Většina pylů se ve vzduchu objevuje na jaře, později už je klid...
Ano, to by bylo sice krásné, v době změny klimatu to ale neplatí. Rostoucí teploty a kratší zima stále prodlužují pylovou sezonu. Z tohoto důvodu teď začíná až o 25 dní dříve, jak dokázaly lékařské studie. Pyly z lísek a olší často poletují už v lednu. A právě u lísky, která je často obávaným zdrojem alergenů, se množství pylu postupem let podstatně zvyšuje – a symptomy alergie na něj jsou výraznější. V létě jsou to zase kvetoucí trávy, na podzim se ve vzduchu zvyšuje koncentrace plísně ambrózie. Každé období má svoje typické alergeny.
Pozor, alergeny útočí. Tipy, jak zmírnit následky pylové sezony |
Naštěstí reaguju jen na břízu...
Také to se může změnit. Minimálně polovina všech alergiků na březový pyl reaguje také na jablka a další syrové ovoce obsahující jádra a pecky, případně na ořechy a mandle. Vzniká křížová alergie, protože proteiny březových pylů a jablek, ořechů a mandlí mají podobnou stavbu a imunitní systém je nedokáže rozlišit. Proto vás může trápit svědící jazyk, oteklé sliznice nosu nebo svědění.
Tip: Pokud jste alergičtí na pyl, konzumujte jablka a ořechy co nejméně, nebo vůbec.