Rušení 300 poboček? Krok zpět, útok na seniory, Rakušan jako hrobař…

Zrušení tří stovek poboček a propuštění více než dvou tisíc zaměstnanců v podobě, která byla zveřejněna, považuje sociální demokracie za neuvážený krok zpět. Spolek Nespokojení Jiřího Paroubka dokonce spustil proti takovému kroku internetovou petici. A šéf strany PRO Jindřich Rajchl vyzval ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) k okamžité rezignaci.

Pošta chce kvůli úsporám počet poboček k 1. červenci snížit o tři stovky na 2900. Návrh vládního nařízení, jež to umožní, bude pětikoaliční kabinet schvalovat zřejmě příští týden.

»Odpovědnost za stav České pošty nese výhradně Vít Rakušan. Tady je to naprosto jasně a pregnantně řečeno. Pochybné kšefty, manažerské chyby, outsourcingy do třetích firem – jedním slovem vyvádění peněz, které skončí zavíráním poboček, vyhazovem stovek zaměstnanců a celkovým ohrožením stability České pošty. Dozimetr, Putin v pytli na mrtvoly, lhaní o zásahu před Národním muzeem a teď pošta. Co ještě víc se musí stát, aby tento hrobař vnitra konečně odešel?« uvedl na sociální síti Rajchl.

První krok k prodeji dalších veřejných služeb

Spolek Nespokojení, na jehož základě má na podzim vzniknout nové levicové hnutí, dnes zahájil internetovou petici. »Proces zamýšlené likvidace stovek poboček České pošty a propouštění tisíců zaměstnanců je nedůstojný jak svým záměrem, tak svým dosavadním provedením. Proto jsme vyzvali občany, pokud se také obávají, že to je jen generálka na poslední útok vlády na zbývající veřejné služby v ČR, aby se připojili k dnes založené petici. Oslovuje obce a města, kraje, parlament i vládu,« konstatoval za spolek Nespokojení Michal Hašek, právník a někdejší hejtman Jihomoravského kraje.

»Cílem ministra vnitra není nic jiného než zalepit další díru v rozpočtu za cenu ohrožení dostupnosti veřejných služeb. Vnímám to i jako první krok k prodeji i dalších veřejných služeb,« řekl předseda spolku Jiří Paroubek. »Ponechat jen dvě pobočky pošty ve stotisícové obci, jako je Ostrava-jih, může jen naprosto nekompetentní a neschopný ministr,« dodal exposlanec Adam Rykala.

»Jsem přesvědčen, že naše vláda chce opět řešit svoji naprostou neschopnost udržet alespoň základní chod státu na úkor českých občanů. Proto chceme touto peticí vyzvat krajská zastupitelstva, která mají zákonodárnou iniciativu, aby se rušení poboček ve svých krajích začala důsledně bránit,« zakončil tiskový mluvčí petice a předseda strany DOMOV David Tygr Ploc.

Šmarda: Další krok ve válce vlády vůči seniorům

Podle ČSSD odnesou rušení poboček zejména senioři, tělesně postižení a další skupiny lidí, pro které je dostupnost pošt zásadní. »Pošta musí být efektivní, ale zároveň musí být dostupná,« zdůraznil v tiskové zprávě zaslané redakci iportaL24.cz předseda sociální demokracie Michal Šmarda. »Zavírání pošt je dalším krokem ve válce vedené vládou vůči seniorům,« dodal.

Podle sociální demokracie měla podobnému kroku předcházet důkladná diskuse se zástupci místních samospráv. »Česká pošta může využít i zkušeností ze sousedního Rakouska. Pobočky pošt není nutné zavírat, ale mohou se do jejich provozu zapojit například obce,« uvedl Šmarda. Podobně neefektivní se zdály i vesnické obchůdky, kterých se díky samosprávám podařilo spoustu zachránit. »Ministerstvo vnitra a Česká pošta však o současném razantním řezu rozhodla a postavila obce i města před hotovou věc,« dodal předseda ČSSD. Kromě dostupnosti pošt je zde podle jeho názoru i další rozměr. O práci totiž přijde přes dva tisíce lidí, převážně doručovatelek, doručovatelů a přepážkových pracovníků.

»Nad některými škrty v síti České pošty zůstává podle strany rozum stát,« píše se v tiskové zprávě ČSSD. Předseda sociální demokracie v Pardubickém kraji Jan Chvojka upozornil například na to, že zaniknou tři ze čtyř stávajících poboček pošty v Chrudimi. Přitom tento krok nebyl předem diskutovaný s městem. Také v Bohumíně se má zrušit stejný počet pracovišť. Podobných měst a obcí je celá řada.

»K zefektivnění České pošty se však dá dojít i jinými cestami,« připomíná šéf sociálních demokratů. Zmínil modernizaci a zvýšení konkurenceschopnosti na trhu, větší spolupráci s místními samosprávami, jejich zapojení do využití i financování a podobně.

Starostové jsou pobouřeni

Pobouření dnes dali najevo starostové napříč republikou a zároveň vyhlásili záměr se proti kroku ministerstva vnitra bránit. »Je to šlendrián. Mít ve dvacetitisícovém městě jednu pobočku, to je amatérismus,« uvedl dnes pro iportaL24.cz starosta města Náchoda Jan Birke (ČSSD). »To se někdo na ministerstvu vnitra podíval z okna a rozhodl, jak rozhodl. Mrzí mě, že se neměřilo všem stejným městem. Například v Kolíně, kde pan ministr starostoval, se ruší daleko méně poboček. Přijde mi to nespravedlivé ne kvůli mně, ale kvůli občanům, kteří jsou dřive narození. V pondělí si to vyhodnotíme na poradě a věřte, že v tom občany nenecháme. Pokud nebudou mít komfort, můžeme zvolit cestu Pošta Partner a podobně. Uvidíme, nechci předjímat,« dodal Birke.

Zatímco zástupci většiny měst s rušením poboček nesouhlasí, šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) vyzval k racionální diskusi k tomuto tématu. Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a primátor Ostravy Tomáš Macura (oba zvoleni za ANO) dokonce sepsali otevřený dopis ministru vnitra Rakušanovi a vyzvali ho k přehodnocení stávajícího rozhodnutí.

Nespokojenost vyjádřilo i hnutí Přísaha Roberta Šlachty. »Služby České pošty využívá prakticky každý z nás. Právem očekáváme, aby byly kvalitní. O to se snaží desítky tisíc poštovních zaměstnanců, na jejichž příjmech jsou v mnoha případech závislé i jejich rodiny. Z těchto dvou důvodů vidí hnutí Přísaha řešení problému jinde, než v propouštění lidí: zúžit management, přesunout zaměstnance ze zrušených míst tam, kde lidé naopak scházejí a hlavně – spíše, než na lidech, snažit se ušetřit na provozních nákladech. Například prodejem starých, energeticky náročných objektů, ve kterých Česká pošta funguje. Propouštěním lidí se služby nezlepší. Bude to jen pokračovat ke krachu,« míní Šlachta.

(pk)

Související články

8 KOMENTÁŘŮ

  1. Když jsem pracoval v Anglii ,tak poštovní i bankovní či jiné služby obhospodařovala malá prodejna nebo samoobsluha se zvláštním prostorem. Vládní fašisti neumí nic než ničit a voliči volí jenom pravicové šmejdy a zloděje. Důchodci kteří vybudovali socialismus jsou dnes trestání!

  2. Pan Rakušan je další odborník který nám tu chyběl.Názorný příklad člověka který jako další jemu podobní pobírá nadstandartní plat za svou naprostou neschopnost.

  3. Rakušan vstoupí do historie českého národa jako největší neumětel a tragéd. Je tak blbej, nebo ho někdo platí?

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy