fbpx

Denní snění odbourává stres a zvyšuje produktivitu. Má ale i své stinné stránky 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Podle odborníků trávíme denním sněním až polovinu veškerého času, kdy jsme vzhůru. V naprosté většině případů je snění během dne neškodné a na člověka může mít i pozitivní dopad. Někdy ale denní sny naberou na intenzitě natolik, že začnou narušovat každodenní život

Zveřejněno: 1. 4. 2023

Určitě to znáte: jste ve škole, v zaměstnání, někam jedete hromadnou dopravou nebo jen tak sedíte doma a vaše mysl najednou uteče někam do neznáma. Dlouhé minuty vydržíte zírat do jednoho místa a při tom si v hlavě přehráváte  nejrůznější scénáře. Tento malý únik ze světa, který nás obklopuje, se nazývá denní snění.

Učitelé ve škole ani nadřízení v zaměstnání vás pravděpodobně za praktikování denního snění během výuky nebo pracovní doby příliš cenit nebudou, ale to možná jen proto, že ještě neznají všechny výhody, které denní snění nabízí. Pokud vás “přichytnou při činu”, zkuste jim argumentovat následujícím:

Snižuje stres a pocit úzkosti

Pokud netoužíte po tom, aby se vám uvařil mozek stresem, občasné přestávky jsou prakticky nezbytností. Vytlačením okolního světa do pozadí umožníte vaší mysli nerušeně plynout a duševně se tak alespoň dočasně uklidníte. Když za sebou máte hádku s partnerem nebo nepovedený den v práci, zkuste se nechat myšlenkami unést někam pryč, k něčemu více příjemnému a bezstarostnému.

I když to zpočátku pro někoho nemusí být zrovna jednoduchý úkol, existují ověřené techniky, s kterými je možné denní snění kombinovat a zvyšovat jeho efekt.

Máte-li vytyčené realistické cíle, sněním o jejich splnění si nejen udržíte motivaci a produktivitu, ale také zvyšujete šanci, že si v případě potřeby poradíte s nečekaným problémem či překážkou.

Lékařská fakulta Harvardské univerzity uvádí denní snění jako přirozený prostředek ke zmírnění stresu a úzkosti, podobný jako například meditace.

Pomáhá realizovat vytyčené cíle

Výsledky výzkumu z roku 2013 odhalily, že ačkoliv jsou zbloudilé myšlenky během denního snění neřízené, často bývají motivovány našimi životními cíli. Touto metodou připravujeme svůj mozek na možný úspěch. Celá řada umělců i sportovců před podáním výkonu používá denní snění k vizualizaci úspěchu a vítězství. Tato forma práce s myšlenkami, známá jako strukturované snění, je nyní populárním pojmem především v oblasti sportovní psychologie.

Samozřejmě ale nestačí představovat si sami sebe, jak vyhráváme zlatou olympijskou medaili nebo bavíme desítky tisíc fanoušků hudebním vystoupením na obrovském koncertu. Snění založené pouze na fantazii vás nakonec spíše zklame, než nakopne k lepším výkonům. Proto je důležité zachovat si jakési mantinely reality. Máte-li vytyčené realistické cíle, sněním o jejich splnění si nejen udržíte motivaci a produktivitu, ale také zvyšujete šanci, že si v případě potřeby poradíte s nečekaným problémem či překážkou.

Zvyšuje kreativitu a pomáhá řešit problémy

Již zmiňovaný výzkum z roku 2013 poodhalil i skutečnost, že denní snění může souviset s mírou kreativity a schopností řešit problémy. Neúnavné šťourání se v komplexních problémech nutně nevede k objevení jejich řešení – pokud dopřejete své mysli trochu volnosti a prostoru, dost možná vám ukáže cesty, které jste předtím vůbec neviděli.

Všimněte si, že pokud zažijete nějaký “aha moment”, většinou se tak stane při nějaké běžné automatizované činnosti, jako je úklid nebo loupání brambor na večeři. Prostě dopřejte mozku pauzu. Tuto tezi ostatně potvrdila i další studie, ve které měli studenti vysoké školy za úkol během dvou minut přijít s co nejvíce způsoby použití obyčejných předmětů, jako jsou cihly nebo párátka. Studenti, kteří se před samotným řešením úkolu nejdříve na chvíli zasnili, byli o 41 % produktivnější a kreativnější než studenti, kteří se bez váhání a rozmýšlení pustili do práce.

Zatímco normální denní sny probíhají v mysli, ty maladaptivní jsou pohlcujícím zážitkem, který zpravidla doprovází slovní projev, mimika či opakované pohyby.

Denní snění tedy není pouhým zbabělým útěkem od reality. Dejte svým myšlenkám volný průchod a přistupte k problémům z nového úhlu pohledu.

Oživuje zapadlé vzpomínky

Při denním snění dochází k činnostem v mnoha oblastech mozku a otevírá se tak přístup k informacím, které už byly dávno zdánlivě zapomenuté. Vybavení šťastných okamžiků z dětství nebo jiných příjemných či pro nás nějak významných vzpomínek, které jsme z nějakého důvodu neudrželi v popředí, nás může nakopnout a obohatit.

Maladaptivní snění

Denní snění je sice většinou pouze nevinný způsob, jak zrelaxovat mysl nebo zabít nudu, pro některé lidi ale představuje zásadní problém. Tzv. maladaptivní snění je stav, ve kterém člověk denní snění zažívá až do takové míry, že to ovlivňuje jeho fungování. Maladaptivní snění je v některých případech natolik rušivé, že se dotyčný přestane věnovat svým pracovním povinnostem nebo lidem v blízkém okolí.

Invazivní denní sny se často nějakým způsobem vážou na reálný život a události v něm. Maladaptivní snílek je během denního snění schopný nevědomě imitovat chování svého oblíbeného filmového hrdiny nebo nahlas přeříkávat celé dialogy. Tyto stavy se také objevují jako reakce na prožívané nebo dříve prožité trauma či v souvislosti s jinou poruchou. Snový svět nabízí bezpečné útočiště před krutou realitou.

Ač jsou mnohdy příjemné, v maladaptivních snech převažují motivy násilí, moci, kontroly, sexu, nebo scénářů záchrany a útěku. A zatímco normální denní sny probíhají v mysli, ty maladaptivní jsou pohlcujícím zážitkem, který zpravidla doprovází slovní projev, mimika či opakované pohyby.

Na úkor klasického spánku

Denní snílci, ať už maladaptivní, nebo ne, mají podle všeho značně větší pravděpodobnost zažívání problémového spánku. Po neklidné a probdělé noci roste pravděpodobnost toho, že následující den se bude nést ve znamení maladaptivního denního snění. Málo kvalitního odpočinku vede ke spánkové deprivaci a posléze i zhoršení celkové schopnosti koncentrace.

Osvojení lepších spánkových návyků je způsobem, jak škodlivé maladaptivní snění alespoň držet na uzdě, když ne eliminovat. Pravidelný spánkový režim v průběhu celého týdne (nejen pracovního, ale i víkendu) je základním kamenem, na kterém můžete dále stavět. Pokud si na spánek vyhradíte alespoň 7 hodin a osvojíte si uklidňující rutinu dle vaší libosti, kterou budete vždy před usnutím provádět, už za pár dní můžete pozorovat pozitivní dopady na vaše fyzické i psychické zdraví.

Související…

Lucidní snění pomáhá řešit fobie i noční můry. Dokážete své sny ovládnout?
Aneta Šebková

foto: Shutterstock , zdroj: Verywellmind

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...