvařených, barvených vajec. Děti ale potěší i vejce čokoládová. Vyzkoušejte recept na domácí sladká vajíčka.

Jak to bylo s vejci v dobách minulých

Barvená vejce platí za hlavní symbol Velikonoc, a to už od dob středověku. Existují záznamy o tom, že se ve 12. století vejce světila v kostelech. Archeologické nálezy poukazují na to, že již v 11. století se na našem území vajíčka barvila červenou barvou a zdobila geometrickými tvary. O původu tradice barvení vajec toho popravdě mnoho nevíme, co však víme je například fakt, že ve starém Římě bylo červené vejce znakem radosti.

Vajíčka hrála důležitou roli už v době předkřesťanské, kdy fungovala jako obětina bohům, jako dar zesnulým do hrobů a samozřejmě jako symbol života. Dříve se barvila pouze plná vajíčka, protože bez obsahu by neměla tu správnou magickou sílu a cenu. Dnes se barví i vejce vyfouknutá, kterým přezdíváme kraslice. Barvené skořápky ozdobené například voskem či obtočené drátkem jsou krásnými dekoračními předměty a mnohdy jde o hotové umělecké kousky.

Pro dětskou radost

Koledování baví především děti, které si z obchůzky přinášejí košíky plné vajíček i dalších dobrot. Sladkosti je často potěší nejvíce, proto lze spojit symboliku s mlsáním a pro malé koledníky připravit vejce čokoládová. Jak na to?  

Recept na velikonoční čokoládová vejce

Budete potřebovat:  100 g změklého másla, 50 g krupicového cukru, 450 g moučkového cukru, 300 g kvalitní čokolády (min. 45% podílu kakaa), 15 g kokosového oleje, půl lžičky vanilkového extraktu nebo polovinu sáčku vanilkového cukru, 125 ml vody, žluté potravinářské barvivo

Postup:

1. Do rendlíku nalijeme vodu, přidáme cukr a svaříme je na sirup. Ten odstavíme z plotny a necháme vychladnout. V míse dohladka ušleháme máslo, vanilkový extrakt a 70 ml sirupu. Pak přimícháme moučkový cukr.

2. Třetinu vzniklé hmoty odebereme a obarvíme potravinářským barvivem na žluto. Z obarvené hmoty vytvarujeme 20 kuliček, které uložíme na hodinu do lednice (můžeme i do mrazáku).

3. Připravíme si vodní lázeň, ve které rozpustíme nahrubo nasekanou čokoládu a kokosový olej. Kuličky vyndáme z lednice a namočíme je v lehce vychlazené čokoládě. Vejce uložíme na mřížku a necháme ztuhnout.

4. Vajíčka lze také ozdobit. Než čokoláda zaschne, dají se dekorovat cukrovými posypkami. Ztuhlá vejce můžeme i pocákat rozpuštěnou bílou čokoládou, která vytvoří efektní vzory.

 

Zdroj: Český rok od jara do zimy