Konečně nový stadion pro Herthu? Návrh podporuje nově se rýsující vládní koalice

Konečně nový stadion pro Herthu? Návrh podporuje nově se rýsující vládní koalice

Berlínská Hertha by v příštích letech mohla opustit svůj současný domovský stánek Olympiastadion a dočkat se stadionu nového. Klub o tomto kroku sní už dlouho. Nyní by se konečně mohl naplnit, jelikož stavbě je nakloněna nově se rýsující vládní koalice v německém hlavním městě. Pro deník Tagesspiegel se k situaci vyjádřil prezident klubu, Kay Bernstein.

Olympiastadion. Stánek zhotovený pro potřeby letní olympiády v Berlíně 1936, kterou tehdejší režim využil zejména k nacistické propagandě před blížící se válkou. Stadion v současnoti disponuje kapacitou téměř 75 000 míst a pyšní se kromě unikátní architektury taktéž atletickým oválem. Od roku 1963 (s krátkou pauzou mezi lety 1986-1988) na něm hraje své domácí zápasy tradiční německý klub Hertha Berlín. Olympiastadion také hostí vybrané zápasy německé reprezentace.

Nicméně, klubu z hlavního města Německa se v posledních letech zachtělo stadion opustit a přesídlit se jiný, nově vybudovaný a o něco menší. Klub by tak následoval vzor Bayernu Mnichov, který se k podobnému kroku odhodlal v roce 2005. Olympijský stadion v bavorské metropoli vyměnil za zbrusu novou Allianz Arenu. Ačkoliv berlínský Olympiastadion patří mezi největší stadiony v Německu (řadí se na třetí místo za stánky Dortmundu a Bayernu), Herthě se nedaří ho plně zaplnit. Dle statistik serveru Transfermrkt na její zápasy chodí v průměru 50 200 diváků, přičemž statusu vyprodáno dosáhla pouze jednou. Stadion taktéž vystupuje proti moderním trendům svou atletickou drahou, která divákům zhoršuje zážitek ze zápasu. Hertha se už několik let v řadě pohybuje ve spodních patrech nejvyšší německé soutěže. V současné době ji najdeme na 16. příčce, zaručující baráž s třetím celkem druhé ligy. Nový stadion by tak kromě vyprodaných tribun a lepšího diváckého zážitku mohl přinést potřebný impulz vyhrabat se ze starostí o záchranu. Stavbu nového stadionu dosud brzdila nedohoda se zástupci města.

Nyní svitla na Herthě naděje. Nově se formující berlínská vládní koalice složená ze stran SPD a CDU se zdát být stavbě nakloněna. Koalice zřídila z tohoto důvodu pracovní skupinu a probíhají jednání o umístění nového stadionu. Prezident klubu, Kay Bernstain, prohlásil pro německý deník Tagesspiegel: "Ovšemže jsme nadšeni, že projekt nového stadionu Herthy byl pozitivně přijat a diskutován v jednáních koalice. Shoda koalice by byla velice důležitým signálem pro budoucnost klubu - zejména pokud vezmeme v úvahu těžkou situaci, kterou si klub prochází."  Další schůzka pracovní skupiny se zástupci koalice je naplánovaná na příští týden. Její výsledek může o budoucnosti nového stadionu napovědět. Klub už vypustil na sociální sítě jeho návrh inspirovaný slavnou La Bombonera - domácím stadionem Boca Juniors.